Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Bol u preponi kod muškaraca

bol u preponi

Bol u preponi je bol u području gdje se dodiruju unutarnje, gornje bedro i donji dio abdomena. Najčešći uzrok boli je istegnuće preponskog mišića, tetive ili ligamenta, osobito u sportaša (najčešće hokejaši i nogometaši).

Preponska bol može se pojaviti odmah nakon ozljede ili može doći postupno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Preponska bol se može pogoršati ako osoba i dalje koristi to područje umjesto da miruje.

Ponekad bol u preponama uzrokuje koštani lom, kila ili čak bubrežni kamenac. Problemi i bol u testisima isto mogu uzrokovati bol u preponama.

U nastavku članka saznajte najčešće uzroke boli u preponama kod muškaraca te načine na koje se mogu liječiti. 

Bol u preponi kod muškaraca – izravni i neizravni uzroci

Najčešći uzroci preponske boli su:

 • ozljede,
 • istegnuća ligamenata,
 • tetiva ili
 • mišića unutarnje strane natkoljenice.

Ozljedama ovog tipa najizloženiji su oni muškarci koji se bave sportovima ili aktivnostima koje uključuju bočno kretanje, česte promjene smjera i brzine te udarce nogom npr. nogomet, košarka, rukomet, borilački sportovi. 

Ponekad preponska bol može biti samo refleksija neke druge boli koja se odvija u genitalnom području, donjim mišićima trbuha, kukovima, donjem dijelu kralježnice, zdjelici, bubrezima ili debelom crijevu.

Bol u testisima uzroci
Foto: Photospin

Bol koja se pojavljuje u preponama može biti znak bubrežnog kamenca ili spolno prenosive bolesti.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode stanja ili bolesti kojima je zajednički simptom pojava boli u preponi. To su:

Avaskularna nekroza 

Avaskularna nekroza kuka je smrt koštanog tkiva zbog nedostatka opskrbe krvlju. Osteonekroza može dovesti do manjih napuknuća kosti i konačno do kolapsa kosti. Ako je prethodno došlo do prijeloma kosti ili zbog dislociranosti zgloba može biti prekinut protok krvi.

Avaskularna nekroza najčešće nastupa zbog prekomjerne uporabe visokih doza steroida ili zbog prevelikog unosa alkohola u organizam. S vremenom se stanje može pogoršati, stoga je potrebna doživotna briga o bolesti.  Najčešće se pojavljuje kod osoba između 30 i 60 godina. 

Avaskularna nekroza može se pojaviti kao posljedica: 

 • iščašenja,
 • visokih doza kortikosteroida,
 • radioterapije,
 • šećerne bolesti,
 • pankreatitisa,
 • gihta.
bol u preponi
Foto: Photospin

Epididimitis

Upala pasjemenika najčešće je posljedica bakterijske infekcije koja se iz urinarnog trakta proširila u sjemenovod. Prvi znak koji upućuje na bolest je kobasičasti otok – koji je vrlo osjetljiv, bolan i vruć. Mjesto otoka je iza sjemenika.

Otok se najčešće razvije tijekom nekoliko sati, nakon čega se javlja ukrućivanje mošnji. Ako se ne liječi, otok odnosno upala se može proširiti i na sjemenik. Infekcija se liječi antibioticima, a ponekad je potrebna i kirurška intervencija

Liječnici Odjela za urologiju bolnice u Pekingu prepoznali su epididimitis kao neotkriveni uzrok neprestane kronične boli kod skupine muškaraca. Simptomi blagog epididimitisa su blaga kronična bol u preponama te osjetljivost na dodir bez primjetnog uvećanja mošnji. 

Ako imate iste ili slične simptome već duže vrijeme, zakažite pregled kod urologa.

Tendinitis

Tendinitis je medicinski naziv za upalu tetive. Najčešće se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi jer su tada tetive u velikoj mjeri podložne ozljedama. Može se javiti i kod mlađih ljudi koji ulažu ekstremne napore, bilo da je riječ o sportu ili vrsti posla.

Ovojnice tetiva mogu biti zahvaćene upalom u zglobovima kao što su npr. reumatoidni artritis, sklerodermija, giht i Reiterov sindrom. Upala tetiva se također može javiti i kod seksualno aktivnih ljudi, a jedan od uzroka je gonoreja.

U tom slučaju upali su osim kuka podložna i ramena, prsti, gležnjevi te šake. U rijetkim slučajevima injekcija uzrokuje oticanje i urtikariju, što traje kraće od 24 sata, a oticanje se može liječiti hladnim oblozima i analgeticima.

Potražite hitnu liječničku pomoć ako:

 • je preponska bol praćena bolovima u leđima, trbuhu ili prsima,
 • osjetite iznenadnu, oštru bol u testisima,
 • primijetite oteklinu u blizini testisa,
 • primijetite krv u mokraći,
 • niste sigurni što bi moglo biti uzrokom boli,
 • vas boli toliko da ostajete bez daha, imate vrućicu i ne možete pomaknuti oboljelo mjesto,
 • osjetite bol koju prati utrnulost ili slabost mišića.

Bol u preponi kod muškaraca – samopomoć

Ako je vaša preponska bol uzrokovana istegnućem ili sportskom ozljedom, ove mjere mogu pomoći:

 • bezreceptni lijekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i acetaminofen,
 • stavite led ili vrećicu smrznutog povrća na bolno područje 2 do 4 puta dnevno,
 • bolno mjesto možete premazati kremom ili masti od arnike,
 • za opuštanje od bolova možete piti čajeve od: diskoreje, paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave te stolisnika.

Mnoge znanstvene studije potvrđuju protuupalno djelovanje ekstrakata gospine trave zbog čega se oni i koriste protiv boli u mišićima i raznih upalnih procesa na koži. 

Autori knjige Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, objavljene 2011. godine, objašnjavaju djelovanje gospine trave ili kantariona protiv proteina koji sudjeluju u upalnim procesima kao što su ciklooksigenaze, nitrooksigenaze i prostaglandini.

Komponente gospine trave poput terpena i flavonoida posjeduju i biljke poput stolisnika, diskoreje i kamilice, iako svaka djeluje na svoj način.

gospina-trava
Foto: Photospin

Ako kućni pripravci i mirovanje ne pomognu u roku od tjedan dana, vrijeme je da se javite liječniku jer je možda u pitanju teže stanje. Ako se pak pojave jači bolovi ili se stanje pogorša, nemojte odgađati odlazak na hitni prijem jer se možda ne radi o bezazlenoj upali mišića ili tetive.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Groin pain (male). (2018) Mayo Clinic.
 2. Burke, D. (2016) What Causes Pain in Testicle? Healthline.
 3. Grupa autora (2011) Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum). U: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2. izdanje. Benzie, I.F.F., Watchel-Galor, S.  CRC Press/Taylor & Francis. Boca Raton. 
 4. Grupa autora (2014) Chronic scrotal pain caused by Mild Epididymitis: Report of a series of 44 cases. Pak J Med Sci. 30(3): 638–641.

Ocijenite članak

3.79 / 5   39

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u preponi, bol u preponama, bolovi u preponama, bol u preponama kod muskaraca, bolovi u preponama kod muškaraca, bol u preponi kod muskaraca, bol u desnoj preponi kod muskaraca, bol u desnoj preponi, bol u preponi kod muskarca, bolovi u preponi kod muškaraca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu