Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Antitijela štitnjače – anti TPO, anti TG, referentne vrijednosti, simptomi, trudnoća, cijena

Pretraga krvi

Antitijela su obrambene bjelančevine (imunoglobulini) koje se stvaraju kad u tijelo uđu antigeni, tj. tvari koje pokreću specifičan imunološki odgovor i potiču stvaranje protutijela s kojima zatim reagiraju. Funkcija antitijela jest zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica, tumora i drugih uzročnika bolesti.

Ponekad imunološki sustav ne prepoznaje i pretjerano reagira protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Tako nastaju razne autoimune bolesti. Povišena razina antitijela u krvi, ali i snižena, upućuju na nerazmjer koji često vodi i do bolesti štitnjače.

Autoimuna bolest štitnjačeHashimotov tireoiditis, razvija se zbog reakcije imunosnog sustava protiv štitnjače. Antitijela štitnjače su bjelančevine usmjerene na tkivo štitne žlijezde.

Hashimotov tireoiditis
Foto: Photospin

Štitnjača – antitijela

Posljedica djelovanja antitijela na štitnjaču može biti promjena funkcije štitnjače, tj. pojačano ili smanjeno lučenje hormona. Glavna antitijela su:

 • anti-TPO – protutijelo usmjereno na blokiranje enzima tiroidne peroksidaze, a koji je važan za proizvodnju hormona štitnjače (tiroksin ili T4 i trijodtironin ili T3);
 • anti-TG – protutijelo usmjereno na tireoglobulin koji je dio stanica štitne žlijezde, glavni protein štitnjače koji je odgovoran za nakupljanje joda;
 • Trab – protutijelo usmjereno protiv receptora za mjesto vezivanja TSH hormona štitnjače.

Laboratorijsku pretragu (vađenje krvi) antitijela štitnjače preporučljivo je napraviti kad se pojave simptomi sniženih ili povišenih vrijednosti hormona štitnjače kao što su iznenadno debljanje ili mršavljenje, pojačano znojenje, ubrzan rad srca, suha koža, drhtavica itd. 

Pretraga antitijela štitnjače
Foto: Photospin

Antitijela na tiroidnu peroksidazu

Mogu potvrditi autoimunu bolest štitnjače, ali i ukazati na prognozu poremećaja štitnjače. Koristi određivanja anti-TPO štitnjače su:

 • potvrda dijagnoze autoimune bolesti štitnjače,
 • doprinos u procjeni rizika i prognozi autoimunih bolesti štitnjače,
 • procjena rizika za hipotireozu tijekom liječenja litijem, interferonom,
 • procjena rizika za disfunkciju štitnjače tijekom liječenja amiodaronom (antiaritmik),
 • procjena rizika za disfunkciju štitnjače u Downovom sindromu.

Antitijela štitnjače i trudnoća

Općenito je razina anti-TPO i anti-TG u trudnoći značajno niža nego u ostaloj ženskoj populaciji. Razina ponovno raste nakon porođaja što potvrđuje imunosupresivni učinak trudnoće.

Koristi određivanja anti-TPO štitnjače u trudnoći su:

 • procjena rizika za disfunkciju štitnjače tijekom trudnoće i postporođajnog tireoiditisa (u prvoj godini nakon porođaja),
 • razina antitijela na tiroidnu peroksidazu trudnice je rizični čimbenik za disfunkciju štitnjače ploda,
 • razina antitijela na tiroidnu peroksidazu je rizični čimbenik za pobačaje i neuspjeh umjetne oplodnje.

Tireoglobulinska antitijela štitnjače

Antitijela na tireoglobulin (anti-TG) određuju se u kroničnom liječenju i procjeni uspjeha liječenja diferenciranih karcinoma štitnjače. Što se drugih stanja tiče, nalaz anti-TG štitnjače može ukazati na povećanu stimulaciju štitnjače, npr. endemsku gušu ili hipertireozu.

Također, može predvidjeti relaps (povratak) hipertireoze nakon završetka konzervativnog antitiroidnog liječenja.

Antitijela na TSH receptore (Trab)

Stvaraju se antitijela na TSH receptore, odnosno na vezivna mjesta hormona štitnjače. Organizam dobije lažnu informaciju manjka hormona (zbog njihovog smanjenog vezanja) te posljedično počinje proizvoditi još više hormona štitnjače, uzrokujući Gravesovu bolest. Štitnjača je u tom slučaju previše stimulirana.

Anti-TPO – referentne vrijednosti

Referentna vrijednost kod oba spola uključuje < 35 kIU/L. Prisutnost antitijela na tiroidnu peroksidazu u serumu upućuje na postojanje neke autoimune bolesti štitnjače.

Anti-TG – referentne vrijednosti

I kod muškaraca i kod žena referentna vrijednost anti-TG štitnjače jest < 40 IU/mL. Ipak, pretraga je nedovoljno dijagnostički osjetljiva pa se uglavnom kombinira s pretragom antitijela na tiroidnu peroksidazu.

Trab – referentne vrijednosti

Granična vrijednost Trab iznosi < 1.75 IU/L.

Povišena antitijela štitnjače

Kad je anti-TPO povišen, najčešće je riječ o sljedećim bolestima:

Klinički poremećaji funkcije štitnjače (hipertireoza i hipotireoza) imaju značajno lošiju prognozu kad su antitijela protiv tiroidne peroksidaze povišena. Zato nalaz TPO antitijela može pomoći pri odluci o liječenju graničnih slučajeva.

Kad je u pitanju dobra jodna profilaksa, nalaz anti-TPO štitnjače ne treba nadopuniti nalazom antitijela na tireoglobulin. S druge strane, kad je količina joda smanjena, povišen anti-TG i povišen anti-TPO mogu ukazati na autoimunu bolest višečvoraste (multinodularne) guše.

Kod sljedećih je stanja i bolesti anti-TG povišen:

Povišena antitijela štitnjače – simptomi

Kad su povišena antitijela štitnjače u pitanju, javljaju se karakteristični simptomi već navedenih stanja i bolesti, a to su:

Kroničan umor
Foto: Photospin

Kako smanjiti antitijela štitnjače?

Ne postoje lijekovi koji mogu smanjiti razinu antitijela štitnjače. Liječenje se provodi nadomjesnim hormonom štitnjače i redovitim kontrolama kako bi se regulirala cirkulirajuća koncentracija hormona štitnjače u organizmu.

Kako je danas tempo života ubrzan, zanemaruju se odmor, kvalitetna prehrana i kretanje. Organizam se od autoimune bolesti najbolje oporavlja cjelokupnom promjenom životnog stila.

Preporučuju se LCHF prehrana, Paleo prehrana i AIP prehrana koje odlikuje izbacivanje glutena, prerađevina, šećera i iritirajućih namirnica. Važni su i suplementi selena (antioksidans), vitamina D i B12 zbog deficita i jod.

Osobe koje imaju problema sa štitnjačom preporučuju ulje crnog kima koje je imunomodulator (supstanca koja djeluje kao lijek na imunitet), a može se uzimati oralno ili mazati na vrat u predjelu štitnjače.

LCHF piramida
Foto: Photospin

Antitijela štitnjače – cijena

Pretraga podrazumijeva vađenje krvi prije kojeg ne treba biti natašte. Nalazi su, ovisno je li riječ o HZZO-u ili privatnim poliklinikama, gotovi isti ili idući dan. U privatnim poliklinikama pretrage anti-TPO i anti-TG koštaju oko 200 kuna svaka.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Thyroid Tests (2013) National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service (NEMDIS). 
 2. Your Thyroid Gland (2015) British Thyroid Foundation.
 3. PubMed Health: How Does the Thyroid Gland Work? (2011) National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine. 
 4. What You Need To Know About The Thyroid (2018) American Thyroid Association.
 5. Thyroid Function Test: Normal Laboratory Values (2010) Vertical Health LLC.

Ocijenite članak

4 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu