Microcoring: Novi trend pomlađivanja lica u kratkom vremenu! Ova neinvazivna metoda promijenit će budućnost faceliftinga

Microcoring

Microcoring jedan je od najnovijih tretmana za zatezanje kože i uklanjanje bora koji je postao popularan u svijetu tek prošle godine. Ovaj tretman mogao bi zamijeniti druge metode faceliftinga kao što su microneedleing, dermalni fileri ili laserski facelifting.

Microcoring – što je i kako se izvodi?

Microcoring je vrsta faceliftinga koju izvodi dermatolog koristeći se tankim iglama vrlo malog promjera. Tim “mikroiglama” na vašoj koži probije se tisuće malih rupica iz kojih se isisava “jezgra” tkiva kako bi se zategnula koža lica.

Tretman traje 20 – 45 minuta, a moguće je ukloniti do 8 % viška kože u području na kojem se izvodi bez ostavljanja ikakvog ožiljka. Iako se tretman možda čini bolnim, postupak microcoringa relativno je bezbolan, a moguća je i primjena lokalne anestezije za ugodniji tretman.

Microcoring – što je i kako se izvodi
FOTO: Shutterstock

Razlika između microcoringa i microneedlinga

Kao i microneedling, microcoring stvara rupice u koži vrlo malog promjera, ali tretmani se razlikuju po tome što microcoring uklanja kožu u tim rupicama. S druge strane, microneedlingom se ne uklanja koža, već se stvaraju rupice s ciljem da se koža samo “ošteti” kako bi se potaknuo njezin oporavak i potaknulo stvaranje kolagena – proteina koji pomaže u održavanju strukture naše kože.  

Tko je idealan kandidat za microcoring?

Dendy Engelman, dermatologinja iz New Yorka za portal Aedit navodi da nije svatko kandidat za ovaj tretman te dodaje:

Namijenjen je nekome tko želi primijeniti minimalno invazivni i prirodniji put kako bi dobio zategnutiju kožu mlađeg izgleda. Ponekad preporučujem microcoring mlađim pacijentima koji počinju primjećivati promjene na svojoj koži i žele ih sasjeći u korijenu.

Nadodala je da ga preporučuje pacijentima sa zrelijom kožom koji se ne žele podvrgnuti potpunom faceliftingu.

Tko je idealan kandidat za microcoring
FOTO: Shutterstock

Oporavak nakon microcoringa

Oporavak od microcoringa traje 3 – 4 dana, tijekom kojih se koža obnavlja te se prirodno steže. Nakon samo jednog tretmana moguće su vidljive promjene u koži – postaje čvršća, punija i smanjuju se bore. No, preporučuju se 2 – 3 tretmana u razmaku od mjesec dana između svakog. Pretpostavlja se da je najveći učinak microcoringa vidljiv otprilike 2 – 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana.

Iako je bezbolan, ponekad se nakon tretmana kod pacijenata javljaju slabiji simptomi poput crvenila, manjih modrica i krasti. S obzirom na to da je koža osjetljiva nakon tretmana, preporučuje se jednostavna skincare rutina kojom ćete olakšati oporavak kože.

Međutim, bez obzira na kratkoročne simptome, rezultat microcoringa ne ostavlja nikakav ožiljak na vašoj koži.
Microcoring - učinkovitost
FOTO: Shutterstock

Microcoring – učinkovitost

Kako navodi portal Practical Dermatology, dvije studije pratile su 30 pacijenata koji su tretirali 60 područja tijekom 90 ili 180 dana. Utvrđeno je smanjenje bora kod pacijenata za 80 %, a 88 % ispitanika bilo je zadovoljno rezultatima.

Iako su rezultati pokazali učinkovitost microcoringa, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se utvrdilo može li microcoring potaknuti povećanu proizvodnju kolagena.

Microcoring je relativno nedavno postao novi trend koji bi mogao promijeniti svijet faceliftinga, ali sumnja se da će zamijeniti standardni facelifting. Pretpostavlja se da će ponajprije poslužiti pacijentima koji se žele riješiti bora ili zategnuti kožu, ali još nisu spremni na invazivne tretmane.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Minton Tabin, E. (2022). Does Non-Surgical Micro-Coring Rival A Surgical Facelift? Aedit.
  2. Wilson, J. (2022). The No-Knife Face-Lift You Should Know About. Harper’s BAZAAR.
  3. Waibel, J. S. i Schlessinger, J. (2020). Dermal Micro-Coring 101. Practical Dermatology.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu