Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Čaj od komorača – ljekovita svojstva, upotreba i nuspojeve
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je aromatična biljka koja se naveliko koristi u kulinarske i ljekovite svrhe. Sjemenke komorača imaju aromu poput anisa i često se koriste kao začin u indijskim i bliskoistočnim kuhinjama.
Komorač i preparati od komorača najpoznatiji su po svom pozitivnom djelovanju na probavu, liječenju hipertenzije i poremećaja disanja te povećanju proizvodnje mlijeka kod dojilja.
Najlakši način za ubacivanje komorača u prehranu mogao bi biti upravo čaj od sjemenki, lišća ili gomolja komorača. U nastavku pročitajte recept za pripremu ljekovitog čaja od komorača.
Komorač – uzgoj
Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je samonikla biljka, rasprostranjena na području južne Europe. Ima peraste listove, žute okrugle cvjetiće i razgranat korijen, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke.
Komorač raste na umjereno vlažnom tlu bez previše sunčane svjetlosti. Koriste se listovi, gomolj i sjemenke, a gomolj se najčešće skuplja u jesen.
Komorač je i vrlo aromatična biljka pa se osim u ljekovite svrhe koristi i kao začin, a može se upotrijebiti i u industriji.
Čaj od komorača – zdravstvene prednosti
Jedna šalica svježeg gomolja komorača (oko 87 grama), prema nutricionistima sa zdravstvenog portala Healthline, sadrži:
- 27 kalorija,
- 3 grama dijetalnih vlakana,
- 17% od preporučene dnevne doze unosa vitamina C,
- 4% od preporučene dnevne doze unosa kalcija, željeza i mangana,
- 10% od preporučene dnevne doze unosa kalcija,
- 8% od preporučene dnevne doze unosa mangana,
- vitamin E, vitamin K, beta karoten, lutein, zeaksantin.
Sjemenke komorača posjeduju slične nutrijente, ali u nešto promijenjenim koncentracijama. Ističe se mangan, kojeg posjeduju u količini od 19% od preporučene dnevne doze unosa.
Prešanjem sjemenki komorača dobiva se esencijalno ulje koje sadrži aktivne biljne spojeve polifenole. Indijski znanstvenici, u radu objavljenom 2014. u časopisu BioMed Research International, navode neke od njih:
- anetol,
- fenkon,
- limonen,
- metil kavikol.
Zbog svog bogatog nutritivnog sastava, komorač može djelovati pozitivno na neke aspekte ljudskog zdravlja. Više o tome pročitajte u nastavku.
Pozitivno djeluje na probavu
Dobar utjecaj na probavu je najvažnija zdravstvena prednost čaja od komorača. On inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu.
Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva.
Neka istraživanja pokazuju da bi konzumacija čaja od komorača mogla smanjiti osjećaj apetita, ali su ta istraživanja zasad ograničena.
Pomaže kod menopauze
Čaj od komorača može pomoći ublažiti simptome PMS-a, menstrualne grčeve i simptome menopauze poput:
- valunge,
- vaginalne suhoće i svrbeža,
- nesanice,
- smanjenog libida.
Zbog prisutnosti anetola, čaj od komorača primalje i travari koriste kao tonik za zaštitu cijelog ženskog reproduktivnog sustava. Učinci se pripisuju fitoestrogenu kojeg komorač sadrži.
Jača imunološki sustav
Jak imunološki sustav pomaže u borbi protiv bakterija i virusa, a pomoću ovog čaja možete zaliječiti prve simptome njegova slabljenja, odnosno prehlade.
Zbog spojeva koji djeluju antioksidativno, komorač ima antimikrobni i protuupalni efekt. Vitamin C i kvercetin mogu usporiti ili zaustaviti razvoj upalnih procesa u tijelu.
Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila
Dijetalna vlakna, vitamin C, kalij i folati će sniziti razine lošeg kolesterola i regulirati krvni tlak.
Na taj bi vam način čaj od komorača kao dodatak vašoj prehrani, uz malo tjelovježbe i izbjegavanje masne hrane mogao pomoći u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.
Foto: Photospin
Poboljšava zdravlje očiju
Ponekad se nakon loše prospavane noći možete probuditi s natečenim i bolnim očima. Odolite iskušenju da se vratite u krevet i pripremite čaj od komorača.
Natopite vatu u njemu i stavite je preko svojih kapaka na 10 minuta. Osim što osvježava, ovaj tretman smanjuje natečenost očiju.
Komorač također posjeduje zeaksantin, biljni pigment čija konzumacija podupire zdravlje očiju.
Pomaže kod zadaha
Žvakanje sjemenki komorača može vas zasladiti nakon obroka, ali i pomoći vam da se riješite lošeg zadaha nakon jela.
Pomaže i grgljanje čaja od komorača. Osim toga, komoračeva antibakterijska i protuupalna svojstva smiruju upalu desni koja također može uzrokovati neugodan zadah.
Poboljšava koncentraciju
Rana istraživanja pokazuju da bi komorač mogao smanjiti incidenciju pojave bolesti povezanih s gubitkom pamćenja u starijoj dobi.
Čaj od komorača – nuspojave
Ako ste alergični na mrkvu ili celera s kojima komorač dijelu mnoga svojstva, mogli bi imati alergijsku reakciju na čaj uz:
- svrbež,
- osip,
- oticanje kože.
Ako ste skloni krvnim ugrušcima, pijte ovaj čaj u umjerenim količinama.
Ako uzimate lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer čaj od komorača može loše reagirati u kombinaciji s nekima.
Čaj pijte do tri puta dnevno i to najbolje nakon obroka.
Čaj od komorača – priprema
U nastavku donosimo par recepata za pripremu čaja od komorača od njegovih različitih dijelova.
Čaj od sjemenki komorača
Priprema:
- Za jednu šalicu čaja najprije nježno zgnječite jednu žličicu sjemenki u tarioniku.
- Takve sjemenke stavite u cjedilo za čaj i prelijte kipućom vodom.
- Ostavite ih tako 7 do 10 minuta.
- Nakon toga možete dodati još vode.
Čaj od svježih listova komorača
Priprema:
- Odrežite svježe, zeleno lišće s gomolja i dobro ga isperite.
- U šalicu kipuće vode dodajte lišće i ostavite ga da tako odstoji 15 – 20 minuta.
- Uklonite lišće i dodajte vode.
Čaj od gomolja komorača
Priprema:
- Očistite gomolj i nasjeckajte ga na manje komade.
- Zatim komade stavite u cjedilo, prelijte kipućom vodom i pustite tako 15 – 20 minuta.
- Uklonite cjedilo i dodajte malo tople vode.
Prije korištenja čaja od komorača ili bilo kojeg drugog biljnog pripravka u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- bolna menstruacija
- bolne bradavice
- bolne dojke
- čaj od komorača
- detoksikacija
- dojenje
- estrogen
- hipertenzija
- menopauza
- menstruacija
- neugodan zadah
- probava
- zdravlje očiju
Izvori:
- Komorač. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
- Butler, N. (2018) Why is fennel good for you? Medical News Today.
- Kubala, J. (2019) 10 Benefits of Fennel and Fennel Seeds, Based on Science. Healthline.
- Badgujar, S.B., Patel, V.V., Bandivdekar, A.H. (2014) Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology. Biomed Res Int. 2014: 842674.