Upala krajnika – uzroci, simptomi i liječenje

upala-krajnika

Upala krajnika (mandula) naziva se angina ili tonzilitis. Krajnici, tonzile ili mandule su limfne žlijezde koje se nalaze s obje strane grla, a koje su dio imunološkog sustava. Postoje dvije nepčane mandule, koje se nalaze u usnoj šupljini i treća mandula (vegetacije), koja se nalazi iza nosne šupljine, u ždrijelu.

Njihov zadatak je zaštita dišnih puteva i ždrijela od napada bakterija i virusa. Od upale krajnika uglavnom oblijevaju djeca, ali ponekad i odrasli.

Simptomi su najčešće nalik simptomima gripe ili jače prehlade. Ako osjećate opću klonulost i ako osjećate da vas boli grlo odnosno glava, ako vam je čas toplo, čas hladno pregledajte grlo. Ako su vam krajnici crveni, upaljeni i povećani, najvjerojatnije imate upalu krajnika.

Zdrav način života te redovna higijena i prestanak pušenja mogu osigurati zdravlje vaših krajnika.

upala krajnika

Kako dolazi do upale krajnika?

Do upale krajnika ili tonzilitisa dolazi uslijed njihova izlaganja mikroorganizmima koji izazivaju upalu. Uzročnici mogu biti bakterije i virusi, ali i alergije te poremećaji vezivnog tkiva. Najčešći uzročnik upale krajnika je beta – hemolitički streptokok.

U slučaju kronične upale, mandule više ne mogu obavljati svoju obrambenu funkciju te one same postaju žarište upale.

Uobičajeno, ulazak virusa i bakterija u ždrijelo dovodi do manje infekcije, koja tada potiče imunološki sustav na stvaranje antitijela. Međutim, u određenim slučajevima, a najčešće kod djece, imunološki sustav nije dovoljno jak ili razvijen pa tada dolazi do upale krajnika uslijed bakterijske ili virusne infekcije.

Koji su simptomi upale krajnika?

Uobičajeni simptomi akutne upale krajnika su:

Simptomi kronične upale krajnika obično nisu tako intenzivni kao kod akutne upale, a mogu obuhvaćati sljedeće:

 • Problemi s gutanjem
 • Bijelo – žućkaste naslage na krajnicima
 • Loš okus u ustima
 • Neugodan zadah
 • Česte infekcije
 • Osjećaj slabosti
 • Loše opće zdravstveno stanje zbog oslabljenog imunološkog sustava
upala krajnika kod djece
Foto: Photospin

Uvećana treća mandula (adenoidne vegetacije)

Treća mandula ili adenoidne vegetacije je limfno tkivo koje se nalazi na stražnjoj stijenci ždrijela, iza nosnih šupljina.

Kao i nepčane, treća mandula ima ulogu zaštite od infekcija. Međutim, u određenim slučajevima potrebno ju je odstraniti, a osobito ukoliko uzrokuje smetnje disanja, česte akutne upale uha, sekretorni otitis ili oslabljen sluh zbog disfunkcije Eustahijeve tube. Eustahijeva tuba je cijev koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom, prilikom širenja upale iz ždrijela u srednje uho Eustahijevom cijevi ili tubom dolazi do poremećaja sluha

Nosna opstrukcija može uzrokovati kroničnu upalu sinusa, postnazalno slijevanje te bronhitis. Najčešće se javlja kod djece i manifestira se kao otežano disanje na nos i hrkanje za vrijeme spavanja. Rastom se vegetacije obično smanjuju te je kod odraslih operacija rijetko potrebna.

Kako prepoznati uvećanu treću mandulu?

Adenoidne vegetacije mogu se prepoznati prema sljedećim simptomima:

Prilikom pregleda ovi pacijenti imaju karakterističan izgled lica koje se naziva adenoidno lice:

 • Usko lice
 • Kratka gornja usna
 • Izbočeni sjekutići
 • Otvorena usta

Povećani treći krajnik može uzrokovati opetovanu ili dugotrajnu upalu uha, upalu nosa, ždrijela i sinusa te začepljenje nosa. Liječniku se trebate javiti ako grlobolja i temperatura potraju duže od 48 sati te ako ste pokušali kućne mjere liječenja. Upala krajnika obično prolazi primjenom kućnih lijekova i mirovanja. 

Upala krajnika - izgled

Dijagnoza i liječenje upale krajnika

Upala krajnika se dijagnosticira na osnovu anamneze, kliničke slike i pregleda pacijenta, a dijagnoza se potvrđuje kulturom brisa grla kojom se provjerava prisutnost bakterija.

Ako bris grla utvrdi prisutnost bakterija, moguće je propisati terapiju antibioticima koji liječe bakterijske infekcije, ali ne i virusne. Upravo iz tog razloga bris grla je neophodan kako bi se otkrio uzrok infekcije i primijenila adekvatna terapija.

Terapija lijekovima

Upale krajnika uzrokovane bakterijskim infekcijama liječe se antibioticima, a najčešće penicilinom. Kod preosjetljivih osoba, kao zamjena, koristi se terapija azitromicinom. Penicilin se može dati oralno, a u nekim slučajevima, posebno kod male djece koja imaju poteškoće kod gutanja, penicilin se daje injekcijom.

Kod terapije antibioticima, bitno je liječenje dovršiti u potpunosti, kako ne bi došlo do stvaranja bakterija otpornih na antibiotike. Virusne infekcije ne mogu se izliječiti, već se primjenjuju mjere olakšavanja simptoma za vrijeme trajanja virusne infekcije (uobičajeno 7-14 dana).

Kirurško liječenje

Kod djece kod koje je terapija lijekovima nedovoljna i neefikasna, preporučuje se tonzilektomija.

Tonzilektomija je kratkotrajna operacija uklanjanja krajnika, a u nekim slučajevima i adenoidne vegetacije (´treći krajnik´). Ovo rješenje obično se koristi samo kada upale krajnika utječu na opće zdravlje te kada ometaju disanje ili sluh.

Operacija se u pravilu obavlja u općoj anesteziji. Glavne indikacije za operaciju su učestale gnojne angine (3-4 ili više angina godišnje) te lokalne i opće komplikacije tih upala.

Lokalne komplikacije su upale srednjega uha, sinusa i bronha, a opće komplikacije mogu biti reumatska groznica, koja može zahvatiti i srčane zaliske, te kronična upala bubrega.

Nakon operacije

Pacijenti se uobičajeno nakon tonzilektomije oporavljaju 10-15 dana, a već idući dan nakon operacije mogu ići kući Moguće su manje poteškoće u vidu grlobolje i bolova u ušima. Također, povećana je osjetljivost na infekcije.

Preporučuje se konzumiranje veće količine tekućine, izbjegavanje krute hrane, korištenje ovlaživača zraka te izbjegavanje kontakta s većim brojem ljudi zbog mogućih infekcija.

Kadulja

Prirodno liječenje upale krajnika

Upala krajnika najčešće se može sanirati prirodnim putem uz pomoć kućnih lijekova, međutim kada su u pitanju osobe oslabljenog imuniteta kao i mala djeca, najbolje je potražiti pomoć liječnika. Već pri pojavi prvih simptoma, potrebno je započeti s liječenjem, a osobito s primjenom toplih napitaka kako bi se spriječila angina.

 • Oko vrata stavljajte tople, vruće obloge kako bi se spriječio razvoj angine. Obloge možete natopiti kaduljom, octom, glinom, uljem eukaliptusa i lavande.
 • Ruska narodna medicina podarila nam je jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova. Napitak od cikle i octa. Ciklu naribajte što sitnije možete te joj dodajte jednu žličicu 9% octa. Najbolji omjer bi bio 250 grama cikle na jednu žličicu octa. Smjesu dobro promiješajte i zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon dvadeset minuta smjesu procijedite i u posebnu posudu. Ova otopina se ne pije već se koristi isključivo za ispiranje grla. Primjenjujte ga svakih 3 sata.
 • Za ispiranje grla može vam pomoći i topla voda koja ima umirujući učinak. Slana voda pomoći će vam ubiti viruse i bakterije te ublažiti intenzitet upale.
 • Otopina limuna i bosiljka: času i pol vode pomiješajte s 12 listova bosiljka. Smjesu kuhajte desetak minuta. Kada se smjesa ohladi, dodajte sok jednog limuna. U otopinu možete dodati i malo meda kako biste dobili što bolji okus. Ovaj napitak potrebno je piti tri puta dnevno tijekom 3 dana.
 • Čajevi s kojima možete ispirati grlo definitivno su nešto što će vs utješiti kada vas zahvati ova dosadna upala: čaj od kamilice, žalfije, sljeza, majčine dušice, listova jagode, kupine, ribiza i matičnjaka. Bolest će vam biti dobar izgovor za isprobavanje čajeva 🙂
 • Namirnice koje će vam pomoći kod simptoma upale krajnika su: vruća pileća juha, jogurt, med i limun, kadulja (možete je dodati kao začin u jelo), biber, jabučni ocat.
Članak objavljen:

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Ocijenite članak

4.28 / 5   88

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala krajnika, klavocin sirup, upala krajnika simptomi, krajnici, upala krajnika kod odraslih, upaljeni krajnici, krajnici simptomi, krajnici kod odraslih, Mandule, upala angina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu