Tušt (portulak): Samoniklica koja čuva zdravlje i od koje se mogu pripremiti razni recepti

Tušt (portulak)

Tušt ili portulak (lat. Portulaca oleracea) je samonikla biljka koja je česta u vrtovima, dvorištima i na livadama. Bogata je mineralima i vitaminima, a od svih zelenih biljaka ima najviše gama-linolenske kiseline, koja je omega-3 masna kiselina

Zbog nutritivno bogatog sastava dugotrajna konzumacija tušta, uz inače uravnoteženu prehranu, može pomoći u obrani i sprječavanju nastanka kroničnih bolesti. U nastavku članka pronađite kako pripremiti tušt kroz nekoliko zanimljivih recepata.

Tušt - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Tušt – uzgoj

Tušt je poznat kao “izdržljiva” biljka, s masnim zelenim listovima, a čest je “korov” u svakom vrtu ili na zelenim površinama. Vrlo je popularan u mnogim azijskim, srednjoameričkim i europskim zemljama, gdje se jede kao zeleno povrće. Smatra se da je tušt nastao i proširio se još prije 4.000 godina, a bio je učestao na stolovima u Rimskom carstvu.

Listovi tušta su debeli, “masni” i imaju slatkasto-kiselkasti okus. Riječ je o biljci crvenkaste stabljike duge oko 30 cm. Osim listova, cvjetovi tušta su također jestivi. Biljka cvjeta od svibnja do rujna u žutoj, ljubičastoj, bijeloj ili ružičastoj boji.

Tušt je otporan na visoke i niske temperature te na sušu, a može uspjeti i na tlu najlošije kvalitete.

Tušt (portulak) - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Tušt (portulak) – ljekovitost i nutritivno bogatstvo

U preglednom radu objavljenom 2014. godine u znanstvenom časopisu The Scientific World Journal znanstvenici donose nutritivni sastav tušta u 100 g:

Tušt je jedna od biljaka koja je najbogatija omega-3 masnim kiselinama. Za razliku od ribljeg ulja koje je također bogato navedenim, tušt ne sadrži kolesterol

Omega-3 masne kiseline, poput alfa-linolenske i gama-linolenske, dokazano štite od nastanka kardiovaskularnih bolesti, upalnih procesa ili razvoja tumora. Također, zdrav omjer masti u organizmu  rezultira dugotrajnom zaštitom od nastanka raznih kroničnih bolesti. 

Osim toga, tušt sadrži i mnoge aktivne biljne komponente, poput preteče vitamina C alfa-tokoferola i beta karotena koji se u organizmu sintetizira u vitamin A. 

Tušt – nuspojave

Osobe koje imaju bubrežni kamenac trebale bi izbjegavati portulak, zbog oksalatne kiseline koja se nalazi u njegovom sastavu. Oksalatna kiselina tvori komplekse s kalcijem u obliku soli koji mogu povećati šanse od nastanka bubrežnih kamenaca.

Tušt - recepti
FOTO: Shutterstock

Tušt – recepti

Portulak ili tušt je besplatna i zdrava zelena biljka koja može biti sastojak svake salate tijekom ljeta, a budući da raste “na svakom mjestu”, nije je teško “nabaviti”.

Idući put kad vidite ovu biljku u vašem vrtu, neka obavezno pronađe put do vaše salate. Pazite da biljku ne berete kraj ceste ili na potencijalno zagađenim mjestima gdje bi mogla “pokupiti” teške metale ili otrovne spojeve. 

Odlično se slaže s grčkom salatom. Tušt možete često pronaći u tradicionalnim receptima za raznovrsne grčke salate.

Tušt salata

Budući da je tušt pogodan i za salatu, donosimo vam recept za ovu predivnu i prefinu salatu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Naberite mladih izdanaka tušta. Pripazite da mjesto na kojem berete tušt nije prskano ili zagađeno.
  2. Tušt operite u cjedilu i prokuhajte u slanoj vodi, a zatim ga prebacite u zdjelu.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak, prelijte maslinovim uljem i octom, posolite i popaprite. 
  4. Sve sastojke dobro izmiješajte i poslužite kao prilog.
Tušt s jajima
FOTO: Shutterstock

Tušt s jajima

Tušt za ovaj recept treba biti svjež. Ako je biljka mlada, iskoristite sve osim korijena, a ako se radi o starijoj biljci koja je već ocvala i puna sjemena, natrgajte mlađe listiće i stabljike jer će stariji biti iznimno gorki. Količina sastojaka je dovoljna za dvije osobe.

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 2 pune šake mladih izdanaka tušta
  • 1 jušna žlica kokosovog ulja (bez mirisa)
  • sol.
Priprema
  1. Tušt proberite i natrgajte na manje komadiće te pažljivo operite kako biste uklonili sve nečistoće. 
  2. Zatim ga prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji pet minuta u toj vodi, pa ga dobro ocijedite.
  3. Potom pirjajte tušt na kokosovom ulju i laganoj vatri dok ne omekša, ne duže od pet minuta. 
  4. Jaja umutite s pola čajne žličice soli, prelijte preko omekšalog tušta i pecite dok ne budu pečena.
  5. Servirajte po želji. 

Kako pripremiti tušt pogledajte i u sljedećem videu:

Uživajte u prednostima i okusu ove zdrave biljke.

Još informacija o samoniklom bilju poput tušta pronađite i našoj podrubrici Samoniklo bilje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.55 / 5   20

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tust, tušt biljka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu