Vegetarijanski izvori selena – mineral za dobro zdravlje

brazilski oraščići

Selen je esecijalni (organizmu neophodan) oligoelement nužan za život s obzirom na to da sudjeluje u radu 25 životno važnih enzima znanih kao selenoproteini. Selen sudjeluje u izgradnji vitamina C, kao i ostalih antioksidansa u organizmu (antiksidansi su tvari koje organizam štite od nastanka raka). 

Selen je važan za zaštitu srca i krvnih žila pa je učestalost bolesti srca najviša u područjima u kojima je unos selena prehranom niži.  Selen jača imunosni sustav organizma, neutralizira djelovanje teških metala i kancerogenih tvari (tvari koje potiču nastanak raka). Nedostatak selena otežava rad srca, uzrokuje osjetljivost na infekcije, povećava rizik od nastanka raka te dovodi do bržeg starenja kože.

Ako čitate o izvorima selena u časopisima i knjigama o zdravlju, možete uočiti da se kao najbolji izvori selena navode različite vrste mesa i morski plodovi, no malo je poznato da su najbogatiji izvor selena u hrani zapravo brazilski oraščići! Dobar izvor selena su i drugi orasi kao indijski orasi i makadamija orah te suncokretove sjemenke.

Integralne žitarice također su jedan od bogatijih izvora selena (razlog više da jedemo cjelovite žitarice), kao i ječam te gljive.

Možda će vas iznenaditi kad pročitate da su datulje (hurme) voće koje sadrži najviše selena! Ako želite svoju prehranu obogatiti selenom, datulje su namirnica za vas! Nakon datulja, druge po sadržaju selena su banane, zatim grožđice te bobičasto voće. No, datulje su „kraljice selena“ (sadrže ga tri puta nego banane!).

Sadržaj selena u hrani ovisan je o stupnju njegove prisutnosti u tlu. Čak i ako su razine selena u tlu primjerene, sumpor sadržan u umjetnim gnojivima i kiselim kišama koči upijanje selena iz tla. Unos selena, prema procjenama stručnjaka, u zemljama Europe u stalnom je opadanju, zbog prekomjerne upotrebe kemijskih sredstava u uzgoju hrane (još jedan razlog da dajemo preddnost ekološki uzgojenoj, organskoj hrani).

Imajte na umu da mi svakom plaćenom kunom, konvertibilnom markom, eurom, dolarom dajemo svoj glas – pesticidima i osiromašenom tlu s osiromašenim namirnicama ili zdravoj, organskoj hrani!

S ljubavlju, Danijela!

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: selen, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu