Hijaluronski fileri: Raste im popularnost jer, osim kože, korigiraju i izgled! Donosimo dobre i loše strane koje trebate znati

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri koriste se za izglađivanje i popunjavanje bora, a baza im je hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u našem organizmu. Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline postali su popularni nakon botoksa i silikonskih filera, posebice jer ne uzrokuju toliko negativne posljedice kakve su zabilježene s prethodne dvije vrste, a dobrobiti je mnogo. 

Hijaluronska kiselina nalazi se u našoj koži, uz kolagen i ostale aktivne tvari koje održavaju kožu mladolikom. Njezina uloga je da zadržava vodu, sprječava isušivanje kože, pruža volumen i pospješuje zacjeljivanje.

Nažalost, tijekom godina razina hijaluronske kiseline opada, a koža postaje opuštena, dehidrirana i gubi na volumenu.

Uz opadanje hijaluronske kiseline i kolagena na koži primjećujemo prve bore i fine linije, dok je elastičnost vidno smanjena. Upravo zbog ovih problema starenja kože na svjetlo dana su izašli hijaluronski dermalni fileri koji pomažu koži vratiti elastičnost i vlagu te popuniti bore. Zahvati ubrizgavanja hijaluronskih filera su također veoma brzi, a rezultati vidjivi gotovo odmah.

Popunjavanje jagodica hijaluronom
FOTO: Shutterstock

Prednosti hijaluronskih filera za kožu i usne

Dobrobiti hijaluronskih filera za kožu i usne su sljedeće:

  • popunjavaju bore i smanjuju njihovu vidljivost
  • vraćaju vlagu i hidratiziraju kožu
  • povećavaju elastičnost kože
  • vidno revitaliziraju kožu
  • mogu se koristiti za sve zone lica
  • vraćaju izgubljeni volumen koži (popunjavanje jagodica hijaluronom)
  • potiču stvaranje novog kolagena
  • koriste se za povećanje usana i lifting cijelog lica
  • znatno manje nuspojava za razliku od drugih filera.

Fileri su u zadnje vrijeme izrazito popularni ne samo za revitalizaciju kože, već i za korekciju izgleda. Koriste se za popunjavanje usana i obraza, naglašavanje jagodica, korekciju nosa, podočnjaka i brade te za lifting čitavog lica. Popularni su zato jer omogućuju zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica, bez da ugrožavaju mimiku lica.

Hijaluronski fileri uglavnom sadrže hijaluronsku kiselinu, uz moguće dodatke drugih aktivnih sastojaka. Koncentracija hijaluronske kiseline ovisi o postupku za koji se odlučite, ako se pitate koliko traju hijaluronski fileri, to može biti od nekoliko mjeseci do par godina

Koliko traju hijaluronski fileri
FOTO: Shutterstock

Postupak ubrizgavanja filera i rezultati

Sam postupak ubrizgavanja ne traje više od sat vremena, od početka do kraja tretmana. Prije ubrizgavanja je poželjno temeljito očistiti lice i ukloniti svu šminku s područja koje tretiramo. Stručnjak će zatim na lice nanijeti anestetik za ublažavanje boli prilikom uboda igle te ubrizgavanja.

Nakon određenog vremena koje je potrebno da bi anestetik djelovao, kreće aplikacija filera. Samo ubrizgavanje traje svega nekoliko minuta, ovisno o području u koje se ubrizgava hijaluron. Rezultati su vidljivi gotovo odmah, dok oporavak kod većine klijenata nije potreban.

Mogući su otok i podljev nakon postupka. Obično se povuku kroz nekoliko dana.

Najbolji rezultati vide se otprilike 7 – 14 dana nakon tretmana. Naime, potrebno je neko vrijeme za preraspodjelu filera u koži. Djelovanje filera ovisi o njihovom sastavu i koncentraciji hijaluronske kiseline, no većinom se za revitalizaciju i vraćanje vlage koži govori o najkraćem djelovanju od nekoliko mjeseci. Kada je riječ o korekciji, rezultati mogu trajati do 20 mjeseci, čak i duže.

Nakon ubrizgavanja hijaluronskih filera mogući su otok i podljev
FOTO: Shutterstock

Nuspojave hijaluronskih filera

Za razliku od drugih dermalnih filera, hijaluronski fileri imaju najmanje zabilježenih nuspojava i neželjenih reakcija. Najčešće su nuspojave nakon zahvata crvenilo, koje se povlači u roku nekoliko sati, ili podljev/otekline koje mogu trajati do sljedećeg dana. 

Ozbiljnije nuspojave uključuju alergijske reakcije, promjenu oblika lica, nekrozu tretiranog dijela kože, ožiljke i “rupe” nakon pogrešnog ubrizgavanja. Sve prethodno navedene nuspojave su izrazito rijetke, dok je najteža zabilježena reakcija sljepoća prilikom tretiranja podočnjaka

Hijaluronski fileri - cijena
FOTO: Shutterstock

Hijaluronski fileri – cijena

Dermalni fileri s hijaluronskom kiselinom ne mogu biti jeftini, a njihova cijena kreće od 240 eura naviše. Preporučljivo je dobro se raspitati o poliklinici ili salonu u kojem biste obavljali tretman filerima, pobrinuti se da je stručnjak kvalitetno osposobljen te da se koriste kvalitetni preparati. 

Prije zahvata zatražite stručnjaka da vam pokaže filere iz kutije jer su zabilježene mnoge prijevare upravo zbog korištenja loših filera upitne kvalitete. Nekoliko tečajeva nije dovoljno da bi osoba mogla znati gdje i kako ubrizgati filer, a postoji mnogo prilika za pogrešku i katastrofalne posljedice koje su često nepovratne. 

Stručnjak bi također prilikom ubrizgavanja trebao znati što činiti ako ubrizgavanje filera pođe po zlu. Važno je da znate kako stručnjak kod kojeg ubrizgavate filer posjeduje tretman s protudjelovanjem na filer koji će odmah razgraditi filer ukoliko dođe do krivog ubrizgavanja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   14

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu