Rak grla – uzroci, simptomi, faktori rizika i liječenje

rak-grla

Rak grla odnosi se na maligne tumore koji se razvijaju u ždrijelu, grkljanu ili krajnicima. Grlo je mišićna cijev koja počinje iza nosa i završava u vratu. Govorni organi koji se nalaze ispod grla su također osjetljivi na rak grla, a uključuju hrskavicu i glasnice, koje vibriranjem stvaraju zvuk. Rak grla može zahvatiti i hrskavicu, koja djeluje kao poklopac za dušnik. Rak tonzile, drugi oblik raka grla, utječe na krajnik koji se nalazi u stražnjem dijelu grla.

Rizik od raka grla se može smanjiti izbjegavanjem duhanskih proizvoda i ograničavanjem konzumacije alkohola.

Rak grla – simptomi

Simptomi raka grla mogu uključivati:

Rak grla – uzroci

Rak grla nastaje kada stanice u grlu razvijaju genetske mutacije, koje uzrokuju nekontrolirani rast stanica i nemogućnost njihova odumiranja. Gomilanje abnormalnih stanica može formirati tumor u grlu.

Nije jasno što uzrokuje mutacije koje uzrokuju rak grla, no liječnici su identificirali nekoliko faktora koji mogu povećati rizik.

Faktori rizika

Čimbenici, koji mogu povećati rizik od raka grla su:

Rak grla – liječenje

Mogućnosti liječenja ovise o mnogim čimbenicima, kao što su mjesto i stadij raka grla, vrsta stanica koje su uključene, vaše cjelokupno zdravlje i osobne preferencije. Raspravite prednosti i rizike svih metoda liječenja s vašim liječnikom, kako bi odredili najprikladniji tretman.

Mogućnosti liječenja uključuju:

  • Radioterapija – koristi visoko energetske zrake, kojima uništava stanice raka. Kod ranog stadija raka liječenje može uključivati samo zračenje, dok se kod naprednog raka grla ova metoda koristi za smanjenje znakova i simptoma.
  • Kirurgija – rak grla koji je ograničen samo na površinu grla ili glasnica može se liječiti endoskopski. Laringektomija, postupak kojim se uklanja cijeli larinks (grkljan), koristi se kod opsežnijih tumora, dok se kod manjih tumora može otkloniti samo dio koji je zahvaćen rakom. Laringektomija, postupak kojim se uklanja cijelo grlo ili njegov dio, također može biti parcijalna ili totalna, ovisno o stadiju raka. Disekciju vrata odnosno uklanjanje nekih ili svih limfnih čvorova, liječnik će preporučiti kako bi provjerio sadrže li maligne stanice.
  • Kemoterapija – koristi kemikalije za ubijanje stanica raka, najčešće u kombinaciji sa zračenjem.
  • Ciljana terapija – ciljani lijekovi koriste određene nedostatke u stanicama, primjerice cetuximab zaustavlja djelovanje proteina koji se nalaze u mnogim vrstama zdravih stanica, ali je češći u određenim vrstama stanica raka grla. Ostali ciljani lijekovi se proučavaju u kliničkim ispitivanjima. Ciljani lijekovi mogu se koristiti u kombinaciji s kemoterapijom i zračenjem.

Rehabilitacija nakon liječenja raka grla

Tretmani za rak grla često uzrokuju komplikacije, koje mogu zahtijevati rad sa stručnjacima kako bi se vratila sposobnost gutanja, konzumiranja krute hrane i govora.

Tijekom i nakon liječenja raka grla, možete potražiti pomoć liječnika ako imate sljedeće poteškoće:

  • kirurško otvaranje grla, ako ste imali traheotomiju,
  • poteškoće prilikom konzumiranja hrane,
  • otežano gutanje,
  • ukočenost i bol u vratu,
  • probleme s govorom.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.57 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak grla, Rak grla simptomi, simptomi raka grla, rak grla prvi simptomi, rak zdrijela, rak glasnica, rak grla slike, rak na grlo, rak grla prirodno liječenje, Rak na grlo simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu