Češnjak kao lijek – djelovanje i ljekovitost

cesnjak

Češnjak (bijeli luk) je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom. Bilo je to prije više od 5 000 godina. Danas, u doba znanosti, saznajemo i zašto. Češnjak ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke češnjaka sadrže: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.

Glavni vitamini koje češnjak sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin.

Češnjak se sadi u jesen ili rano proljeće. Češnjak možete konzumirati u svim varijantama – nasjeckan, kao sok ili čaj, kao namaz, svježi ili u kapsulama.

Miris češnjaka

Miris češnjaka nam je svima poznat i ne baš omiljen. To mu je glavna boljka. Pripravci od češnjaka kakvi se mogu kupiti u ljekarni djelomično rješavaju taj problem.

Ipak, mi preporučujemo svježi, po mogućnosti domaći, češnjak. Njegov miris možete ublažiti peršinom, metvicom, mažuranom ili majčinom dušicom. U nastavku donosimo popis ljekovitih svojstava češnjaka.

Ljekovitost češnjaka

  • Adenozin iz češnjaka sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.
  • Organske komponente iz češnjaka koje sadržavaju sumpor smanjuju razinu kolesterola i djeluju preventivno na razvoj malignih bolesti (u posljednjim brojevima stručnih časopisa Journal of National Cancer Institute i Carcinogenesis objavljeni su rezultati znanstvenih istraživanja kojima se nedvojbeno potvrđuju antikancerogena svojstva češnjaka).
  • Aminokiseline iz bijelog luka utječu na sniženje razine štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno na povišenje koncentracije zaštitnog kolesterola (HDL).
  • Češnjak snižava razinu kolesterola i triglicerida, čak i pri konzumaciji hrane s visokim udjelom masti.
  • Potvrđen je njegov vazodilatatorni učinak (učinak na širenje krvnih žila), pogotovo na perifernim krvnim žilama, odnosno suženim krvnim žilama glave, oka i nogu – moguća korist u tretiranju nekih vrsta glavobolje i bolnih grčeva u potkoljenicama koji se kod nekih starijih ljudi javljaju čak i nakon kraćih šetnji.
  • Dovodi do snižavanja krvnog tlaka za pet do deset posto.
cesnjak
  • Normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.
  • Djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila i smanjenje viskoziteta krvi.
  • Pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate.
  • Od davnine poznat antimikrobni učinak znanstveno potvrđeno potječe od alicina te da je vrlo učinkovit kod infekcije stafilokokima, E. colli, Proteusom i pseudomonasom.
  • Pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa.
  • Dokazan je i antiparazitski učinak – u narodu se češnjak odavno koristi za izbacivanje dječjih glistaEnterobius vermicularis.
  • Dokazano je i djelovanje na viruse herpesa i kvasne gljive (Candida albicans).
  • Redovito konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka.

Namaz od češnjaka

namaz od cesnjaka

Kako ne biste pomislili da se liječiti možete isključivo samim češnjakom, odlučili smo razbiti mit i ponuditi vam dva izvrsna rješenja za lakšu konzumaciju ovog prirodnog antibiotika. 

Sastojci:

  • 6 češanja češnjaka,
  • 20 dkg krem sira,
  • 10 dkg maslaca,
  • začini: bosiljak, ružmarin, kadulja, majčina dušica itd., 
  • prstohvat soli,
  • pola žličice papra,
  • jedna sitno nasjeckana čili papričica (može i više ako ste ljubitelji ljutog).

Postupak:

  1. Ako imate svježe začine – malo ih properite i posušite, maslac ostavite da omekša, a češnjak očistite.
  2. Sve sastojke stavite u blender i miksajte do željene gustoće.
  3. Ovaj namaz može se zamrznuti i stajati tako do 3 mjeseca (imajte na umu da zamrzavanje smanjuje ljekovita svojstva), a u hladnjaku može stajati do tjedan dan. Dobar tek i javite nam svoja iskustva ili recepte. 🙂

Tinktura od češnjaka

tinktura od cesnjaka

Tinktura od češnjaka koristi se za jačanje imuniteta te preventivnu zaštitu i liječenje od infekcija. Tinktura može pomoći kod: prehlade, visokog krvnog tlaka, skleroze, reumatskih tegoba i astme.

Sastojci:

  • 25 dag češnjaka,
  • 1 litra 70-postotnog alkohola.

Postupak:

  1. Ogulite i sitno nasjeckajte 25 dag češnjaka. Stavite ga u staklenku sa širokim otvorom i prelijte litrom 70-postotnog alkohola.
  2. Zatvorite i ostavite da stoji 14 dana na sobnoj temperaturi, na mjestu gdje neće biti izloženo direktnom suncu.
  3. Svakodnevno protresite staklenku, a nakon 14 dana procijedite pa češnjak iz cjediljke još dobro istisnite u gazi.
  4. Čuvajte u tamnoj, dobro zatvorenoj boci na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Upotreba: Ovakvu tinkturu možete koristiti godinu dana. Za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade uzimajte 3 puta dnevno po 10 kapi u pola čaše mlake vode prije jela.

Povezani članci:

Članak objavljen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   40

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: češnjak kao lijek, ljekovitost cesnjaka, češnjak, bijeli luk, ljekovita svojstva bijelog luka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu