Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Nespušteni testisi (kriptorhizam) – uzroci, simptomi i liječenje

nespusteni testisi

Nespušteni testis je onaj koji se nije pomaknuo u svoj pravilan položaj u “kožnu torbu” (skrotum), koja visi odmah iza penisa, prije rođenja djeteta. Obično je samo jedan testis zahvaćen, ali prema Mayo Clinicu, u 10% slučajeva oba testisa mogu biti zahvaćena.

Nespušteni testisi su najčešći kod djece koja su rođene prije termina (prije 37. tjedna).

Kod većine dječaka koji se rode s jednim ili dva nespuštena testise problem se rješava sam u prvih par mjeseci života (spontani descenzus). Ako Vaša beba ima nespušten testis koji se ne riješi sam, vjerojatno će biti potrebna operacija da se vrati na uobičajeno mjesto.

Uzroci nespuštenih testisa

Točan uzrok ove nepravilnosti nije poznat, osim u slučajevima kada postoji jasna anatomska opstrukcija. Kombinacija genetike, majčinog zdravlja i okoline može poremetiti hormone, fizičke promjene i živčane aktivnosti koje utječu na razvoj testisa. Zna se da je za proces spuštanja testisa potrebno normalno funkcioniranje hipotalamo-hipofizno-gonadne osi.

Simptomi nespuštenih testisa

Testisi se formiraju u abdomenu tijekom fetalnog razvoja. Tijekom posljednja 3 mjeseca fetalnog razvoja, testisi postupno napuštaju trbuh, prolaze kroz kanal u preponi i spuštaju se u skrotum.

Ako Vaš dječak ima nespušten testis, taj proces je zaustavljen ili kasni u nekoj fazi razvoja. Stoga, nećete osjetiti testis u skrotumu gdje bi se to očekivalo.

Kada posjetiti liječnika?

Nespušteni testis se obično primijeti tijekom prvog pregleda odmah nakon rođenja. Ako vaš sin ima nespušten testis, pitajte liječnika koliko često će morati dolaziti na preglede. Ako se testis ne vrati u prirodan položaj do 4 mjeseca starosti, problem se vjerojatno neće ispraviti sam od sebe.

Liječenje ove nepravilnosti dok je vaš sin još dojenče može smanjiti rizik od komplikacija u kasnijem životu, poput učestalijih hernija, neplodnosti ili raka testisa.

Dojenče i nespušteni testisi
Foto: Pixabay

Kod starijih dječaka, od novorođenčadi do adolescenata, koji su pri rođenju imali testise u normalnom položaju može se kasnije pojaviti kao da nedostaje testis.

To stanje može ukazivati na:

  • Retraktilan testis, koji se seli naprijed natrag između skrotuma i prepone, a može se lako voditi rukom tijekom fizičkog pregleda.
  • Uzlazni testis, ili stečeni nespušteni testis, koji se vratio na prepone i ne može biti vođen rukom.

Ako primijetite bilo kakve promjene kod genitalija Vašeg sina ili ako ste zabrinuti za njegov razvoj, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Liječenje nespuštenih testisa

Cilj liječenja je da se nespušteni testis preseli na svoje prirodno mjesto u skrotumu. Rano liječenje može smanjiti rizik od komplikacija kao što je rizik od neplodnosti i raka testisa.

Nespušteni testis obično se spusti kirurškim zahvatom (orhidopeksija). Kirurg pažljivo manipulira testisom i navodi ga u skrotum. Ova operacija najčešće zahtijeva vrlo male rezove i može se napraviti laparoskopskim uređajima.

Kada će vaš sin imati operaciju, ovisi o nizu čimbenika poput njegovog zdravlja i težine postupka. Vaš kirurg će vjerojatno preporučiti operaciju kad Vaš sin bude star od 3 do 6 mjeseci i dok je mlađi od 15 mjeseci. Ako Vaš sin također ima ingvinalnu herniju, ona će biti popravljena tijekom operacije.

Nakon operacije kirurg će pratiti testis da vidi nastavlja li on s razvojem, funkcioniranjem i da ostane na mjestu.

Nadzor može uključivati:

  • fizički pregled,
  • ultrazvuk skrotuma,
  • ispitivanje razine hormona,
  • hormonsko liječenje.

Hormonsko liječenje uključuje injekciju HCG-a. Ovaj hormon može natjerati testis Vašeg sina da se vrati u skrotum, ali je hormonsko liječenje puno manje učinkovito od kirurškog zahvata.

Kirurško liječenje je apsolutno indicirano ako su provedene dvije sheme terapije s HCG-om bez željenog rezultata.

Ako Vaš sin nema jedan ili oba testisa, koji nedostaju ili nisu preživjeli operaciju, razmislite o umetcima za skrotum koji se mogu usaditi u kasnom djetinjstvu. Ovi implantanti u obliku testisa ispunjenih vodom, daju oblik kao dva testisa u skrotumu.

Ako Vaš sin nema nijedan zdrav testis, liječnik će Vas uputiti endokrinologu (stručnjaku za hormone) kako biste raspravili o budućnosti hormonskog liječenja koje će biti potrebno za pravilan pubertet i fizičku zrelost.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Oxford Handbook of Clinical Medicine, Ian.B.Wilkinson & Co., Oxford University Press, New York, 2017., odabrana poglavlja
  2. Pedijatrija, Duško Mardešić i suradnici, Školska knjiga, Zagreb, 2003., odabrana poglavlja
  3. Patologija, Ivan Damjanov i suradnici, Medicinska naklada, Zagreb, 2014., odabrana poglavlja
  4. Undescended testicle. Mayo Clinic.

Ocijenite članak

4.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: nespušteni testisi kod odraslih, kriptorhizam, nespusteni testis kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu