Varivo od cvjetače – ukusni i zdravi recepti za hranjiva jela

Varivo od cvjetače

Cvjetača ili karfiol je biljka iz porodice Brassicaceae, odnosno divljih kupusa. Cvjetača je dobra za zdravlje jer sadrži kalcij, vitamine C i B6 te minerale poput željeza i magnezija. Cvjetača se može pripremiti na mnoge načine, a mi donosimo ukusne recepte za varivo od cvjetače.

Varivo od cvjetače – recepti

Cvjetača će se odlično uklopiti u bilo koje varivo od povrća. Lako se čisti i brzo se skuha, a rezultat je fino domaće jelo. Pročitajte najfinije recepte za zdravi i bogati ručak od karfiola.

Varivo od cvjetače i krumpira

Karfiol varivo

Za lagano varivo od karfiola trebat će Vam sljedeći sastojci:

  • 1 manji karfiol,
  • 1 manji kelj,
  • 3 mlada luka,
  • 2 krumpira,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 1 mrkva,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • začini po želji,
  • 1.5 L vode.

Prije kuhanja, očistite i operite sve povrće, a zatim:

  1. Nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i krumpire, cvjetaču odvojite na manje komade, a kelj odvojite od tvrdih dijelova i narežite na trakice.
  2. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i popržite mladi luk i češnjak.
  3. Dodajte cvjetaču, mrkvu i krumpir te pirjajte par minuta.
  4. Zalijte s vodom i pričekajte dok ne uzavre, a zatim umiješajte narezani kelj.
  5. Kuhajte pola sata, a pri kraju začinite solju, paprom ili drugim začinima po želji.

Varivo od cvjetače i graška

Povrtni grašak je biljka iz porodice mahunarki bogat vitaminom A i magnezijem. Cvjetača na lešo dobro će se uklopiti u finom varivu s graškom.

Sastojci koje ćete trebati su:

  • 400 grama graška,
  • 1 srednja cvjetača,
  • 1 glavica crvenog luka,
  • 3 mrkve,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 decilitra kiselog vrhnja,
  • 2 jušne žlice brašna,
  • začini po želji: sol, papar, peršin, kopar

Prije kuhanja, sve povrće operite i narežite na komadiće srednje veličine. Nakon toga slijedite postupak:

  1. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i mrkvu te pirjajte s decilitrom vode.
  2. Nakon 10 minuta dodajte grašak i zalijte vodom tako da prekrije povrće u loncu.
  3. Nakon 15 minuta dodajte cvjetaču.
  4. Brašno izmiješajte s malo vode i dodajte u lonac.
  5. Zatim dodajte kiselo vrhnje i kuhajte još 5 minuta.
  6. Začinite varivo po želji.

Pogledajte ovaj zanimljivi video recept za varivo od povrća:

Maneštrica od karfiola

Maneštra je tradicionalno istarsko jelo koje sadrži pešt od peršina, grah i slanutak. U maneštru se stavlja i suho meso poput slanine ili kobasica, ali ako želite da jelo bude vegetarijansko, dodajte raznovrsnije povrće.

Za vegetarijansku maneštru od karfiola su potrebni sljedeći sastojci:

  • 250 grama šarenog graha,
  • 300 grama slanutka,
  • 200 grama karfiola,
  • 2 veća krumpira,
  • 3 češnja češnjaka,
  • 200 grama pelata,
  • list celera,
  • lovorov list,
  • začini po želji: sol, papar, peršin, kopar

Pešt od peršina pripremite tako da sitno nasjeckajte peršin, celer i češnjak. To ćete kasnije dodati u lonac. Krumpir i cvjetaču očistite i nasjeckajte na manje komadiće. 

Za pripremu maneštre od karfiola slijedite ovaj postupak:

  1. Slanutak namočite preko noći, a grah 4 sata prije kuhanja.
  2. Ocijedite ih, kratko prokuhajte i bacite prvu vodu.
  3. U dubokom loncu ponovno stavite kuhati grah i slanutak, a kad zakipi, dodajte pripremljeni pešt.
  4. Kad grah i slanutak napola omekšaju, dodajte krumpir, pelate, lovorov list i začine.
  5. Kad su grah i slanutak gotovo kuhani, dodajte karfiol i peršin.

Varivo od karfiola

Varivo od cvjetače i brokule

Za lagani čušpajz od cvjetače i brokule trebat će Vam:

  • 400 grama cvjetače,
  • 400 grama brokule,
  • 1 glavica luka,
  • 2 mrkve,
  • 50 mL bijelog vina,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 decilitra vrhnja za kuhanje,
  • 1 jušna žlica brašna,
  • začini po želji.

Prije pripreme očistite i operite povrće, a zatim ga narežite na manje komadiće.

Priprema se odvija na sljedeći način:

  1. Na maslinovom ulju popržite luk dok ne poprimi zlaćanu boju.
  2. Dodajte bijelo vino i nasjeckano povrće.
  3. Zalijte povrće s pola litre vode i začinite.
  4. Nakon 10 minuta kuhanja, odvojite decilitar tekućine iz lonca u šalicu.
  5. U šalici pomiješajte tu tekućinu s vrhnjem i brašnom te tu smjesu dodajte u lonac.
  6. Nastavite kuhati varivo još 10 minuta.

Varivo od brokule i krumpira

Varivo od karfiola možete pripremiti i u kombinaciji s brokulama, krumpirom i tikvicama. Kuhana cvjetača s brokulom dat će hranjivi i ukusni ručak.

Sastojci:

  • 2 krumpira,
  • 1 veća tikvica,
  • 200 grama brokule,
  • 200 grama karfiola,
  • 1 crveni luk,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • začini po želji,
  • voda,
  • 1 decilitar maslinovog ulja.

Varivo od brokule i karfiola pripremite ovako:

  1. Povrće operite i nasjeckajte.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne zažuti, a zatim dodajte krumpir.
  3. Dinstajte krumpir par minuta, a zatim ga zalijte vodom.
  4. Kad krumpir omekša, dodajte preostalo povrće i začinite po želji.
  5. Možete dodati i koncentrat od rajčica ako želite jači okus.
  6. Kuhajte dok sve povrće ne bude mekano i kuhano.

Cvjetača i brokula

Varivo od cvjetače i piletine

Cvjetača i piletina dobar su spoj ako svom varivu želite dodati malo životinjskih proteina. Za jelo na žlicu možete koristiti meso od pilećih prsa. Ovo jelo je jednostavno i nećete ga dugo pripremati.

Potrebni sastojci za varivo od cvjetače i piletine su:

  • 200 grama pilećih prsa,
  • 200 grama cvjetače,
  • 1 krumpir,
  • 1 crveni luk,
  • 2 mrkve,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 litre vode,
  • začini po želji: sol, papar, peršin, kopar

Prije kuhanja, operite i nasjeckajte povrće, a piletinu očistite od žilica i narežite na manje komadiće. Nakon toga slijedite postupak:

  1. U dubokom loncu zagrijte ulje i prodinstajte luk dok ne zažuti.
  2. Dodajte piletinu i dinstajte je 10 minuta.
  3. Nakon toga dodajte krumpir, mrkve i vodu te kuhajte oko 25 minuta.
  4. Pred sam kraj kuhanja ubacite cvjetaču.
  5. Dodajte začine i kuhajte još 5 minuta.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.38 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu