Koji su najbolji veganski izvori kalcija?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Jeste li znali da se naše kosti potpuno obnove svakih deset godina? Budući da minerali kalcij i fosfor čine osnovni građevni materijal naših kostiju, možete i sami zaključiti koliko važnu ulogu kalcij ima za zdravlje i jakost naših kostiju. Kalcij, osim ove, ima i druge važne uloge u kemijskim procesima koji se svakodnevno odvijaju u organizmu, poput zgrušavanja krvi, kontrakcije mišića i prijenosa nervnih signala.
O kalciju sam već pisala u tekstu Vegetarijanski izvori kalcija, no u ovom tekstu ću se osvrnuti na isključivo veganske izvore kalcija.
Kada bi me netko zamolio da izdvojim 5 najvažnijih veganskih izvora kalcija, moj bi odgovor bio: sezam (i tahini), bademi, tofu, brokule i suho voće.
Biljna mlijeka iz trgovina uglavnom su obogaćena kalcijem. Imajte na umu da biljna mlijeka napravljena u domaćoj radinosti nisu (ovo pravilo ne važi za mlijeko od badema i mlijeko od sezama, budući da su badem i sezam “rudnici” kalcija).
Značajni veganski izvori kalcija su:
- zeleno lisnato povrće poput blitve,
- pojedine vrste povrća (kupus, brokule, kelj, artičoka, rabarbara, bamija),
- sušeno voće (posebno smokve, datule, grožđice, suhe marelice)
- orašasto voće (posebno bademi),
- bademovo mlijeko i maslac od badema (možete ih napraviti sami),
- sjemenke (posebno sezam i lan),
- mlijeko od konopljinih sjemenki,
- tahini (pašteta od sezama),
- mahunarke (razne vrste graha, leća, grašak, tofu),
- šumsko voce (borovnice i crne brusnice),
- naranče,
- amarant,
- tempeh.
Koliko nam kalcija treba?
Tabelu s preporučenim dnevnim unosom kalcija kao i tabelu sadržaja kalcija u pojedinim vrstama namirnica možete pogledati ovdje. Ukoliko se dvoumite trebate li uzimati suplement kalcija, preporučujem da prvo napravite vitaminsko-mineralni test (danas je dostupan besplatno u mnogim bolje opremljenim ljekarnama).