Kako pravilno osušiti voće i povrće u dehidratoru?

suseno-voce

Ukoliko ste tek kupili dehidrator ili razmišljate da kupite jedan, bilo bi dobro da se informirate o tome kako pravilno osušiti voće i povrće u njemu. Postupak dehidracije vrlo je jednostavan, a jedini dio posla koji vi trebate obaviti je priprema voća i povrća i podešavanje željene temperature.

Postupak dehidracije sastoji se od sljedećih koraka:

  • Odaberite kvalitetno povrće i voće za sušenje. Voće i povrće koje je natrulo i nije svježe nije dobar izbor za sušenje i treba ga ukloniti, jer može pokvariti okus.
  • Povrće i voće dobro operite. Ukoliko nije organsko, očistite ga od pesticida (pročitajte ovdje kako).
  • Isjeckajte povrće i voće na tanke kriške (što tanje kriške, vrijeme sušenja je kraće).
  • Ukoliko želite da voće poput jabuke ili kruške sačuva prirodnu boju tijekom sušenja, možete ga premazati tankim slojem limunovog soka.
  • Prije sušenja, po povrću ili voću možete posuti začine (na primjer, na kriške jabuke možete posuti cimet, a na kriške rajčice morsku sol ili sušeni bosiljak).
  • Kriške povrća i voća posložite na prostor za sušenje u dehidratoru, vodeći računa da ne “pretrpate”, budući da to usporava vrijeme sušenja.
  • Zatvorite dehidrator, podesite željenu temperaturu i uključite ga. Različito povrće i voće treba različito vrijeme sušenja, no prosječno vrijeme je od 8-12 sati.
  • Na kraju procesa sušenja, provjerite je li povrće i voće dovoljno suho tako što ćete izvaditi jednu krišku iz dehidratora, pričekati da se oladi, te provjerite prstima suhoću. Ukoliko nije suho, ponovo uključite dehdrator na kratko vrijeme.
  • Sušeno voće treba se potpuno ohladiti prije nego što ga spremite za čuvanje.
  • Pohranite sušeno voće ili povrće u papirne vrećice, staklene tegle ili plastične kutije sa poklopcem, i čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom i tamnom mjestu.

Ukoliko su pravilno pohranjeni, sušeno voće i povrće najbolje je iskoristiti u roku od jedne godine od dana sušenja (što je sasvim dovoljno do naredne sezone). Više o prednostima sušenja voća i povrća u dehidratoru možete pročitati ovdje.

Ukoliko ste na sirovoj prehrani, onda bi vas moglo zanimati kojih to šest uređaja mogu znatno olakšati vrijeme pripreme sirove sirove hrane u kuhinji.

Članak objavljen:

Vodič kroz suho voće

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu