Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Upala pluća (pneumonia) – uzroci, simptomi i liječenje

Upala pluća

Upala pluća ili pneumonia je upala koja zahvaća zračne mjehuriće u jednom ili oba plućna krila. Zračne vrećice mogu se napuniti tekućinom ili gnojem, uzrokujući kašalj sa sluzi ili gnojnim iscjetkom, temperaturu, groznicu i otežano disanje.

Pneumonija je obično posljedica zaraze mikroorganizmima, međutim, pneumoniju može uzrokovati i kemijsko oštećenje od inhalirane tekućine ili nekog otrovnog plina. Liječnik Vam može reći da bolujete od obostrane pneumonije što znači da je bolest zahvatila oba plućna krila. 

Upalu pluća može uzrokovati više vrsta mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i gljivice. Upala pluća može biti manja komplikacija nastala zbog upale gornjeg respiratornog trakta ili pak bolest opasna po život. 

Upala pluća može varirati u simptomima od blagih do opasnih po život. Najteža je kod dojenčadi i male djece, osoba starijih od 65 godina te kod osoba s drugim zdravstvenim problemima ili oslabljenim imunološkim sustavom.

Antibiotici mogu liječiti mnoge bakterijske oblike upale pluća.

Uzroci upale pluća

Upala pluća ima mnogo mogućih uzroka. Najčešći su bakterije i virusi u zraku koji udišemo ili gljivice koje se mogu naći u tlu ili ptičjem izmetu. Vaše tijelo obično sprječava ove bakterije da uđu u organizam i zaraze pluća, no ponekad one mogu nadvladati imunološki sustav, čak i ako je Vaše zdravlje općenito dobro.

Upala pluća se obično razvrstava prema vrstama mikroorganizama koji ju uzrokuju i mjestu infekcije.

Upala pluća

Vrste upale pluća

Upala pluća opće populacije

Upalu pluća opće populacije možete dobiti obavljajući bilo koju dnevnu aktivnost npr. u školi,  na poslu ili na fakultetu.  Najčešći uzročnik ove upale pluća je bakterija Streptococcus pneumoniae te druga po redu Mycoplasma pneumoniae koja uzrokuje pneumoniju koja nije dovoljno jaka da bi Vas prikovala za krevet. Tada govorimo o tzv. ”hodajućoj pneumoniji” koju karakteriziraju simptomi poput klasične prehlade.

Bolnička upala pluća

Nakon hospitalizacije izloženi ste većem riziku od pneumonije. Bez obzira na to što je bolnica mjesto visoke razine higijene, bakterije koje haraju bolnicom je nemoguće u potpunosti iskorijeniti. Ako je Vaš imunološki sistem oslabljen – bolnička upala pluća može predstavljati veliku opasnost.

Bolnička upala pluća najčešće se javlja 48 sati nakon prijema u bolnicu. Od ove vrste upale pluća najčešće obolijevaju osobe starije od 70 godina kod kojih se pneumonija javlja kao post-operativna komplikacija nakon zahvata u trbušnoj šupljini ili prsištu.

Bolničku pneumoniju najčešće uzrokuju

 • Escherichia coli,
 • Pseudomonas aeruginosa,
 • Klebsiella sporogenes,
 • Staphylococcus aureus/MRSA.

Aspiracijska pneumonija

Do aspiracijske upale pluća najčešće dolazi zbog ulaska stranih tvari u pluća kao što je npr. sadržaj želuca nakon povraćanja. Obilno konzumiranje alkohola isto tako može dovesti do aspiracijske upale pluća – to se događa kada osoba izgubi svijest i povraća te može udahnuti tekući sadržaj u pluća. Parkinsonova bolest također je jedna od bolesti koje mogu uzrokovati aspiracijsku upalu pluća. 

Oslabljen imunitet kao uzročnik upale pluća te ostali patogeni

Kada neka bolest poput primjerice AIDS-a ili neke vrste tumora oslabi imunitet, organizmi koji nisu štetni za zdrave ljude, mogu ljudima oboljelim od ovih vrsta bolesti predstavljati životnu opasnost. Ono što je bitno napomenuti je da navedene vrste oboljenja nisu jedini uzročnici slabljenja imuniteta.

U velikoj mjeri štetu čini sustavno liječenje kortikosteroidima ili kemoterapijom koje dodatno oslabljuje imunološki sistem. Međutim, to ne znači da takve vrste terapije ne djeluju onako kako bi trebale, dapače, mogu Vam spasiti život.

Upalu pluća mogu izazvati i virusi poput H5N1, tj. ptičja gripa, te teški akutni respiratorni sindrom, odnosno SARS-CoV-1. Ove vrste infekcija opasne i za zdrave ljude. Tuberkuloza također može uzrokovati upalu pluća. 

Upala pluća kod djece

Koji su simptomi upale pluća kod odraslih?

Znakovi i simptomi upale pluća mogu varirati od blagih do teških, ovisno o čimbenicima kao što su vrsta mikroorganizma koja uzrokuje infekciju, dob i cjelokupno zdravlje.

Niti jedan jedini simptom upale pluća nije karakterističan te ne upućuje isključivo na pneumoniju. Ovisno o uzroku infekcije ovisi i brzina nastupa simptoma te njihova težina. Određeni soj virusa koji uzrokuje pneumoniju može ubiti staru, nemoćnu osobu u roku od 24 sata. Kod zdravih mladih osoba pneumonija može uzrokovati simptome koji nisu ništa teži od simptoma obične prehlade

Znakovi i simptomi često su slični onima kod prehlade ili gripe, ali oni traju duže.

Simptomi upale pluća su:

Upala pluća kod djece

Pneumoniju kod djece najčešće uzrokuje infekcija koja se najprije javlja u gornjem respiratornom sustavu. Pneumonija kod djece uglavnom započinje prehladom koja traje 2 – 3 dana. Godišnje se od pneumonije razboli jedno na 300 djece.

Ako dijete dobije izrazito visoku temperaturu i počne ubrzano disati, posjetite liječnika.

Pneumonija je kod djece mnogo opasnija nego kod ostalih dobnih skupina.

Ovisno o tome što je uzrok pneumonije, ovisi i vrsta terapije. Antibiotici su djelotvorni kod bakterija, međutim ne i kod virusa. Inače zdravo dijete trebalo bi s pravodobnim tretmanom ozdraviti nakon otprilike tjedan dana liječenja.

Kod novorođenčadi i dojenčadi simptomi su:

Starije osobe koje imaju upalu pluća ponekad mogu imati nagle promjene u mentalnoj svijesti.

Pročitajte više: Upala pluća kod djece (pneumonija) – uzroci, vrste, simptomi i liječenje.

Liječenje pneumonije

Upala pluća – kada posjetiti liječnika?

Posjetite liječnika ako imate sljedeće simptome:

Posebno je važno da potražite liječničku pomoć u sljedećim slučajevima:

 • bolesnik je dijete mlađe od 2 godine,
 • stariji ste od 65 godina,
 • imate druge zdravstvene probleme ili oslabljen imunološki sustav,
 • ako ste podvrgnuti kemoterapiji ili uzimate lijekove koji potiskuju imunološki sustav.

Kod starijih osoba i osoba sa zatajenjem srca ili plućnim bolestima, upala pluća vrlo brzo može postati po život opasno stanje. Jedan od razloga zašto pneumonija često završava smrću je i taj da je ona najčešće posljedica nekog drugog teškog oboljenja. Infekcija pluća je gotovo neizbježna kod osoba koje su paralizirane ili nisu pri punoj svijesti. Najopasnija vrsta pneumonije je ona koju uzrokuju virusi. 

Upala pluća – komplikacije

U većini slučajeva, upala pluća može se uspješno liječiti lijekovima. No, kod nekih osoba, posebno kod onih u visokorizičnim skupinama, mogu se javiti komplikacije, kao što su:

 • Bakterije u krvotoku (bakterijemija) – bakterije koje ulaze u krvotok iz pluća mogu proširiti infekciju i na druge organe te uzrokovati njihovo zatajenje.
 • Apsces pluća – javlja se ako se u šupljini pluća stvori gnoj (apsces). Ponekad se kirurškim putem mora ukloniti gnoj dugom iglom ili cijevi smještenom u šupljinu.
 • Nakupljanje tekućine oko pluća (pleuralni izljev) – upala pluća može uzrokovati nakupljanje tekućine u tankom prostoru između slojeva tkiva koji okružuju pluća i prsni koš (pleura). Ako tekućina postane zaražena, možda će ju biti potrebno ukloniti.
 • Otežano disanje – ako je upala pluća teška ili su prisutne kronične bolesti pluća, mogu se javiti problemi s disanjem i nedostatkom kisika. Hospitalizacija i korištenje mehaničkog ventilatora tijekom liječenja upale pluća može biti potrebno.
Upala pluća - liječenje

Kako se liječi upala pluća?

Liječenje upale pluća uključuje zaustavljanje infekcije i sprječavanje bilo kakve komplikacije. Budući da se kod upale pluća stanje može pogoršati za samo nekoliko sati preporučuje se bolničko liječenje. 

Osobe koje imaju blagu upalu pluća obično se mogu liječiti kod kuće lijekovima. Iako se simptomi mogu ublažiti u nekoliko dana ili tjedana, umor može trajati mjesec dana ili više.

Specifični tretmani ovise o vrsti i težini vaše upale pluća, dobi i cjelokupnom zdravlju.

Mogućnosti liječenja uključuju sljedeće:

 • Antibiotici – koriste se za liječenje bakterijske upale pluća. Ponekad može potrajati dok se ne identificira vrsta bakterije koja uzrokuje upalu pluća i odabere najbolji antibiotik za liječenje. Simptomi se najčešće povlače u roku od tri dana, no poboljšanje obično traje dvostruko duže kod pušača. Ako se simptomi ne poboljšaju, liječnik može preporučiti drugi antibiotik.
 • Antivirusni lijekovi – koriste se za liječenje virusne upale pluća. Općenito poboljšanje simptoma može se očekivati u roku od jednog do tri tjedna.
 • Antimikotici – koriste se za liječenje upale pluća uzrokovane gljivicama.
 • Aspirin, ibuprofen i drugi lijekovi – koriste se za redukciju groznice i temperature.
 • Lijekovi protiv kašlja – koriste se za smirivanje kašlja, no kašalj nije dobro zaustaviti u potpunosti jer pomaže u čišćenju pluća.

Upala pluća (pneumonia) – bolničko liječenje

Možda ćete morati biti hospitalizirani u sljedećim slučajevima:

 • stariji ste od 65 godina,
 • javlja se zbunjenost o vremenu, mjestu ili ljudima,
 • mučnina i povraćanje sprječavaju djelovanje terapije,
 • imate visok krvni tlak,
 • disanje je ubrzano,
 • trebate pomoć s disanjem,
 • temperatura je ispod normalne.

Ako su Vaši simptomi vrlo teški ili morate koristiti respirator, možda ćete biti upućeni na intenzivno liječenje.

Djeca mogu biti hospitalizirana ako su:

 • mlađa od 3 mjeseca,
 • pretjerano pospana,
 • imaju problema s disanjem,
 • imaju nisku razinu kisika u krvi,
 • dolazi do dehidracije,
 • imaju nižu tjelesnu temperaturu od normalne.

Pročitajte više: Virusna upala pluća – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenje

Zdrava osoba od upale pluća mora ozdraviti u roku od 2 – 3 tjedna. S druge strane, potpuno ozdravljenje može potrajati nekoliko mjeseci, a bolest može završiti smrću kod strastvenih pušača ili kod ljudi koji su osjetljivi zbog drugih razloga.

Kako spriječiti upalu pluća?

Prevencija se u slučaju upale pluća temelji na jačanju imuniteta, izbjegavanju kretanja u velikom broju ljudi kada postoji opasnost od epidemija poput prehlade ili gripe.

Metode samopomoći potrebno je upražnjavati nakon liječničke procjene, a one uključuju jačanje imuniteta i utopljavanje jer bolesnici često imaju problema s niskom tjelesnom temperaturom.

Potrebno je povećati unos tekućine jer je upala pluća često praćena izlučivanjem velikih količina gnoja što uključuje i velik gubitak tekućine koju je potrebno nadoknaditi. 

Više pročitajte u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

3.99 / 5   150

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Upala pluca bez temperature, upala pluća kod djece, liječenje upale pluća, simptomi upale pluća bez temperature, simptomi upale pluća kod djece, upala pluća simptomi bez temperature, upala pluća kod beba, kako lijeciti upalu pluca, upala pluća kod djece simptomi, prirodni lijek za upalu pluća, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu