Pileća juha za prehladu: Lijek iz bakine kuhinje! Evo kako napraviti juhu koja će vas preporoditi i ojačati
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
U narodnoj medicini uvriježeno je da je pileća juha s povrćem idealna juha za prehladu. Osim meda, čaja i vitamina C, pileća juha za prehladu nalazi se na vrhu liste kada je u pitanju prebolijevanje sezonskih zaraznih bolesti.
Ono što biste trebali izbjeći je prevelik dodatak soli ili industrijske mješavine začina. Radije dodajte prirodne začine bogate antioksidansima poput mediteranskih začina, češnjaka i sl.
Zdrava pileća juha s protuupalnim začinima
Idealna juha za bolesnike je ona koja, osim povrća, sadrži i kombinaciju začina koja djeluje protuupalno. Primjerice, kombinacija crnog papra i kurkume djeluje antioksidativno, posebice jer crni papar povećava apsorpciju blagotvornog sastojka kurkumina iz kurkume.
Sastojci:
- 450 g pilećih bataka
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 glavica luka (sjeckana)
- pola šalice cvjetače
- 2 čajne žličice sušene metvice
- 1 čajna žličica đumbira
- 1 čajna žličica kurkume
- 1/3 čajne žličice crnog papra.
Priprema
- Pileće batke stavite u 4 – 5 šalica vode i stavite kuhati, a za to vrijeme nasjeckajte povrće.
- Kada voda zakuha, dodajte krumpir, luk, metvicu i kurkumu. Ostavite da se kuha oko 25 minuta.
- Nakon toga skinite meso s kostiju.
- Dodajte cvjetaču, papar, mrkvu i đumbir. Ostavite da se kuha još oko 10 minuta pa posolite.
Bakina pileća juha s kostima
Još jedna pileća juha za prehladu, ali ovaj put s kostima koje će dati posebnu aromu. Osim toga, tako ćete povećati udio kolagena koji nam je potreban za zdravlje zglobova, ali i za zdravu kosu, kožu i nokte.
Sastojci:
- 450 g pilećeg mesa s kostima
- pola glavice celera
- 1 mrkva
- nekoliko listova kelja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola šalice brokule
- pola šalice graška
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- papar
- sol
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina po želji.
Priprema
- Meso stavite u hladnu vodu i dodajte korjenasto povrće.
- Na maslinovom ulju popržite crveni luk pa dodajte meso i povrće iz prethodnog koraka. Kuhajte oko 25 minuta.
- Izvadite korjenasto povrće koje se kuhalo u prvom krugu pa dodajte ostalo povrće i ostavite da se kuha još 10 minuta.
- Pred kraj kuhanja sve poveđite, dodajte peršin i začinite.
Ova brza pileća juha zagrijat će organizam, a vi ćete se osjećati okrepljeno.
Pileća juha s povrćem, mediteranskim začinima i limunovim sokom
Mediteranska prehrana smatra se najzdravijom prehranom na svijetu. Ako niste u mogućnosti napraviti riblju juhu koja je također idealna kao juha za prehladu, napravite pileću s puno povrća i svježim mediteranskim začinima te limunovim sokom.
Sastojci:
- 450 g pilećeg mesa bez kostiju i kože
- 3 stabljike celera (nasjeckane)
- 2 mrkve (nasjeckane)
- 1 luk (narezan na kockice)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 3 grančice svježeg timijana
- 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica svježe ribanog đumbira
- 1 čajna žličica eko limunove korice
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 8 šalica povrtnog temeljca
- 1 šalica tjestenine
- svježe sjeckani peršin.
Priprema
- Piletinu začinite paprom i soli te popržite na zagrijanom maslinovom ulju oko tri minute pa maknite sa strane.
- Dodajte celer, mrkvu i luk te pirjajte nekoliko minuta.
- Vratite piletinu te dodajte ružmarin, timijan, češnjak, đumbir, limunov sok i koricu, kurkumu, sol i papar te malo prokuhajte.
- Dodajte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Zadnjih 10 minuta dodajte tjesteninu i pred kraj kuhanja svježi peršin.
Pileća juha za prehladu u egzotičnoj verziji
Pileću juhu možete pripremiti i u egzotičnoj verziji s kokosovim mlijekom. Umjesto maslinovog ulja koristite ulje avokada.
Sastojci:
- 450 g pilećeg mesa
- 1 čajna žličica avokadovog ulja (može i maslinovog)
- pola glavice luka (sjeckanog)
- 2 mrkve (sjeckane)
- 1 pastrnjak (sjeckan)
- 3 stabljike celera (sjeckane)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 čajne žličice suhog peršina
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- pola čajne žličice soli
- 3 šalice pileće juhe ili temeljca
- 2/3 šalice konzerviranog kokosovog mlijeka
- 1 glavica kelja (sjeckana).
Priprema
- Na zagrijanom avokadovom ulju popržite luk.
- Dodajte mrkvu, pastrnjak, celer i češnjak te pirjajte oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckanu piletinu i dinstajte oko tri minute.
- Dodajte potom sve preostale sastojke, poklopite i ostavite da se kuha oko 30 minuta ili duže.
izvor pinterest
Pročitajte i članke:
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti
- Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada
- Juha od brokule i mrkve: Obožavamo krem juhe od povrća! Ovaj vitaminski “booster” morate probati, evo recepata
- Krem juha od celera: Bez puno sastojaka i nakuhavanja! Imamo recepte za aromatičnu juhu na kojoj će vam tijelo biti zahvalno.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja