Ravoteža unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina važnija od kalorija

omega-3-omega-6

Krivac za epidemiju pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i raka bi mogao biti nepravilan odnos  unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

U online časopisu Open Heart, stručnjaci  iz Centra za genetiku, prehranu i zdravlje iz Washingtona i Saint Luke’s instituta za srce iz Kansasa upozoravaju da bi se sve  relevantne institucije i sami potrošači trebali fokusirati na vraćanje ravnoteže unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina u prehrani i pri redukcijskim dijetama, umjesto na smanjivanje unosa kalorija.

Pola milijarde pretilih

Politika borbe protiv pretilosti temeljena isključivo na neusklađenosti unosa kalorija i utroška energije, u uvjerenju da su sve kalorije jednake, pokazala se neuspješnom u proteklih 30 godina. Trenutno se oko 1,5 milijardi ljudi na svijetu muči s povišenom tjelesnom težinom (BMI preko 25) a 500 milijuna je pretilo (BMI preko 30).

povrce

Autori tvrde da su velike promjene u prehrani tijekom prošlog stoljeća, kao rezultat tehnološkog napretka i modernih poljoprivrednih metoda, potpuno poremetile omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u prehrambenim modelima zapadne civilizacije.

Omjer unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina utječe na povećanje tjelesne težine

Pozivaju se na nekoliko ključnih istraživanja koja su pokazala vezu između omjera omega-6 naspram omega-3 masnih kiselina i dugoročnog povećanja tjelesne težine.

Proizvodnja biljnih ulja s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina poput suncokretovog ulja, ulja šafranike i kukuruznog ulja je porasla. Istovremeno, prehrana stoke se sve više prebacuje s trave, koja sadrži omega-3 masne kiseline,  na žitarice, što rezultira višim razinama omega-6 masnih kiselina u mesu, jajima i mliječnim proizvodima.

Hormoni inzulin i leptin

Ovo je važno,  jer dok tijelo treba obje vrste masnih kiselina, ljudska bića su se kroz evoluciju razvila na prehrani s ujednačenim količinama omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Sada je taj omjer 16:1 u korist omega-6 i on je uvelike odgovoran za masne naslage oko struka, tvrde autori.

Masne kiseline djeluju izravno na središnji živčani sustav utječući na unos hrane i osjetljivost hormona koji su uključeni u kontrolu šećera u krvi (inzulin) i potiskivanje apetita (leptin).

Bijelo i smeđe masno tkivo

Previše omega-6 potiče upalne procese i djeluje protrombotički (povećava rizik od stvaranja ugruška). Također, pojačava proizvodnju bijelog masnog tkiva koje pohranjuje energiju, umjesto „dobrog“, smeđeg masnog tkiva koje potiče njeno izgaranje.

Obilne količine bijelog masnog tkiva i kronične upale su obilježja pretilosti, a povezuju se i s dijabetesom tipa 2, kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim sindromom i rakom.

Bogati izvori omega-3 masnih kiselina

lanene-sjemenke

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su ribe, osobito plava riba i  riblje ulje. No vegetarijanci i vegani mogu pravilnom prehranom i bez ribe izbalansirati omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Njima preporučujemo namirnice s povoljnim omjerom masnih kiselina:

 • Sjemenke lana
 • Chia sjemenke
 • Alge spirulina i wakame
 • Orasi
 • Sjemenke konoplje
 • Bundeva
 • Klice Mungo graha
 • Lisnato povrće
 • Kupusnjače (Kupus, kelj, cvjetača, prokulica, brokula, koraba)
 • Bobičasto voće
 • Divlja riža
 • Biljni začini (češnjak, oregano, mažuran)
 • Mango
 • Orahovo, laneno, maslinovo i repičino ulje

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ravoteža unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina važnija od kalorija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.