Kako pravilno osušiti voće i povrće u dehidratoru?

suseno-voce

Ukoliko ste tek kupili dehidrator ili razmišljate da kupite jedan, bilo bi dobro da se informirate o tome kako pravilno osušiti voće i povrće u njemu. Postupak dehidracije vrlo je jednostavan, a jedini dio posla koji vi trebate obaviti je priprema voća i povrća i podešavanje željene temperature.

Postupak dehidracije sastoji se od sljedećih koraka:

 • Odaberite kvalitetno povrće i voće za sušenje. Voće i povrće koje je natrulo i nije svježe nije dobar izbor za sušenje i treba ga ukloniti, jer može pokvariti okus.
 • Povrće i voće dobro operite. Ukoliko nije organsko, očistite ga od pesticida (pročitajte ovdje kako).
 • Isjeckajte povrće i voće na tanke kriške (što tanje kriške, vrijeme sušenja je kraće).
 • Ukoliko želite da voće poput jabuke ili kruške sačuva prirodnu boju tijekom sušenja, možete ga premazati tankim slojem limunovog soka.
 • Prije sušenja, po povrću ili voću možete posuti začine (na primjer, na kriške jabuke možete posuti cimet, a na kriške rajčice morsku sol ili sušeni bosiljak).
 • Kriške povrća i voća posložite na prostor za sušenje u dehidratoru, vodeći računa da ne “pretrpate”, budući da to usporava vrijeme sušenja.
 • Zatvorite dehidrator, podesite željenu temperaturu i uključite ga. Različito povrće i voće treba različito vrijeme sušenja, no prosječno vrijeme je od 8-12 sati.
 • Na kraju procesa sušenja, provjerite je li povrće i voće dovoljno suho tako što ćete izvaditi jednu krišku iz dehidratora, pričekati da se oladi, te provjerite prstima suhoću. Ukoliko nije suho, ponovo uključite dehdrator na kratko vrijeme.
 • Sušeno voće treba se potpuno ohladiti prije nego što ga spremite za čuvanje.
 • Pohranite sušeno voće ili povrće u papirne vrećice, staklene tegle ili plastične kutije sa poklopcem, i čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom i tamnom mjestu.

Ukoliko su pravilno pohranjeni, sušeno voće i povrće najbolje je iskoristiti u roku od jedne godine od dana sušenja (što je sasvim dovoljno do naredne sezone). Više o prednostima sušenja voća i povrća u dehidratoru možete pročitati ovdje.

Ukoliko ste na sirovoj prehrani, onda bi vas moglo zanimati kojih to šest uređaja mogu znatno olakšati vrijeme pripreme sirove sirove hrane u kuhinji.

Članak uređen:

Vodič kroz suho voće

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako pravilno osušiti voće i povrće u dehidratoru?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.