Ulje crnog kima – dobrobiti i primjena

ulje_crnog_kima

Crni kim (lat. Nigella sativa) cvjetna je biljka poznata pod nazivom čorokot, čukoret te crni kumin, iako nije u srodstvu sa začinom kuminom kao ni običnim kimom.

Crni kim prepoznaje se po oštrim listovima i svijetloplavim cvjetovima, a ulje koje se od njega proizvodi poznato je od davnina u duhovitoj narodnoj mudrosti kao “lijek koji liječi sve osim smrti”.

U nastavku članka pročitajte više o ljekovitim svojstvima crnog kima. 

nigella_sativa

Ulje crnog kima – ljekovita svojstva

Glavni sastojak ulja crnog kima je timokinon, bioaktivna fitokemikalija čije se djelovanje u suvremenim istraživanjima sve više pokazuje kao izrazito blagotvorno na ljudsko zdravlje.

On djeluje protuupalno i podiže imunitet, a dosadašnja iskustva svjedoče i o mogućem antineoplastičnom djelovanju, odnosno o njegovom potencijalu da uništava kancerogene stanice štiteći pritom zdrave stanice organizma. Ta istraživanja još uvijek nisu provedena na ljudima.

Ulje crnog kima obiluje esencijalnim masnim kiselinama, kao što su oleinska kiselina koja snižava loš kolesterol i štiti kardiovaskularni sustav i linolenska kiselina koja djeluje protuupalno.

Ulje sadrži i B vitamine te najvažnije minerale poput:

 • kalcija,
 • željeza,
 • bakra,
 • cinka,
 • fosfora.
ulje_crnog_kima

Foto: Photospin

Ulje crnog kima – zdravstvene dobrobiti

Ulje crnog kima najbolje je uzimati preventivno, ali koristi se u liječenju brojnih akutnih i kroničnih stanja, koje smo nabrojali u nastavku. 

Prije nego ga krenete koristiti u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom.

Imajte na umu da istraživanja koja su dokazala neka od djelovanja ulja crnog kima, još uvijek nisu provedena na ljudima, već samo na laboratorijskim životinjama ili kulturama stanica.

Protiv povišenog kolesterola

Nezasićene masne kiseline u ulju crnog kima vraćaju ravnotežu lipidima te sprječavaju upalne procese u krvnim žilama, a timokinon snižava loš kolesterol i razinu glukoze u krvi.

Protiv alergija

Redovita konzumacija ovog ulja može spriječiti pojavu astme i rinitisa ako se terapija započne nekoliko mjeseci prije sezone alergija, a dermalna upotreba ulja pomaže u borbi protiv atopijskog dermatitisa te neurodermitisa.

Grupa znanstvenika je u radu, objavljenom 2017. godine u časopisu Saudi Pharmaceutical Journal, zaključila da ekstrakt crnog kima može blagotvorno djelovati na simptome astme, ali da je potrebno puno opširnijih istraživanja na ljudima nego što ih sad postoji. 

Djeluje antivirusno

U nekim slučajevima redovita upotreba ulja crnog kima ublažava ili eliminira simptome zaraze virusima kao što su herpes simplex, mononukleoza ili vodene kozice.

Pomaže u borbi protiv karcinoma

Glavni bioaktivni sastojak timokinon može uništiti postojeće tumorske stanice te usporiti nastanak novih, a nova istraživanja potvrdila su ovo djelovanje čak i u najagresivnijih karcinoma kao što je rak gušterače, a smatra se i da timokinon ublažuje posljedice teške kemoterapije i zračenja.

Međutim, ova istraživanja nisu provođena na ljudima, a crni kim ne može zamijeniti adekvatnu terapiju, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Very Well Health.

Osnažuje imunitet

Ulje crnog kima djeluje imunomodulatorno, što znači da smanjuje ili uvećava reakciju imunološkog sustava ovisno o potrebama organizma.

To znači da se može koristiti za jačanje oslabjelog imuniteta, ali i da pomaže i kod autoimunih bolesti poput:

Ulje crnog kima – kako uzimati?

Ulje možete uzimati u kapima ili kapsulama, a važno je uvijek potražiti najkvalitetnije, nerazrijeđeno ulje.

Zapamtite da su dolje navedene doze stečene iskustveno, a nisu znanstveno dokazane. Također, nisu odobrene od strane liječnika, s kojim se prije konzumacije svakako trebate savjetovati. 

ulje_crnog_kima

Foto: Photospin

Ako ulje koristite preventivno, dovoljno je uzimati jednu čajnu žličicu tri puta dnevno u razdoblju od nekoliko mjeseci.

Kako bi ulje bilo učinkovito protiv sezonskih alergija, potrebno je uzimati 30-ak kapi 3 puta dnevno, a s uzimanjem započeti već tijekom zime kako bi se organizam pripremio na peludnu sezonu.

Za snižavanje kolesterola i prevenciju dijabetesa dovoljne su dvije čajne žličice nakon velikih obroka.

Kod svih kožnih oboljenja, najbolje je kombinirati oralnu i dermalnu primjenu; uz uzimanje jedne čajne žličice tri puta dnevno, ulje se može nanijeti lokalno na oboljelu kožu ujutro te navečer prije spavanja.

Važno je napomenuti da ulje crnog kima počinje djelovati na organizam tek nakon 8 do 12 tjedana redovite primjene, a učinkovitost uvelike ovisi o kvaliteti proizvoda.

Također, nikako nemojte koristiti ulje crnog kima prije savjetovanja s liječnikom!

Ulje crnog kima – nuspojave

Konzumacija ulja crnog kima može izazvati:

 • bolove u trbuhu,
 • zatvor,
 • povraćanje.

Ako se primjenjuje topikalno, ulje crnog kima može izazvati alergijske reakcije ili iritacije na koži.

Također, pazite da ulje crnog kima ne dođe u dodir s očima, nosnicama te otvorenim ranama na koži, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Grupa autora. (2017) Medicinal benefits of Nigella sativa in bronchial asthma: A literature review. Saudi Pharm. J. 25(8): 1130–1136.
 2. Gal, K. (2018) Benefits of black seed oil. Medical News Today.
 3. Wong, C. (2019) Nigella Sativa Health Benefits and Uses. Very Well Health. 

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu