Eukaliptus – ljekovitost, eterično ulje i čaj

eukaliptus lišće

Eukaliptus je drvo koje potječe iz Australije, a danas postoji otprilike 700 vrsta ove vrijedne biljke te se uzgaja širom svijeta. Najpoznatiji po svojem ulju, eukaliptus pruža mnoga ljekovita svojstva koja su prepoznata još kod Aboridžina.

Eukaliptus drvo ima prepoznatljiv miris nalik mentolu, a poznato je još i kao omiljena hrana australskih koala. Eukaliptusovo lišće i ulje iz njega posjeduju brojna ljekovita svojstva, dok samo ulje ima širok spektar djelovanja.

Upravo su iz tog razloga domoroci koristili eukaliptusovo lišće i ulje za liječenje mnogih rana te uživali u prednostima bržeg zarastanja rana, antibakterijskog djelovanja i mnogih drugih dobrobiti. Više o samom eteričnom ulju eukaliptusa čitajte u nešto niže u tekstu.

eukaliptus drvo

Eukaliptus – vrste – eukaliptus drvo

Danas je poznato minimalno 500 različitih vrsta eukaliptusa, a mnogo botaničara ovaj broj povećava na čak 700. Najpoznatija vrsta eukaliptusa i ona na koji najčešće mislimo kada govorimo o eukaliptusu je Eukaliptus globulus.

Postoje brojne druge poznate vrste, od kojih su neke eukaliptus radiata, dugin eukaliptus, eukaliptus gunnii, eukaliptus cinerea i mnogi drugi. Za ljekovite svrhe i pripravke ipak najčešće koristimo E. globulus.

Eukaliptus – cvijet

Eukaliptus drvo osim lijepih listova ima i šareno cvijeće s pupoljcima nalik stožcu. Cvjetovi eukaliptusa najčešće rastu u grupacijama, a prije nego procvatu imaju okrugle pupoljke (kaliptuse) koji zatim otpadaju i otkrivaju zanimljive cvjetove dugih i uskih latica.

Cvjetovi su najčešće bijele, ružičaste ili crvene boje, a privlače mnoge kukce i posebice pčele. Latice su im veoma uske i raširene, dok su cvjetovi sami po sebi lako prepoznatljivi, poput slike ispod.

eukaliptus cvijet

Eukaliptus – eterično ulje

Razlog izuzetne ljekovitosti eukaliptus biljke i njegovog lišća leži upravo u eteričnom ulju koje se dobiva ekstrakcijom iz lišća, kore i korijena. Ovo ulje poznato je još od 19. stoljeća kada se počelo destilirati u Australiji. Srećom, danas eterično ulje eukaliptusa možemo kupiti u gotovo svakoj trgovini zdrave hrane ili biljnoj ljekarni.

Dobrobiti eteričnog ulja eukaliptusa:

  • Pomaže kod respiratornih problema (putem inhalacije),
  • Ima snažna antimikrobna, antimikotička i antibakterijska svojstva,
  • Uklanja mikroorganizme iz zraka i tijela (kod gripe i prehlade),
  • Pomaže kod sinusitisa (upale sinusa) i alergija,
  • Uklanja nečistoće i obnavlja kožu ruku i stopala (putem slane kupke),
  • Pročišćuje zrak i osvježava prostor svojim mirisom,
  • Odličan je dodatak svim domaćim proizvodima za njegu kože i kose,
  • Pomaže liječiti površinske ozljede i ubrzava zarastanje,
  • Ostavlja ugodan miris u prirodnim proizvodima za čišćenje,
  • Smanjuje stres i anksioznost pri inhalaciji.

Eukaliptus – ulje – nuspojave

Unatoč brojnim dobrobitima i vrijednom ljekovitom djelovanju, eterično ulje eukaliptusa nije preporučljivo koristiti nerazrijeđeno. U velikim dozama, nerazrijeđeno ulje čak može djelovati toksično, posebice kod manje djece. Prije korištenja ulja za internu primjernu, važno je posavjetovati se s liječnikom.

Ovo potentno ulje također ne mora odgovarati svima, dok je najteži oblik lošeg reagiranja na eukaliptus upravo alergijska reakcija. U tome slučaju se preporučuje strogo izbjegavanje eukaliptusa i proizvoda koji ga sadrže u bilo kojem obliku.

eukaliptus

Eukaliptus – čaj

Osim ulja, čaj od eukaliptusa također je popularan. Priprema se od osušenih listova eukaliptusa te se može kupiti u biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane ili ponekim tržnim centrima. Za pripremu čaja jednostavno prelijte 1-2 čajne žličice listova s 250 ml vruće vode i nakon 10-ak minuta procijedite.

Čaj od eukaliptusa najčešće se koristi kod dijabetesa i prevencije istog. Konzumacija 1-2 šalice čaja eukaliptusa dnevno može pomoći kod osoba koje su već oboljele, ali i za one kod kojih postoji mogućnost razvijanja ove bolesti.

Ipak, zbog snažnog djelovanja na smanjenje razine šećera u krvi, potrebno je prethodno se posavjetovati s liječnikom. Također, poput većine biljnih čajeva, nakon kontinuirane konzumacije čaja od eukaliptusa tijekom mjesec dana, potrebno je napraviti pauzu od minimalno 3-4 tjedna.

eukaliptus sadnica

Eukaliptus – sadnica i uzgoj

Iako potječe iz Australije, eukaliptus danas uzgajamo diljem svijeta pa tako i eukaliptus u Hrvatskoj. Odličan je kao sobna biljka, dok u mnogim vrtovima može služiti za uljepšavanje samog prostora svojim izgledom. Sadnice je moguće naći u brojnim vrtnim centrima, u visini otprilike 30 centimetara do jednog metra.

Eukaliptus u Hrvatskoj je također zimzelena biljka te iako mnoge vrste rastu poput drveta, moguće je pronaći manje vrste pogodne i za uzgoj u kućnoj tegli ili manjem vrtu. Mlada eukaliptus biljka ima ovalne svijetlo zelene listove koji se produžuju i s godinama rasta postaju tamniji.

Za uzgoj u vrtu, potrebno mu je osigurati mnogo sunca i vode, te mu redovito skraćivati grane ukoliko ne želite da naraste u veliko i visoko drvo. Eukaliptus u Hrvatskoj je također potrebno unositi u zatvorene prostore tijekom zime jer ne podnosi dobro hladne uvjete.

Ukoliko ga želite uzgajati u tegli unutar kuće ili stana, pobrinite se da mu osigurate mnogo svjetla, ali i vode, dok se sama biljka lako prilagođava tlu/zemlji. Uzgoj eukaliptusa i hranjenje biljke u zatvorenom je podosta zahtjevno stoga se ne preporučuje ukoliko nemate poželjne uvjete.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: eukaliptus, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu