Kuhanje jaja – saznajte kako savršeno skuhati jaja

kuhanje jaja pravila

Iako se kuhanje jaja čini kao kulinarski zadatak za potpune početnike, većina ljudi zapravo improvizira prilikom pripreme ove zdrave i hranjive namirnice. Sljedeći navedena pravila jaja će svaki put biti savršeno skuhana i lako se guliti.

tvrdo kuhanje jaja

Pazite na pukotine u ljusci

Čak i najmanje pukotine na visokoj temperaturi uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka. Zato pregledajte svako jaje prije kuhanja, a kako se ne bi razbilo prilikom stavljanja u posudu, koristite žlicu ili neko slično kuhinjsko pomagalo.

Ne kuhajte jaja direktno iz hladnjaka

Jako ohlađena jaja neće dobro reagirati na naglo zagrijavanje, pa će ljuska popucati. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi.

Birajte starija jaja

Svježa jaja imaju nešto niži pH zbog čega ih je teže oguliti. Kako jaje stari, ugljikov dioksid izlazi kroz pore na ljusci jajeta i sadržaj unutar ljuske postaje manje kiseo zbog čega se starija jaja lakše gule. Idealno je kuhati jaja stara desetak dana.

Započnite kuhanje u hladnoj vodi

kuhana_jaja

Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u posudu hladne vode. Stavite li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Također, naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

Dodajte žličicu soli ili sode bikarbone

U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Meko ili tvrdo kuhana jaja

Postupak kuhanja je isti: stavite jaja u hladnu vodu, dodajte žličicu soli ili sode bikarbone i čekajte da voda zavrije. Ako želite meko kuhana jaja, odnosno kremati žumanjak nakon vrenja kuhajte ih još 6 minuta, a za tvrdo kuhana od 10 do 12 minuta.

Ako pak želite potpuno tekući žumanjak, tada u zakuhanu posoljenu vodu, spustite jaje u posudu žlicom i pustite da kuha 4 min (manja jaja), 5-6 min (veća jaja). Nakon toga jaje izvadite i stavite na stalak za jaje. Odrežite ili očistite vrh ljuske, malo posolite i popaprite po želji i možete jesti žličicom ili močati kruh.

meko kuhano jaje

Izbjegnite prekuhavanje

kuhanje_jaja

Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati bezopasnu, ali oku neugodnu zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi.

Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta. Neki kuhari gase plamen odmah nakon što voda zavrije te ostavljaju jaja da se skuhaju na toplini vode u loncu.

Naučite pažljivo guliti jaja

Nakon kuhanja jaja prelijte hladnom vodom. Tako će se ona malo stisnuti i odvojiti od ljuske. Nakon toga jaje lagano lupajte o radnu površinu dok cijela ljuska nije razbijena. Zatim jaje stavite između dlanova i nježno rotirajte dok se ljuska ne razlomi u sitnije komadiće. Skidanje ljuske nakon ovih koraka bit će brzo i jednostavno, a jaje će ostati čitavo i spremno za serviranje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.07 / 5   27

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kuhana jaja, kuhanje jaja, Kuhanjhe jaja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kuhanje jaja – saznajte kako savršeno skuhati jaja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.