Čajevi za prehladu: Ovi biljni saveznici pomažu kod bolnog grla, kašlja i drugih respiratornih tegoba

Čajevi za prehladu

Sezona je prehlade i gripe, a kada nas uhvati, najviše nas muči dosadni kašalj. Otežano disanje, šmrcanje i kašljanje ometaju našu svakodnevicu. Tada smo u potrazi za rješenjem, a najčešće to budu čajevi za prehladu

Nažalost, većina nas ima naviku piti čajeve samo kad se razbolimo. No, čajeve je poželjno svakodnevno konzumirati zbog dobrobiti za organizam.

Osim što nam pružaju hidrataciju, čajevi obiluju antioksidansima poput polifenola.

Osim kod prehlade, čajevi nam pomažu i kod:

Čajevi za prehladu 

O svakom čaju mogu se napisati brojni tekstovi – o blagodatima pojedine biljke, kao i o načinu proizvodnje, berbe, sušenja i konzumiranja. No, koji su to čajevi za prehladu i gripu saznajte u nastavku. Pritom imajte na umu da svaki čaj ima svoja pravila:

  • vrijeme stajanja 
  • temperatura vode
  • vrijeme i način konzumiranja. 
Čajevi za prehladu i gripu
FOTO: Shutterstock

1. Čaj od kadulje

Jedan od dobrih čajeva protiv prehlade i gripe je čaj od kadulje koji je dosta intenzivan pa se najčešće koristi za ispiranje. No, čaj od kadulje pročišćava dišne puteve te pridonosi smanjivanju upaljenosti grla. Ipak, nije baš pogodan za djecu, osobe s visokim tlakom i osobe oboljele od epilepsije

Čaj od kadulje konzumirajte tako da jednu čajnu žličicu prokuhate u dva decilitra vode nekoliko minuta. Ograničite unos čaja od kadulje na 2 – 3 šalice dnevno, a u čaj slobodno dodajte malo meda, kada čaj nije vruć. 

Sljezov čaj
FOTO: Shutterstock

2. Sljezov čaj

Sljezov čaj se dijeli na crni i bijeli. Bijeli sljezov čaj pomoći će kod prehlade i gripe, a crni sljezov čaj kod promuklosti. Koristi se korijen bijelog sljeza, a da bi se sačuvale sluzi sadržane u korijenu koje blagotvorno djeluju na organizam, slijedite ovaj postupak pripreme.

Priprema
  1. Prokuhajte dva decilitra vode i ostavite da se ohladi. 
  2. Pripremite tri grama korijena bijelog sljeza i prelijte vodom.
  3. Ostavite oko 30 minuta te povremeno pomiješajte. 
  4. Zatim procijedite. 

Pijte do tri šalice dnevno.

Najbolji čaj za prehladu
FOTO: Shutterstock

3. Čaj od kamilice

U narodu se čaj od kamilice spominje kao najbolji čaj za prehladu, odnosno kao najpoznatiji i najdostupniji. Kod nas se koristi njemačka kamilica, a postoji i rimska. Pored antioksidansa koje sadrži, čaj od kamilice djeluje i protuupalno

Priprema čaja od kamilice je vrlo jednostavna Dovoljno je oko tri grama cvjetova kamilice preliti kipućom vodom, ostaviti oko pet minuta, procijediti i piti. Med dodajte tek kada je čaj poluhladan. 

Čaj za prehladu
FOTO: Shutterstock

4. Čaj od mente

Još jedan čaj za prehladu je poznati čaj od mente s anestetskim djelovanjem. No, čaj od mente nije pogodan za osobe sa žučnim kamencima i osobe koje pate od refluksa. Ako uzimate lijekove, pitajte svojeg liječnika smijete li piti čaj od mente zbog moguće interakcije s lijekovima. 

Jednu čajnu žličicu mente prelijte sa 150 ml vruće vode. Ograničite unos čaja od mente na maksimalno četiri šalice dnevno. Čaj od mente ili metvice dobar je i kao čaj za kašalj i iskašljavanje. Naime, menta je često sastavni dio kapi protiv kašlja. 

Čaj za prehladu i gripu
FOTO: Shutterstock

5. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira odličan je čaj za prehladu i gripu, a priprema se od svježeg korijena đumbira. Djeluje protiv upala zahvaljujući svojim antibiotskim svojstvima. Također i razbuđuje pa ga je bolje piti u prvom dijelu dana. 

Ako pripremate čaj od svježeg korijena đumbira, jedan komadić đumbira nasjeckajte, prelijte kipućom vodom i ostavite do 10 minuta. Ako koristite đumbir u prahu, tada jednu čajnu žličicu praha od đumbira prelijte s dva decilitra vode te ostavite malo da odstoji. Po potrebi dodajte malo meda u ohlađeni čaj. 

Ako uzimate lijekove za krvni tlak, prije konzumacije čaja od đumbira posavjetujte se s liječnikom. Čaj od đumbira trebale bi izbjegavati i osobe koje pate od žučnih kamenaca jer đumbir potiče stvaranje žuči. Osobe koje bi također trebale pripaziti na konzumaciju đumbira su i dijabetičari, kao i osobe koje koriste lijekove za zgrušavanje krvi

Čaj za grlo i prehladu
FOTO: Shutterstock

Najbolji čaj za dišne organe

Iako se čajevi piju pojedinačno, snažno djelovanje imaju i čajne mješavine, pa tako postoji i najbolji čaj za dišne organe zahvaljujući nekoliko vrsti biljaka:

Ovaj čaj za grlo i prehladu pripremite tako da dvije jušne žlice mješavine prelijete s jednom litrom kipuće vode. Ostavite poklopljeno oko 20 minuta i povremeno pomiješajte. Rasporedite kroz dan dvije šalice čaja tri puta dnevno. 

Čaj protiv kašlja za djecu
FOTO: Shutterstock

Čaj protiv kašlja za djecu 

Za djecu su pogodne čajne mješavine biljaka i voćnih čajeva. Čaj protiv kašlja za djecu u svojem sastavu može sadržavati ove biljke:

Dječji čajevi protiv kašlja najčešće dolaze u filter vrećicama, a nerijetko imaju i dodane arome. Djeci se može pripremiti i čaj od đumbira te dodati malo meda. 

Dodatna pomoć kod prehlade

Osim o čajevima, da biste se što prije izborili s prehladom i gripom, vodite računa i o pravilnoj prehrani te izbjegavajte prerađenu hranu i šećer koji mogu pogoršati stanje.

Jakost našeg imuniteta ovisi o stanju naše crijevne mikroflore i probave.

Također, vitamin C najčešće se spominje kao saveznik u borbi protiv prehlade i gripe. Ne može spriječiti prehladu i gripu, ali može olakšati i ubrzati oporavak. Prije uzimanja dodataka prehrani vitamina C posavjetujte se s liječnikom. 

Osim čajeva, u borbi protiv grlobolje pomažu i začini, a jedan od njih je kurkuma
FOTO: Shutterstock

Osim čajeva, u borbi protiv grlobolje pomažu i začini, a jedan od njih je kurkuma. Posebice se kombinacija kurkume i meda pokazuje kao odličan izbor za grlo i pluća. Kurkumu zajedno s paprom dodajte i u jela kako biste pojačali apsorpciju kurkumina iz kurkume koji je zaslužan za brojne dobrobiti za organizam. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu