Pobijedite visoki krvni tlak prehranom

prehrana-krvni-tlak

Visoki krvni tlak najčešći je od svih kardiovaskularnih bolesti, a ide ruku pod ruku s nezdravim načinom života. To je izrazito podmukla bolest i nanosi veliku štetu organizmu. Budući da ima malo simptoma u ranoj fazi, mnogi koji imaju povišeni tlak to uopće ne znaju.

U slučaju visokog tlaka, neznanje nije sreća. Ako se ne liječi, u početku bezazlena tegoba može dovesti do srčanog infarkta, bolesti bubrega i ateroskleroze. Povišeni krvni tlak se može držati pod kontrolom upotrebom sintetskih lijekova, ali svakako smatram da je bolji način promijeniti prehrambene navike i stil život i na taj način uspješno držati krvni tlak u okvirima normalnih vrijednosti. Službena definicija visokog krvnog tlaka glasi da je to tlak viši od 140/90.

Kad je krvni tlak visok, srce mora napornije raditi da bi „napumpalo“ dovoljno krvi i kisika u tjelesne organe i tkiva, a to je i za srce i za arterije velik napor. Stres, pretilost i loše prehrambene navike su čimbenici koji utječu na krvni tlak.

Prehrana kod visokog krvnog tlaka

Krvni tlak često se povećava kako se povećava težinu. Gubitak samo 10 kilograma može pomoći smanjiti vaš krvni tlak. Potrebno je smanjiti unos soli, a povećati unos vode. Postoje namirnice koje sadrže skrivene soli, ukoliko želite smanjiti unos soli izbjegavajte namirnice koje sadrže sodu bikarbonu, mononatrijev glutamat i prašak za pecivo te pivo i dijetalne napitke. Umjesto soli koristite začinske biljke koje će poboljšati okus hrane. Treba smanjiti i unos kofeinskih (liječnici preporučuju da se ne pije više od 200 miligrama dnevno – oko iznosa u dvije šalice kave) i alkoholnih napitaka. U svoj jelovnik trebate uključiti namirnice saveznice u borbi protiv povišenog krvnog tlaka:

 • Peršin sadrži puno vitamina C koji dokazano proporcionalno smanjuje tlaka. Osim peršina preporučuje se upotreba svježeg voća i povrća.
 • Celer sadrži pftalid, tvar koja daje aromu celeru, a uspješno snižava krvni tlak.
 • Češnjak se preporučuje u svim oblicima bilo svjež, kuhan ili u obliku kapsula jer dokazano smanjuje krvni tlak. Preporučuje se svakodnevna upotreba tri češnja češnjaka.
 • Riba bogata omega-3 masnim kiselinama (skuša, inćuni, sardine i tuna) bi se trebala naći barem dva puta tjedno u jelovniku, jer djeluju kao prirodni antikoagulansi koji sprječavaju nastajanje krvnih ugrušaka.
 • Probiotici su bogati kalcijem i čuvaju zdravlje crijevne flore. Povoljno djeluju na krvni tlak, a najbolje ih je kombinirati s bananom koja je bogata kalijem, još jednim mineralom koji pomaže u održavanju ravnoteže krvnog tlaka.
 • Kalij djeluje kao prirodan diuretik, inhibira određene enzime i hormone koji uzrokuju porast krvnog tlaka i opušta mišiće koji su u stijenkama krvnih žila i na taj način smanjuje krvni tlak. Povećan unos kalija kroz prirodnu prehranu smanjuje potrebe za lijekovima kojima se snižava krvni tlak. Mnogo kalija imaju sušene marelice, krumpir kuhan u ljusci, narančin sok, cvjetača, rajčica, bundeva i već spomenuta banana.

Dan bi trebalo započeti doručkom u kojem je banana uz dodatak fermentiranog mliječnog proizvoda (kefir, jogurt) i na taj način pomogli bi svom organizmu u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Namirnice koje bi trebalo smanjiti ili ih izbaciti iz upotrebe:

 • maslac i margarin
 • masna jela
 • punomasni  mliječni proizvodi
 • pržene hrane
 • slane grickalice
 • gotove juhe
 • začini (kečap, soja sos, salatni preljevi)
 • suhomesnati proizvodi
Članak objavljen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.24 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: češnjak i limun protiv visokog tlaka, visoki tlak, prehrana kod visokog tlaka, visoki tlak prehrana, prehrana za visoki tlak, prirodni antikoagulansi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu