IPL depilacija – isplativost, djelovanje i savjeti

ipl

IPL epilacija predstavlja relativno nov način uklanjanja dlačica za dugotrajno glatke površine koje tretiramo. IPL (eng. “Intense Pulsed Light”) je svjetlosna terapija koja se osim za uklanjanje dlačica, koristi i u dermatološke svrhe. U nastavku pročitajte sve što trebate znati o uklanjanju dlačica ovom tehnikom te je li ona zaista isplativa u odnosu na lasersko uklanjanje dlačica.

Uklanjanje dlačica pomoću svjetlosti funkcionira na način da uređaj emitira valnu duljinu koja djeluje na pigment. Pigment u dlaci apsorbira svjetlost, a ona se zatim pretvara u toplinu i ubija stanice koje su zaslužne za rast dlake. Kako bi IPL metoda epilacije funkcionirala, dlake moraju biti “žive” jer svjetlost ubija samo žive stanice. 

Iz razloga što dlačice mogu ostati na koži i do mjesec dana nakon što su odumrle, IPL epilacijom ne možemo u jednom tretmanu uhvatiti sve dlačice. Tretmane se zato ponavlja i do 12 mjeseci kako bismo ubili sve dlačice i spriječili njihov daljnji rast.

IPL u usporedbi s laserskom epilacijom?

 U usporedbi s laserskim uklanjanjem dlačica. IPL raspršuje različite valne duljine u kožu, što znači da je djelovanje slabije i manje precizno. IPL epilacija također koristi uređaje koji djeluju na principu lampe, a raspršuju valne duljine od 500 do 1200 nanometara. Djelovanje je za razliku od laserskog tretmana mnogo slabije, a tretmani dulje traju. 

ipl-epilacija

Ovaj tip epilacije se preporučuje za korištenje na osobama svijetle kože i tamnijih dlačica jer neprecizno raspršivanje može rezultirati u dugotrajnom postupku epilacije. Osim toga, IPL epilacija utječe i na pigment u koži, što nije poželjno za osobe tamnijeg tena te može biti poprilično neugodno iskustvo ukoliko se pogrešno procijeni tip kože.

Stupanj boli i savjeti za IPL epilaciju

Mnogi stručnjaci se slažu da je IPL epilacija čak bolnija od laserske epilacije jer koristi brojne valne duljine svjetlosti koje služe za zagrijavanje kože i pigmenta. U tome slučaju može doći i do opeklina na osjetljivim tipovima kože. Laserska epilacija uzrokuje manji stupanj neugode, a najčešće se radi o osjećaju nalik na peckanje kože prilikom natezanja i pucanja elastične gumice.

Prije odlaska na prvi tretman IPL epilacije, potrebno je dobro se raspitati o uređaju i stručnosti osoblja koje ovu tehniku koristi. Za najbolju i najsigurniju uslugu, preporučljivo je otići u profesionalan salon ljepote ili polikliniku. Ukoliko imate tamniju kožu, a stručnjak vas ne upozori na moguće promjene u pigmentu nakon tretmana, odaberite drugo mjesto.

Osobe svijetlih, sijedih ili crvenih dlačica neće zamijetiti željene rezultate zbog manjka pigmenta u dlačicama. Također, IPL nije učinkovita metoda za uklanjanje debljih dlačica, što otežava uklanjanje dlačica s određenih područja. 

Prije IPL epilacije nije preporučljivo čupanje dlačica bilo kojom metodom depilacije (voskom, šećernom pastom ili epilatorom). Dlačice moraju biti u fazi aktivnog rasta kako bi ih svjetlost mogla spaliti i spriječiti ponovni rast.

Isplativost IPL epilacije i trajanje rezultata

IPL epilacija je svakako jeftinija opcija za dugotrajno uklanjanje dlačica, no tretmani se mogu vremenski otegnuti, a rezultati biti dosta slabiji od laserskog uklanjanja dlačica. Rezultati IPL epilacije također nisu tako dugotrajni i zadovoljavajući poput laserske epilacije, posebice jer je lasersko uklanjanje sigurnije zbog određivanja točne valne duljine i ugrađenih ventilatora koji hlade kožu te smanjuju bol.

ipl-epilacija-kod-kuce

Rezultati tijekom prvih nekoliko tretmana uopće ne moraju biti vidljivi, dok se tretmani mogu oduljiti i do godine dana. Ipak, jednom kada zamijetite rezultate, oni će se samo poboljšavati te će sa svakim tretmanom biti sve bolji. Dlačice su ovom metodom uklonjene, a njihov se rast spriječio narednih nekoliko godina. Nažalost, u obje metode epilacije pomoću svjetlosti, moguć je ponovni rast nakon određenog broja godina.

Cijene IPL tretmana mogu varirati od 400 kn na dalje (po tretmanu), a ovise o pojedinim dijelovima tijela te njihovoj veličini. Također, cijene ovise o salonima ljepote ili poliklinikama u kojima se provode te o cijeni IPL uređaja koji se koristi.

IPL epilacija kod kuće

Danas je ova vrsta epilacije dostupna svima zbog IPL uređaja koji se mogu kupiti u prodavaonicama bijele tehnike. Jednostavni su za uporabu, dok su oni skupocjeniji u rangu s kvalitetom IPL uređaja koji se koriste u salonima ljepote. Kod epilacije u vlastitom domu još je važnije pridržavati se uputa za korištenje uređaja kako biste izbjegli neželjene posljedice poput opeklina. 

Cijena IPL uređaja kreće od 2000 kn na više te nije preporučljivo naručivanje proizvoda s internetskih stranica, ukoliko niste 100% sigurni u kvalitetu. Nažalost, prodaja i proizvodnja IPL uređaja nije toliko strogo kontrolirana i potrebno je biti na oprezu. Jedina mana kod kupovine IPL uređaja za kućnu uporabu je i u tome da vam nakon 12 mjeseci i dovršenih tretmana, on više neće biti toliko potreban.

Ipak, IPL uređaj svakako je bolja opcija od cijene nekoliko stotina kuna po tretmanu u salonima i poliklinikama. Većina uređaja također uključuje nekoliko nastavaka za epilaciju na svakom dijelu tijela te je postupak epilacije relativno bezbolan, no pomalo dugotrajan za veće dijelove tijela.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.65 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu