Uhobolja (bol u uhu) – uzroci, simptomi, liječenje i prirodni lijekovi

Uhobolja

Uhobolja (bol u uhu) nije bolest, već simptom određene bolesti. Bolno uho može imati mnogo uzroka, a najčešći je uzročnik upala srednjeg uha. Upala uha najčešće dolazi uz prehladu ili upalu grla, uslijed žvakanja ili tijekom trudnoće. Međutim, najčešće su pogođena djeca.

Ali kako izliječiti bolno uho? Pročitajte u nastavku članka. 

Bolovi u uhu kod odraslih – uzroci

Uhobolja kod odraslih može biti znak bolesti uha, ali može imati i druge uzroke. Ako postoji bolest uha, pogođena je ušna školjka, vanjski slušni kanal, bubnjić, srednje uho ili unutarnje uho. Bolest jednog od ovih dijelova zove se primarna otalgija.

Bol uha najčešće se javlja kroz upalu u srednjem uhu i vanjskom slušnom kanalu. Postoje i drugi uzroci uhobolje (sekundarne otalgije), npr.:

Bol u uhu
Foto: Photospin

Uhobolja – simptomi

Bol u uhu može biti jednostrana ili bilateralna te je obično relativno jaka i često ne popušta noću. Ovisno o uzroku bola, uhobolja može biti popraćena različitim simptomima:

Upala srednjeg uha i vanjskog slušnog kanala

Upala srednjeg uha i vanjskog slušnog kanala najčešći su uzroci uhobolje. Upala srednjeg uha nastaje kao posljedica prehlade jer bakterije iz ždrijela dospijevaju sve do srednjeg uha i izazivaju infektivnu upalu.

Ne koristiti štapiće za uši
Foto: Photospin

S druge strane, upala vanjskog slušnog kanala je infekcija kože na ušnom kanalu uzrokovana bakterijama ili gljivicama u uhu. Često se takva upala pojavljuje kroz:

 • prekomjernu higijenu,
 • ozljede štapićima za uši,
 • zaostalu vodu u uhu nakon tuširanja.

Prateći simptomi upale uha kod odraslih (srednje uho i vanjski slušni kanal)

Simptomi koji nastaju uz uhobolju kod upale srednjeg uha su:

Kod upale vanjskog slušnog kanala, pojavljuje se još:

 • natečeno uho,
 • svrbež.

U oba slučaja može doći do iscjetka iz uha. Prof. dr. med. Željka Roje, voditeljica privatne otorinolaringološke ordinacije u Splitu, objašnjava: “Upale srednjeg i vanjskog uha se različito liječe pa ih je važno razlikovati.

Međutim, sami simptomi odaju da se kod upale srednjeg uha pojavljuju začepljen nos, temperatura i znaci prethodne prehlade, dok takvih simptoma kod upale vanjskog uha obično nema. Također, mala djeca nemaju simptome poput temperature, povraćanja, proljeva i gubitka teka ako se radi o upali vanjskog uha, već je to gotovo uvijek upala srednjeg uha.”

Natečeno uho
Foto: Photospin

Ozljede ušne školjke i bubnjića

Ako se pored uhobolje pojavljuje i jako smanjenje sluha, to može biti znak začepljenja uha voskom ili stranim tijelom.  Kad je u pitanju strano tijelo, često postoji pritisak u uhu. Ako je ozlijeđen bubnjić, bol u uhu pojavljuje se iznenada, žarka je i dolazi do:

 • ozbiljnog gubitka sluha,
 • zujanja u uhu,
 • vrtoglavice,
 • gubitka tekućine ili krvi kroz uho.

Bubnjić može biti ozlijeđen i unutarnjim upalama, kao i jakim fluktuacijama tlaka zraka ili utjecajem jake buke.

Bušenje uha
Foto: Photospin

Ako je ušna školjka crvena i natečena, to upućuje na ozljedu i upalu vanjskog uha. Do takve upale dolazi ako postoje rane ili nadražena koža, npr. nakon bušenja uha, pa bakterije prodiru u tkivo. Ako postoji takva upala, uho je natečeno i toplo.

Upala u ždrijelu i uhobolja

Ako bol u uhu nije uzrokovana upalom u samom uhu, već upalom u ždrijelu ili grkljanu, uz bol u uhu pojavljuju se i drugi simptomi:

Uzrok bolova mogu, među ostalim, biti:

Mononukleoza
Foto: Photospin

Uhobolja zbog problema s vratom i čeljusti

Probleme u području čeljusti također mogu pratiti bolovi u uhu i glavi. Problemi koji mogu dovesti do bolova u ušima su:

 • ukočeni mišići za žvakanje,
 • deformacije ugriza,
 • izbijanje umnjaka,
 • upale u čeljusti.

Pored uhobolje mogu se pojaviti:

 • bolovi u zubima,
 • bolovi u temporomandibularnom zglobu,
 • krvarenje desni,
 • glavobolja,
 • bolovi u mišićima oko ramena i vrata zbog ukočenih mišića za žvakanje.

Takvi simptomi mogu biti povezani i s problemima oko vratne kralježnice. Ako je to slučaj, obično dolazi do dodatnih bolova kod pomicanja vratne kralježnice.

Uhobolja kod djece
Foto: Photospin

Uhobolja kod djece

Djeca često pate od uhobolje, a posebno dojenčad koja se čak nekoliko puta bori s takvom vrstom boli. Dječaci su češće pogođeni od djevojčica.

Bol u uhu kod djece najčešće je rezultat upale srednjeg uha. Naime, Eustahijeva cijev između ždrijela i srednjeg uha kraća je i više horizontalna nego kod odraslih osoba. U slučaju prehlade ili gripe bakterije mogu lako ući u srednje uho i tamo uzrokovati upalu.

Dojenčad je plačljiva i često se pretjerano češe oko uha. Često se javljaju i opći simptomi bolesti kao što su vrućica (povišena temperatura), bolovi u trbuhu, proljevpovraćanje, poteškoće sa spavanjem i slabiji sluh.

Kad su u pitanju bolovi u uhu kod djece bez temperature, riječ je o upalama koje mogu proći bez antibiotika.

Upala uha – liječenje

Liječenje uhobolje ovisi o uzroku boli. Kako bi se izbjeglo trajno oštećenje uha, uvijek je potrebno savjetovanje s liječnikom.

Budući da u većini slučajeva uhobolju uzrokuju bakterije, često se liječenje bazira na antibioticima. Antibiotici se kapaju direktno u uho kako bi se potakla borba protiv bakterija u mjestu upale. Osim antibiotika, mogu se koristiti i analgetske kapi za uši.

Dijagnoza
Foto: Photospin

Kako se riješiti boli u uhu?

Ako bol u uhu uzrokuje upala ušne školjke, ona se tretira izvana mastima ili kremama. Ako je kanal za uho blokiran stranim tijelom ili voskom, strano tijelo mora ukloniti liječnik, a voskom nastali čep može se ispirati ili usisati pumpicom.

U nekim slučajevima vanjsko liječenje kapima ili mastima za uho nije dovoljno. Kod upale srednjeg uha može se dogoditi da se bubnjić mora otvoriti tako da gnoj može isteći iz srednjeg uha.

U pravilu ozljede bubnjića same zacjeljuju u roku od dva tjedna. Ako se rupa u bubnjiću ne izliječi u roku od dva mjeseca, može se kirurškim zahvatom umetnuti umjetni bubnjić.

Dr. med. Škalamera Udović, specijalist otorinolaringolog s portala Pliva Zdravlje, navodi: “Kod bolnih upala srednjeg uha svakako možete uzeti i ibuprofen ili paracetamol kako biste ublažili bol i smanjili temperaturu, a posebno djeci. Možete koristiti i kapi za nos koji će pomoći odčepiti Eustahijevu cijev te tako olakšati simptome”.

Bolovi u uhu – prirodno liječenje

Uhobolja se može ublažiti prirodnim lijekovima. Međutim, treba napomenuti da svaka primjena kućnih sredstava nije korisna za sve uzroke. Stoga je uvijek potrebno savjetovanje s liječnikom.

Ako se bol u uhu ne liječi ili se liječi pogrešno, može, ovisno o uzroku, imati ozbiljne posljedice. To mogu biti:

Više informacija o homeopatskom liječenju upale uha možete pronaći ovdje.

Čuvarkuća
Foto: Photospin

Čuvarkuća kao lijek

Mesnati listovi čuvarkuće puni su soka koji se od davnina koristi kao lijek za bolno uho. Iz lista se iscijedi 2 – 3 kapi soka koje se ukapaju u bolno uho. Zatim je potrebno neko vrijeme ostati u ležećem položaju kako bi sok djelovao. Nakon toga se treba okrenuti kako bi tekućina iscurila van iz uha.

“List čuvarkuće posjeduje flavonoidne glikozide te organske kiseline, poput jabučne. Ti sastojci djeluju antimikrobno i sprječavaju kontakt među bakterijama te im tako onemogućavaju rast i širenje.

Djelovanje soka iz listova čuvarkuće je ispitano na uzrocima voska iz ušiju ljudi oboljelih od otitisa, odnosno upale uha, te je efekt ove biljke potvrđen”, ističu srpski i španjolski znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Journal of Ethnopharmacology 2015. godine.

Upala uha – liječenje maslinovim uljem

Za ublažavanje boli uha koristi se maslinovo ulje u kombinaciji s češnjakom. Jedan se češanj zagrije u maslinovom ulju. Zagrijano ulje treba malo ohladiti. Ulje se ukapa u uho i pusti da djeluje 5 – 10 minuta. Nakon toga treba se okrenuti kako bi ulje iscurilo.

“Jedan od najvažnijih sastojaka češnjaka je alicin, za koji je već poznato da djeluje antimikrobno i protuupalno. Nova istraživanja pokazuju da bi ekstrakt češnjaka mogao povećati osjetljivost bakterija na antibiotike te tako pripomoći efektivnosti već propisane liječničke terapije”, ističu znanstvenici s Odjela za patogenu biologiju i imunologiju kineske bolnice u Xianu.

Maslinovo ulje i češnjak
Foto: Photospin

Još informacija o liječenju uhobolje narodnom medicinom možete pronaći na ovom linku.

Prevencija uhobolje

Uhobolja se ne može spriječiti, ali uz neke savjete i trikove može se značajno smanjiti rizik od njezine pojave. Kako bi spriječili uhobolju, pravilna briga o uhu osobito je presudna.

Važno je ne koristiti štapiće za čišćenje uši jer će to ukloniti previše voska ili ga stisnuti u tvrdi čep.

Isto tako, uho se ne smije čistiti tvrdim ili oštrim predmetima jer može doći do ozljeda uha. Budući da se u pravilu ušni kanal sam čisti, dovoljno je ušnu školjku nježno čistiti vlažnom krpom.

Čepići za uši
Foto: Photospin

Zaštita uši od iritacija i klica

Česti posjeti bazenu zahtijevaju nošenje kape za plivanje ili korištenje čepića za uši jer klor u vodi može nadražiti kožu u ušnom kanalu. Osim toga, voda u ušima omogućava bakterijama da brže prodiru. Zato nakon tuširanja ili plivanja treba lagano tapkati uši suhom mekom krpom.

Što se tiče korištenja čepića za uši za zaštitu od buke, treba paziti da se čepići ne utisnu snažno u ušni kanal i čepiće treba redovito mijenjati. Inače, klice se mogu umnožiti na čepićima i doći u uho sljedeći put kada se čepići koriste.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Škalamera Udović, D. (2014) Upala uha – kako razlikovati upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg? Pliva Zdravlje.
 2. Roje, Ž. (2018) Poremećaji sluha i ravnoteže. Ordinacija Željka Roje.
 3. Grupa autora (2015) Ethnopharmacological uses of Sempervivum tectorum L. in southern Serbia: Scientific confirmation for the use against otitis linked bacteriaJ Ethnopharmacol. 24;176:297-304.
 4. Wilson, D.R. (2017) Nine effective home remedies for earacheMedical News Today.
 5. O’Keefe Osborn, C. (2017) Why Does My Ear Hurt When I Swallow? Healthline.
 6. Grupa autora (2015) Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 8(5): e14814.

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u uhu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu