Kuhanje jaja: Čini se kao lagan zadatak, ali ne dajte se zavarati! Evo kako savršeno skuhati i oguliti jaja

Kuhanje jaja

Iako se kuhanje jaja čini kao kulinarski zadatak za potpune početnike, većina ljudi zapravo improvizira prilikom pripreme ove zdrave i hranjive namirnice. Slijedeći pravila koja vam donosimo, jaja će svaki put biti savršeno skuhana i lako se guliti.

Pazite na pukotine u ljusci

Kuhanje jaja na visokoj temperaturi nije preporučljivo. Čak će i najmanje pukotine na visokoj temperaturi uzrokovati prolijevanje bjelanjaka. Zato pregledajte svako jaje prije kuhanja, a kako se ne bi razbilo prilikom stavljanja u posudu, koristite žlicu ili neko slično kuhinjsko pomagalo.

kuhana-jaja
FOTO: Shutterstock

Ne kuhajte jaja direktno iz hladnjaka

Ako se pitate kako kuhati jaja da ne puknu, nemojte ih stavljati direktno iz hladnjaka u kipuću vodu. Jako ohlađena jaja neće dobro reagirati na naglo zagrijavanje pa će ljuska popucati. 

Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem 10-ak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi.

Birajte starija jaja

Kuhanje jaja može izgledati drugačije ovisno o tome koliko su jaja svježa. Svježa jaja imaju nešto niži pH zbog čega ih je teže oguliti. Kako jaje stari, ugljikov dioksid izlazi kroz pore na ljusci i sadržaj unutar ljuske postaje manje kiseo, zbog čega se starija jaja lakše gule. Idealno je kuhati jaja stara 10-ak dana.

kako-kuhati-jaja-da-ne-puknu
FOTO: Shutterstock

Započnite kuhanje u hladnoj vodi

Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u hladnu vodu. Stavite li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Također, naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

Dodajte žličicu soli ili sode bikarbone

U doticaju sa soli i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Meko kuhana jaja
FOTO: Shutterstock

Meko ili tvrdo kuhana jaja

Sigurno su se mnogi od vas pitali koliko dugo kuhati jaja, ovisno o tome želite li meko ili tvrdo kuhana jaja. Postupak kuhanja je isti – stavite jaja u hladnu vodu, dodajte žličicu soli ili sode bikarbone i čekajte da voda zavrije. Ako želite meko kuhana jaja, odnosno kremati žumanjak, nakon vrenja ih kuhajte još šest minuta, a želite li tvrdo kuhana jaja, kuhajte ih 10 12 minuta.

Tvrdo kuhana jaja
FOTO: Shutterstock

Ako pak želite potpuno tekući žumanjak, tada u zakuhanu posoljenu vodu spustite jaje u posudu žlicom i pustite da kuha četiri minute, ako su manja jaja u pitanju, ili 5 – 6 minuta, ako kuhate veća jaja. Nakon toga jaje izvadite i stavite na stalak za jaje. Odrežite ili očistite vrh ljuske, malo posolite i popaprite po želji i možete jesti žličicom ili močiti kruh.

Potpuno tekući žumanjak
FOTO: Shutterstock

Izbjegnite prekuhavanje

Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati bezopasnu, ali oku neugodnu zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi.

Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta.

Neki kuhari gase plamen odmah nakon što voda zavrije te puštaju da se jaja kuhaju u toplini vode u loncu.
kako-oguliti-kuhana-jaja
FOTO: Shutterstock

Naučite pažljivo guliti jaja

Ako niste sigurni kako oguliti kuhana jaja, ovaj će vam savjet biti od velike koristi. Nakon kuhanja jaja prelijte hladnom vodom. Tako će se ona malo stisnuti i odvojiti od ljuske. Nakon toga jaje lagano lupajte o radnu površinu dok cijela ljuska nije razbijena.

Zatim jaje stavite između dlanova i nježno rotirajte dok se ljuska ne razlomi u sitnije komadiće. Skidanje ljuske nakon ovih koraka bit će brzo i jednostavno, a jaje će ostati čitavo i spremno za serviranje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Overhiser, S. i Overhiser, A. (2024). How to Cook Eggs: 10 Ways! A Couple Cooks.
  2. Pahmeier, L. (2024). Every Way to Cook an Egg. Taste of Home.
  3. Bauer, E. (2023). How to Make Perfect Hard Boiled Eggs. Simply Recipes.
  4. How to boil eggs. The Stay at Home Chef.

Ocijenite članak

4.06 / 5   31

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kuhana jaja, kuhanje jaja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu