Kako na prirodan način poboljšati zdravlje probavnog sustava?

Umjesto da slijedite najčešće načine liječenja želučanih tegoba koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, iskušajte nešto prirodno, snažno i dokazano djelotvorno.

Chios Mastika predstavlja snažnu, sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu raznih bolesti probavnog sustava.

Chios Mastika jedan je od najstarijih biljnih lijekova za gastritis, žgaravicu, refluks i ostale želučane probleme koja se u tradicionalnoj medicini koristi više od 2500. godina. Preporučivao ju je otac medicine starogrčki liječnik Hipokrat, a danas znanost potvrđuje njeno djelovanje u više od 120 recenziranih znanstvenih radova.

Chios Mastika je 2015. uvrštena u biljnu monografiju EU kao biljni lijek za probavne poremećaje (dispepsiju).

Što je Chios Mastika?

Mastika je smola zimzelenog drveta tršlje (Pistacia lentiscus L.) koji raste uglavnom na Mediteranu. Jedinstvena sorta P. lentiscus cv Chia uzgaja se isključivo na grčkom otoku Chios i djelovanje joj je jače od biljaka uzgojenih u drugim podnebljima.

Zadnjih smo godina svjedoci ponovnog otkrivanja i znanstvenog potvrđivanja terapeutskog djelovanja zaboravljenih tajni drevne narodne medicine. Tako je i Chios Mastika zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava predmet intenzivnih znanstvenih istraživanja.

Impresivni su rezultati kliničkih studija koji pokazuju da Chios Mastika u samo 4 tjedna liječi čir na želucu i dvanaestniku. (1,2)

Chios Mastika

Studija iz 2010. utvrdila je da Chios mastika u prahu značajno poboljšava simptome kod bolesnika s funkcionalnom dispepsijom u usporedbi s placebom. (3)

Neki od simptoma dispepsije su:

  • bol, pečenje i osjećaj nadutosti u želucu
  • osjećaj pritiska, nelagode i mučnine u želucu
  • podrigivanje i pojačano ispuštanje plinova
  • vraćanje želučanog sadržaja u jednjak (tzv. refluks)

Rezultati placebom kontrolirane kliničke studije pokazali su da Chios Mastika posjeduje baktericidno djelovanje na H.Pylori. (4)

Znate li da je oko 50% svjetskog stanovništva zaraženo bakterijaom Helikobaketr Pylori? H. Pylori glavni je uzročnik nastanka gastritisa i čireva, a njeno prisustvo u želucu povisuje rizik od nastanka raka želuca za 6 puta.

Znanstvenici u studiji iz 2015. godine otkrivaju novo i do sada nepoznato djelovanje Chios Mastike na kolesterol i šećer. Kod svih ispitanika kolesterol je smanjen za 11,5 mg / dl i glukoza natašte za 4,5 mg / dl. Kod ispitanika sa prekomjernom težinom (BMI> 25) pokazao se još jači učinak i prosječno smanjenje ukupnog kolesterola bilo je 13.5 mg / dl (p <0,05) a glukoze natašte 5,1 mg / dl (p <0,05). Zaključeno je da Chios Mastika znatno smanjuje ukupnu razinu kolesterola i glukoze kod zdravih osoba s iznimnom tolerancije i bez detektiranih nuspojava. (5)

Chios Mastika

U studiji iz 2006. g ispitivana je antimikrobna aktivnost Chios Mastike na Porphyromonas gingivalis koji je odgovoran za nastanak parodontnih bolesti i zadaha iz usta. Chios Mastika djelovala je na nastanak inhibicijskih zona, što upućuje da se može koristiti kao potencijalno netoksično sredstva za liječenje zadaha iz ustiju i bolest desni. (6)

Danas u svijetu u kojem živimo možda je više nego ikad došlo vrijeme da se okrenemo prirodi i poslušamo mudre riječki starogrčog liječnika Hipokrata koji je rekao: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana “

Chios Mastika dostupna je u ljekarnama i biljnim drogerijama. Kutijica sadrži 90 komada kapsula od biljne celuloze.

Robna marka Sangreen drži se načela čistih sastojaka pa u kapsuli izuzev 350 mg praha Chios Mastike nema nikakvih punila, konzervansa, alregena ili umjetnih bojila.
Više informacija na: sangreen.eu

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Dvostruko slijepo i placebom kontrolirano kliničko ispitivanje u liječenju čira na dvanaesniku. Clin Exp Pharmacol Physiol., 11 (5): 541-544. Al-Habbal M.J., Al-Habbal Z., Huwez F.U. [1984]: PMID: 6395994 [PubMed
  2. Mastika u lječenju benignog želučanog ulkusa. Gastroenterol Jpn. 21(3): 273-274. Huwez F.U., Al-Habbal M.J. [1986]: PMID: 3732760 [PubMed ]
  3. Je li Chios mastika učinkovita u liječenju funkcionalne dispepsije? Prospektivno randomizirano, dvostruko slijepo placebom kontrolirano ispitivanje: J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9: Dabos KJ1, Sfika E, Vlatta L, Frantzi D, Amygdalos G, Giannikopoulos G: PMID: 19961914 [PubMed]
  4. Djelovanje mastike na Helicobacter pylori: A randomized study.Phytomedicine, 17 (3-4): 296-299. Dabos K.J., Sfika E., Vlatta L.J., Giannikopoulos G. [2010] PMID: 19879118 [PubMed ]
  5. Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (Chios-Mastiha). Eur J of Prev Cardiol Kartalis A., Didagelos M., Georgiadis I., Benetos G., Smyrnioudis N., Marmaras H., Voutas P., Zotika C, Garoufalis S., Andrikopoulos G. [2015]: PMID: 26311707 [PubMed]
  6. Sterer N. [2006]: Antimicrobial effect of mastic gum methanolic extract against Porphyromonas gingivalis. J. Med. Food, 9 (2): 290–292. PMID: 16822220 [PubMed]

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu