Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kelj je idealna namirnica za pripremu variva i osigurava našem organizmu prijeko potrebne vitamine i minerale. Varivo od kelja veoma je jednostavno za pripremu, a predstavlja ukusan obrok tijekom svih dana u godini.
Kelj je svima poznata namirnica tamno zelenog lišća koju smo često izbjegavali u djetinjstvu. Naše mame i bake ipak su imale prave razloge za kuhanje ovog nutritivno bogatog variva.
Kelj je bogat vitaminima A, B6, C i K te mineralima kalcijem, manganom, željezom, bakrom i magnezijem. Smatra se jednom od najboljih nutritivnih namirnica na svijetu, a bogat je i vlaknima.
Kelj čušpajz ili varivo odličan su način da pojačate unos nutrijenata u organizam, posebice tijekom hladnijih mjeseci kada nam mnogo namirnica nije dostupno.
Kako skuhati kelj varivo?
Ovo je ujedno i kelj varivo bez mesa kako bismo iskoristili sve dobrobiti koje nam kelj pruža. Bogato varivo od kelja dovoljno je zasitno te ga možete jesti bez straha da ćete ubrzo ogladnjeti.
Kelj čušpajz preporučuje se svim generacijama s obzirom da na malo kalorija sadrži bogatstvo nutrijenata. Posebice je potreban osobama koje se ne stignu hraniti biljnim namirnicama i varivima.
Potrebni sastojci
- 1 srednja glavica kelja
- 3-5 mrkvi, celer, peršinov list
- 1 manja glavica luka
- 2-3 krumpira (izborno)
- Začini: sol, papar, crvena paprika
Varivo od kelja bez zaprške
Ovo je osnovni recept za kelj varivo ili čušpajz. Vrlo je jednostavno za pripremiti, a vrijeme kuhanja većinom ne prelazi sat vremena sveukupno.
- Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i početi s usitnjavanjem. Narežite luk na sitne kockice te ga popržite na malo ulja dok ne postane staklen.
- Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu na kolutiće ili kockice, a slijedi i celer. Sve dodatno popržite nekoliko minuta uz često miješanje. Ovdje dodajte krumpir ukoliko ga koristite.
- U lonac zatim dodajte narezani kelj i sve zajedno popržite minutu uz miješanje. Prelijte svo povrće vodom dok ga ne prekrije. Ostavite kuhati 20-ak minuta.
- Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.
Varivo od kelja sa zaprškom
Mnogi varivo od kelja pripremaju bez zaprške, no za one koji vole nešto gušće varivo, zaprškom ćete postići savršenu gustoću. Kako biste napravili idealno gusto varivo, potrebno je slijediti prethodni recept do 4. koraka i dodavanja začina.
- Nakon 20-ak minuta kuhanja variva, počnite s pripremom zaprške koju ćete napraviti tako da na ulju popržite brašno dok ne postane zlaćano, a zatim polako dodate nešto vode. U zapršku tada dodajte crvenu papriku pa sve ulijte u varivo.
- Kelj čušpajz zatim kuhajte još 5-10 minuta uz miješanje, dodajte sol i papar te isprobajte je li dovoljno začinjeno po vašem ukusu.
Ukoliko koristite krumpir u svojim varivima, izbjegavajte ponovno podgrijavanje variva te ga nemojte ostavljati za sutradan.
Ukoliko konzumirate meso, recept za varivo od kelja sa kobasicom možete pronaći ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja