Maneštra od povrća – recepti i savjeti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Maneštra je poznato istarsko jelo koje sadrži razno povrće i može se pripremati na bezbroj načina po svačijem ukusu. Staro pravilo za povrtnu maneštru je da uvijek sadrži zrna kukuruza, no danas se ovog pravila rijetki pridržavaju. U nastavku saznajte kako se priprema maneštra od povrća na nekoliko različitih načina.
Povrtna maneštra je veoma jednostavno jelo za pripremiti, a zbog bogatog sastava osigurava velik broj vitamina i minerala. Maneštra je idealan obrok tijekom svih godišnjih doba te ju možemo pripremati i ljeti i zimi.
Ovo je idealno varivo za sve generacije, a povrtna maneštra danas je toliko “prilagođena” svačijem ukusu da se njen originalni recept više i ne koristi toliko. Mnogi svoja variva pripremaju s omiljenim sastojcima njihovoj obitelji, no uvijek se preporučuje korištenje svježih namirnica.
Recepti za maneštre – povrtna maneštra
U nastavku vam donosimo nekoliko različitih recepata za pripremu maneštre s bazom raznog povrća kako biste uvijek imali ideju kako napraviti ukusno i zdravo varivo. Uz povrće, svakoj maneštri možete dodati griz noklice ili knedlice kako biste malo “pojačali” varivo.
Maneštra od mahuna
- 1 manji luk, 2 mrkve
- 300 g mahuna po izboru
- 200 g pelata/rajčice na kockice
- 1 krumpir, ½ glavice karfiola
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- Začini: sol, papar, crvena paprika, koncentrat rajčice
- Luk popržite na ulju dok ne postane staklen, a zatim mu dodajte mrkvu narezanu na ploškice, mahune i krumpir na kockice.
- Sve dinstajte otprilike 5 minuta pa dodajte karfiol te prelijte povrće vodom i ostavite da kuha 15 minuta.
- Zatim dodajte začine, nasjeckan peršinov list, pelate i koncentrat rajčice pa sve kuhajte još 5 minuta. Za to vrijeme pripremite noklice ako ih koristite.
- Na kraju dodajte noklice/knedlice, vadeći ih žlicom i lagano spuštajući u vodu. Kuhajte sve još 3-5 minuta i zatim poslužite.
Maneštra od graha
- 1/2 kg mladog graha
- 1 klip mladog kukuruza
- 1 luk, 3 mrkve, 1-2 paprike
- 1 korijen peršina, malo korijena celera
- 1/2 šalice nasjeckanih peleta/rajčice
- 2 povrtne kocke za juhu ili temeljac
- Svježi list peršina, sol, papar
- Prije kuhanja, grah namočite 10-12h te ga odvojeno skuhajte 15 minuta prije dodavanja maneštri.
- Dok se grah kuha, narežite luk i ostalo povrće na kockice ili ploškice, a kukuruz nožem skinite s klipa.
- Zatim krenite s dinstanjem luka dok ne postane staklen, a onda dodajte papriku još 1-2 minute. Nakon toga dodajte mrkvu, krumpir, kukuruz, celer i korijen peršina te grah i pelate.
- Sve dinstajte 5-10 minuta, a onda prelijte vodom i dodajte povrtne kocke (ili temeljac). Kuhajte na laganoj ili srednjoj temperaturi još 30-ak minuta. Poslužite kao odličan i lagan obrok tijekom čitave godine (posebice toplijih mjeseci).
Maneštra od ječma
- 1/2 šalice ječma
- 2-3 mrkve
- 5 krumpira
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- Začini: sol, papar, crvena paprika, 2-3 lista lovora
- Prije kuhanja, potrebno je natopiti ječam otprilike 2 sata. Nakon toga ga procijedite i još jednom dobro isperite pa procijedite.
- Odvojeno dinstajte sitno nasjeckani češnjak i mrkvu narezanu na ploškice otprilike 5 minuta, a onda im dodajte krumpir i lovorov list. Sve dodatno popržite 5 minuta.
- Zatim povrću dodajte ječam i prelijte vodom, dodajte koncentrat rajčice i začine te kuhajte 30-40 minuta.
- Na kraju dodajte nasjeckani list svježeg peršina po želji, dok je za nešto gušću maneštru poželjno prosijati čajnu žlicu brašna kroz cjedilo jer bi prava zaprška mogla biti odviše masna u varivu.
- Ukoliko prosijavate brašno, kuhajte varivo još 5 minuta te ga poslužite toplog.
Maneštra od smrznutog povrća
Ukoliko niste u mogućnosti koristiti isključivo svježe povrće, preporučuje se korištenje smrznutog povrća koje i dalje zadržava dostatan broj nutrijenata. Osim toga, danas je moguće pronaći velik broj povrća ili povrtnih kombinacija koje su prethodno toplinski obrađene, što uvelike skraćuje vrijeme provedeno u kuhinji.
Zdrava prehrana i povrtna maneštra danas više nisu toliko nedostižni jer je za većinu zdravih variva potrebno maksimalno 60 minuta. Povrće iz konzerve trebalo bi vam biti zadnja opcija, a u tome slučaju se pobrinite da su konzerve i s unutarnje strane zaštićene.
Maneštra od povrća i mesa
Ukoliko vi ili netko od vaših ukućana konzumira meso, maneštrama uvijek možete dodati suho meso za aromu ili kakve kobasice. Recept za pripremu maneštre od povrća i mesa pronađite ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja