Crohnova (Kronova) bolest – simptomi, prehrana i liječenje

crohnova bolest

Upalna bolest crijeva (eng. Inflammatory bowel disease) općeniti je termin koji se koristi za ulcerozni kolitis, Crohnovu bolest, te poremećaje nepoznatih uzroka koji za posljedicu imaju upalu debelog ili tankog crijeva. 

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva. Najčešće zahvaća ileum (drugi dio tankog crijeva) i cekum (prvi dio debelog crijeva).  Poremećaj se može javiti u bilo kojem dijelu probavnog sustava. Crohnova bolest se može pojaviti bilo kada u životu, a mogući su i dugi periodi remisije kada nema nikakvih simptoma. 

Točan uzrok pojave Crohnove bolesti nije poznat, no najčešće se povezuje s infekcijama, disfunkcijom imunološkog sustava i prehranom. Ono što je poznato je, da bolest nije niti nasljedna niti zarazna. Najčešće je zahvaćen terminalni dio tankog crijeva, iako se upaljena mjesta mogu javljati posvuda po crijevima.

Crohnova bolest započinje s razvitkom upaljenih mjesta na stijenki crijeva, upaljena mjesta mogu se povećavati ili širiti iz jednog dijela sustava u drugi. Neka upaljena mjesta iz nepoznatog razloga mogu nestati, iako pri tom procesu ostaju ožiljci odnosno ožiljkasto tkivo koje zadebljava stijenke crijeva te tako sužava prolaz.

Prema studiji objavljenoj u listopadu 2016. godine, procjenjuje se da je tijekom 2015. godine u SAD-u, 3,1 milijun osoba dijagnosticirana upalna bolest crijeva. Prema procjenama, od 2003. godine do 2005. godine, 1,8 milijuna posjeta ambulantama u SAD-u bilo je od strane osoba koje su razvile upalnu bolest crijeva. Od toga su 76.374 osobe potražile pomoć na odjelu hitne medicinske pomoći. 

Oboljeli od Crohnove bolesti imaju veliki rizik obolijevanja od raka crijeva

crohnova bolest

Simptomi Crohnove bolesti

Crohnova bolest se očituje pojavom grčeva i povremenim bolovima u trbuhu. Bolovi u trbuhu se najčešće pojavljuju nakon obroka. Oboljeli od Crohnove bolesti često imaju problema s proljevom i općim osjećajem slabosti, a navedene simptome nerijetko prati i povišena tjelesna temperatura. 

Crohnova bolest se najčešće javlja u osoba starih između 18 i 35 godina. Tijekom bolesti su moguća razdoblja remisije, ali se simptomi većinom pojavljuju već nakon nekoliko mjeseci. Većinu bolesnika Crohnova bolest od trenutka manifestacije simptoma (uz duža ili kraća razdoblja remisije) prati ostatak života. U otprilike 25% slučajeva, simptomi Crohnove bolesti se jave svega nekoliko puta u životu.

Budući da Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, simptomi se mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta. Ipak, četiri značajke prate većinu slučajeva Crohnove bolesti

 • Upala praćena bolovima i osjetljivošću u desnom donjem dijelu trbuha. 
 • Ponavljajuća akutna suženja crijeva praćena teškim bolnim stezanjem crijevne stijenke, oticanjem trbuha, zatvorom stolice i povraćanjem. 
 • Upala uz kronično djelomično suženje crijeva koje uzrokuje lošu uhranjenost i kroničnu slabost.
 • Fistule, džepovi infekcije ispunjeni gnojem (apscesi) koji često uzrokuju povišenje temperature, bolne nakupine u trbuhu i značajan gubitak tjelesne težine. 

Ostali simptomi koji mogu pratiti Crohnovu bolest: 

Simptomi Crohnove bolesti ovise o lokaciji bolesti i težini upale. Različiti podtipovi Crohnove bolesti i njihovih simptoma su:

 1. Crohnova bolest ograničena na debelo crijevo – uobičajeni simptomi su bolovi u trbuhu i proljev praćen sukrvicom. Moguća je pojava analne fistule i peri-rektalne apscese.
 2. Crohnova bolest u tankom crijevu – uzrokuje bolove u trbuhu i proljev, a može doći i do ometanja rada tankog crijeva.
 3. Crohnova bolest na samom kraju tankog crijeva – uobičajeno izaziva bol u trbuhu i proljev, također, postoji opasnost od manjih crijevnih opstrukcija.
 4. Crohnova bolest koja zahvaća tanko i debelo crijevo – uzrokuje bol u trbuhu i proljev praćen sukrvicom te manje crijevne opstrukcije.

Kod trećine bolesnika s Crohnovom bolešću u području debelog crijeva pojavljuje se jedan ili više sljedećih simptoma:

 • Oticanje tkiva analnog sfinktera.
 • Razvoj ulkusa i pukotina (čireva) u području analnog sfinktera, što može dovesti do krvarenja.
 • Razvoj analne fistule (između anusa ili rektuma i kože oko anusa).
 • Razvoj apscesa u peri-rektalnom prostoru, što može dovesti do povišenja tjelesne temperature, te boli i osjetljivosti oko anusa. 
bolovi u trbuhu
Foto: Photospin

Prehrana kod Crohnove bolesti

Stres i nezdrava prehrana uvelike pogoršavaju simptome Crohnove bolesti, stoga se pacijentima savjetuje zdrava prehrana prilagođena individualnim potrebama. Ako bolujete od Crohnove bolesti, uravnotežena prehrana može vam pomoći da se osjećate bolje i ublažite simptome, a uz to i smanjiti šanse za razvoj bolesti srca ili nekih vrsta raka. Oboljeli od Crohnove bolesti nerijetko izbjegavaju hranu budući da im se nakon jedenja obično javljaju proljev i grčevi

Takvo ponašanje je rizično, ne samo zbog neuhranjenosti nego i zbog toga što se probavne stanice unutrašnjosti crijeva hrane direktno iz crijevnog sadržaja. Izbjegavanjem konzumacije hrane, navedene stanice odumiru, a sluznica crijeva se ogoli i onemogućuje normalnu probavu. 

Oboljeli od Crohnove bolesti brže sagorijevaju masnoće, stoga se u slučaju pothranjenosti preporučuje veći unos kalorija i proteina.

Sljedeće namirnice preporučuju se osobama koje boluju od Crohnove bolesti:

 • Namirnice bogate proteinima (riba, soja, perad, sušeni grah, leguminoze).
 • Namirnice bogate kalijem (svježi kravlji sir, riba, avokado, banane).
 • Kompleksni ugljikohidrati (cjelovite žitarice te svježe voće i povrće).
 • Ulja bogata Omega-3 masnim kiselinama (laneno, maslinovo, sojino, riblje ulje, kao i ulje dobiveno iz sjemenki i oraha).
 • Probiotici – mogu uspostaviti ravnotežu u mikroflori crijeva. Preparati laktobacila i jogurti sa živim kulturama mogu biti od koristi u oporavku crijeva.
 • Tekućina u velikim količinama (voda, voćni čajevi i prirodni sokovi).

Mnoge osobe oboljele od Crohnove bolesti pokazuju intoleranciju na hranu, stoga je dobro provesti eliminacijsku dijetu kako bi se utvrdilo koje od namirnica uzrokuju osjetljivost.

Osobama s Crohnovom bolesti ne preporučuju se:

 • Zasićene masnoće (životinjski i mliječni proizvodi) – pogoršavaju upalu sluznice tankog crijeva kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.
 • Mliječni proizvodi – u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, preporučuju se jogurti s aktivnim bakterijskim kulturama.
 • Alkohol, začinjena hrana, jednostavni šećeri i kofein – mogu izazvati ili pojačati upale.
 • Jaja, kikiriki, rajčica i ostala hrana koja može izazvati alergijske reakcije.
 • Namirnice od pšeničnog zrna, zobi, ječma i ostali proizvodi koji sadrže kukuruz ili gluten.
 • Hrana bogata oksalatima.
 • Voće s većim udjelom šećera – ananas, grožđe, smokve, lubenice, kruške i slično voće.
 • Brokula, karfiol, poriluk, kupus, prokulica i kelj mogu iritirati upaljenu sluznicu i pogoršati simptome.
 • Preporučuje se smanjiti unos vlaknaste hrane ako postoji suženje crijeva (orašasto voće, sjemenke, kukuruz, kokice i neko povrće).
 • Preporučuje se umjerenost u konzumiranju čokolade, kakaa, crnog čaja, papra, špinata, cikle, peršina.
Gastroenterologija 1

Dijagnoza i liječenje Crohnove bolesti

Ako bolest traje godinama, funkcija crijeva se postepeno pogoršava. Često dolazi i do perforacije (pucanja) upaljenje stijenke crijeva, a lako moguć je i opasan pad hranjivih tvari što dovodi do gubitka apetita i tjelesne težine. U slučaju jakog krvarenja nastupa sideropenična anemija.

Ako se Crohnova bolest ne liječi, dolazi do povećane osjetljivosti na rak crijeva. Sve nabrojano su komplikacije Crohnove bolesti, premda ih nema mnogo, sva nabrojana stanja mogu ugroziti život.

Ako primjećujete simptome Crohnove bolesti, javite se liječniku, nemojte odgađati odlazak liječniku samo zato što strahujete od postavljanja dijagnoze. Daleko je gore, doznati da je bolest uznapredovala ili dovela do višeg stadija karcinoma – jer tada se po pitanju liječenja ne može učiniti mnogo.

Liječnik će vas najprije uputiti na vađenje krvi kako bi se odredila kompletna krvna slika (kako bi se vidjelo patite li od anemije te kako bi se utvrdila prisutnost upalnog procesa). 

Velik broj bolesti se manifestira na isti način. Fekalni kalprotektin je novi neinvazivni pristup dijagnostici upalnih bolesti crijeva kao što su ulcerozni kolitis, Crohnova bolest ili sindrom iritabilnog crijeva. Definitivnu potvrdu dijagnoze bolesti dobit ćete kolonoskopijom odnosno pregledom debelog crijeva s kamerom. Prilikom navedene pretrage moguće je pregledati i kraći dio tankog crijeva.

Tijekom pretrage je potrebno uzeti male uzorke crijeva koje je zatim potrebno poslati na mikroskopsku analizu.

Budući da bolest može zahvatiti istovremeno više odvojenih dijelova probavne cijevi, prioritetno je provjeriti jednjak, želudac, početak tankog crijeva, čitavo tanko crijevo. Neke od pretraga koje će pomoći u dijagnostici su gastroskopija, rendgen, video kapsula, a često i magnetska rezonanca. 

Liječenje Crohnove bolesti

Prema Crohn’s & Colitis Foundations, oko 70% osoba oboljelih od Crohnove bolesti je u nekom trenutku života primorano operativno tretirati bolest. Lijek protiv Crohnove bolesti još uvijek, unatoč brojnim istraživanjima nije otkriven. Liječenje bolesti je simptomatsko. Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu vjeruju da bi transplantacija matičnih stanica mogla postati nova temeljna terapija za Crohnovu bolest.

Znanstvenici su započeli kliničko istraživanje kojem je cilj pomoću transplantiranih matičnih stanica kreirati novi imunološki sustav pacijenata oboljelih od Crohnove bolesti. Prvi dio terapije se odnosi na uništenje imunološkog sustava pacijenta uz pomoć kemoterapije. Nakon terapije s matičnim stanicama, znanstvenici vjeruju da će se kod oboljelih terapije postojećim lijekovima biti učinkovitije zbog nove uspostave obrambenog sustava.

Slična primjena matičnih stanica pokazala se učinkovitom i u slučaju multiple skleroze. 

Za liječenje blagih do umjerenih slučajeva bolesti, većinom se koriste protuupalni lijekovi. Kortikosteroidi (budesonid i prednizon) se u ublažavanju simptoma Crohnove bolesti koriste kratkotrajno, budući da potiskuju rad imunološkog sustava te uzrokuju razne druge nuspojave.

Imunomodulatori poput ciklosporina A i azatioprina pomažu u održavanju remisije, a mogu pomoći i u liječenju fistula. Antibiotici se najčešće koriste kada je potrebno tretirati apscese ili druge bakterijske infekcije koje se javljaju kao posljedica Crohnove bolesti. 

Kirurške metode liječenja pacijentima se većinom predlažu u slučaju potrebe za uklanjanjem oštećenih dijelova crijeva kako bi se izbjegle ozbiljnije komplikacije, blokade ili pucanja. Kirurškim metodama se pribjegava i u slučaju da lijekovi ne daju dobre rezultate. Ako su zbog čestih upala vaša crijeva u velikoj mjeri zahvaćena ožiljcima i toliko sužena da upala ne reagira na lijekove, liječnik će vam predložiti operaciju radi odstranjivanja najteže pogođenog dijela crijeva.

Operativni zahvat može donijeti izvanredno poboljšanje, te postoji mogućnost da se sljedeći napadaj neće javiti više godina. Međutim, nakon uklanjanja dijela crijeva apsorpcija vitamina, masti i ostalih važnih mikronutrijenata može biti smanjenja. 

Kada konvencionalni tretmani ne djeluju, mogu se koristiti i biološki lijekovi, ali samo u slučaju da je liječnik odobrio takvu vrstu terapije. Za vrijeme napadaja bolesti, potrebno je mirovati i odmarati. Kako bi se simptomi ublažili, potrebno je pridržavati se svih uputa koje vam je liječnik dao. 

Nadomjesci prehrani koje možete koristiti uključuju suplementaciju vitamina A, C, E, B12, K, folne kiseline, minerala – kalcij, magnezij, cink i selen, aminokiselina glutamin, esencijalne masne kiseline i probiotike.

Aktivacija bolesti se često povezuje s emotivnim ili fizičkim stresom, no u nekim slučajevima nije posve jasno zašto se bolest vratila. 

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Dahlhamer JM, Zammitti EP, Ward BW, Wheaton AG, Croft JB. (2016). Prevalence of Inflammatory Bowel Disease Among Adults Aged ≥18 Years – United States, 2015. Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) | MMWR – CDC
 2. Gary R. Lichtenstein. (2010). Current Research in Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis: Highlights from the 2010 ACG Meeting. Gastroenterology & Hepatology – The Independent Peer-Reviewed Journal
 3. Crohn’s Treatment Options. Crohn’s & Colitis Foundations
 4.  (2018). Stem cell transplants to be used in treating Crohn’s disease. Queen Mary University of London

 

 

Ocijenite članak

4.22 / 5   73

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kronova bolest, chronova bolest, crohnova bolest, kronova bolest simptomi, cronova bolest, crohnova bolest simptomi, SiMptomi kronove bolesti, kronova bolest prehrana, chronova bolest simptomi, kronova bolest crijeva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu