IPL depilacija: Novi tretman za dugotrajnu glatkoću, ali ne preporučuje se svima! Evo kako se izvodi, kakva su iskustva i kako se kreću cijene

IPL depilacija

IPL depilacija predstavlja relativno nov način uklanjanja dlačica za dugotrajno glatke površine koje se tretiraju. IPL (eng. intense pulsed light) je svjetlosna terapija koja se, osim za uklanjanje dlačica, koristi i u dermatološke svrhe. U nastavku pročitajte sve što trebate znati o uklanjanju dlačica ovom tehnikom te je li ona zaista isplativa u odnosu na lasersko uklanjanje dlačica.

Uklanjanje dlačica pomoću svjetlosti funkcionira na način da uređaj emitira valnu duljinu koja djeluje na pigment.

Pigment u dlaci apsorbira svjetlost, a ona se zatim pretvara u toplinu i ubija stanice koje su zaslužne za rast dlake. Kako bi IPL metoda depilacije funkcionirala, dlake moraju biti “žive” jer svjetlost ubija samo žive stanice. 

Iz razloga što dlačice mogu ostati na koži i do mjesec dana nakon što su odumrle, IPL depilacijom se ne mogu u jednom tretmanu uhvatiti sve dlačice. Tretmane se zato ponavlja i do 12 mjeseci kako bi se obuhvatile sve dlačice i spriječio njihov daljnji rast.

IPL depilacija - iskustva
FOTO: Shutterstock

IPL depilacija u usporedbi s laserskom depilacijom

U usporedbi s laserskim uklanjanjem dlačica, IPL raspršuje različite valne duljine u kožu, što znači da je djelovanje slabije i manje precizno. IPL depilacija također koristi uređaje koji djeluju na principu lampe, a raspršuju valne duljine 500 – 1.200 nm. Djelovanje je za razliku od laserskog tretmana mnogo slabije, a tretmani dulje traju. 

Ovaj tip depilacije se preporučuje za korištenje na osobama svijetle kože i tamnijih dlačica jer neprecizno raspršivanje može rezultirati u dugotrajnom postupku depilacije. Osim toga, IPL depilacija utječe i na pigment u koži, što nije poželjno za osobe tamnijeg tena te može biti poprilično neugodno iskustvo ako se pogrešno procijeni tip kože.

IPL depilacija – iskustva i savjeti

Mnogi se stručnjaci slažu da je IPL depilacija čak bolnija od laserske depilacije jer koristi brojne valne duljine svjetlosti koje služe za zagrijavanje kože i pigmenta. U tom slučaju može doći i do opeklina na osjetljivim tipovima kože. Laserska depilacija uzrokuje manji stupanj neugode, a najčešće se radi o osjećaju nalik peckanju kože prilikom natezanja i pucanja elastične gumice.

Prije odlaska na prvi tretman IPL depilacije potrebno je dobro se raspitati o uređaju i stručnosti osoblja koje koristi ovu tehniku. Za najbolju i najsigurniju uslugu preporučljivo je otići u profesionalni salon ljepote ili polikliniku.

Ako imate tamniju kožu, a stručnjak vas ne upozori na moguće promjene u pigmentu nakon tretmana, odaberite drugo mjesto.
IPL depilacija - cijena
FOTO: Shutterstock

Osobe svijetlih, sijedih ili crvenih dlačica neće zamijetiti željene rezultate zbog manjka pigmenta u dlačicama. Također, IPL nije učinkovita metoda za uklanjanje debljih dlačica, što otežava uklanjanje dlačica s određenih područja. 

Prije IPL depilacije nije preporučljivo čupanje dlačica bilo kojom metodom depilacije (voskom, šećernom pastom ili epilatorom). Dlačice moraju biti u fazi aktivnog rasta kako bi ih svjetlost mogla spaliti i spriječiti ponovni rast.

Isplativost IPL depilacije i trajanje rezultata

IPL depilacija je svakako jeftinija opcija za dugotrajno uklanjanje dlačica, no tretmani se mogu vremenski otegnuti, a rezultati biti dosta slabiji od laserskog uklanjanja dlačica. Rezultati također nisu tako dugotrajni i zadovoljavajući kao kod laserske depilacije, posebice jer je lasersko uklanjanje sigurnije zbog određivanja točne valne duljine i ugrađenih ventilatora koji hlade kožu te smanjuju bol.

Rezultati tijekom prvih nekoliko tretmana uopće ne moraju biti vidljivi, dok se tretmani mogu oduljiti i do godine dana. Ipak, jednom kada zamijetite rezultate, oni će se samo poboljšavati te će sa svakim tretmanom biti sve bolji. Dlačice su ovom metodom uklonjene, a njihov se rast spriječio narednih nekoliko godina. Nažalost, kod obje metode depilacije pomoću svjetlosti moguć je ponovni rast nakon određenog broja godina.

IPL depilacija – cijena

Cijene IPL tretmana mogu varirati od 53 eura nadalje (po tretmanu), a ovise o pojedinim dijelovima tijela te njihovoj veličini. Također, cijene ovise o salonima ljepote ili poliklinikama u kojima se provode te o cijeni IPL uređaja koji se koristi.

IPL depilacija kod kuće
FOTO: Shutterstock

IPL depilacija kod kuće

Danas je ova vrsta epilacije dostupna svima zbog IPL uređaja koji se mogu kupiti u prodavaonicama bijele tehnike. Jednostavni su za uporabu, dok su oni skupocjeniji u rangu s kvalitetom IPL uređaja koji se koriste u salonima ljepote. Kod depilacije u vlastitom domu još je važnije pridržavati se uputa za korištenje uređaja, kako biste izbjegli neželjene posljedice poput opeklina

Cijena IPL uređaja kreće od 265 eura naviše te nije preporučljivo naručivanje proizvoda s internetskih stranica, osim ako niste 100 % sigurni u kvalitetu. Nažalost, prodaja i proizvodnja IPL uređaja nije toliko strogo kontrolirana i potrebno je biti na oprezu. Jedina mana kod kupovine IPL uređaja za kućnu uporabu je u tome da vam nakon 12 mjeseci i dovršenih tretmana on više neće biti toliko potreban.

Ipak, IPL uređaj je svakako bolja opcija od cijene tretmana u salonima i poliklinikama. Većina uređaja također uključuje nekoliko nastavaka za depilaciju na svakom dijelu tijela te je postupak depilacije relativno bezbolan, no pomalo dugotrajan za veće dijelove tijela.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.65 / 5   20

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu