Grah varivo – priprema i savjeti za kuhanje

Varivo od graha

Varivo od graha poznato je gotovo svakom kućanstvu te iako je prije slovilo kao jeftina hrana, grah varivo je zapravo jako zdravo za organizam. Grah se može pripremati na nekoliko načina, no mi ćemo vam pokazati kako pripremiti ukusno grah varivo uz pomoć svježeg ili graha u konzervi.

Grah spada u mahunarke i bogat je proteinima te vlaknima. U prošlim vremenima koristio se za prehranu velikog broja ljudi poput vojske ili siromašnijih kućanstava, no danas je njegova hranjiva vrijednost prepoznata.

Od graha se često pripremaju variva, a poznate su i grah salate koje se pripremaju kao prilog roštiljima i sl. jelima. Grah zapravo odlično potpomaže probavi i zadržava nas dulje sitima jer sadrži mnogo proteina koje naše tijelo dugo probavlja.

Nažalost, upravo iz tog razloga te velike količine vlakana u grahu, nerijetko dolazi do nadutosti. Neugodne plinove možete izbjeći na nekoliko načina, a najpoznatiji je namakanje preko noći u dvostruko većoj količini vode naspram graha.

Također, poželjno je izbjegavati druge izvore proteina u namirnicama koje konzumirate s grahom, stoga je preporučljivo grah jesti bez mesa ili drugih mahunarki. Izbjegavajte šećer 2-3 sata prije ili poslije konzumacije graha, kao i krumpir. Poželjno je konzumirati grah uz velike količine tamno zelenog povrća koje će pomoći probaviti ga bez nadutosti.

Grah

Priprema grah variva

Kako biste pripremili grah, potrebno vam je 0.5 kg ili 1 kg graha, ovisno o količini variva i broju osoba za koje kuhate. Osim toga, postoji nekoliko vrsta graha, dok je kod nas veoma učestala uporaba šarenog graha. Ukoliko vas zanima vrijeme kuhanja različitih vrsta graha, više pročitajte ovdje.

Sastojci:

 • 500 g graha po želji
 • 1 luk, 4-5 mrkvi i pola korijena celera
 • Korijen peršina s lišćem
 • Začini: sol, crvena paprika, papar, vegeta, lovor
 • Za zapršku (ulje, 2-3 žlice oštrog brašna, 200-300 ml vode)
 1. Nakon namakanja preko noći, grah procijedite i stavite kuhati tako da je uvijek pokriven vodom. Preporučuje se kuhati ga bez soli i začina da bi se izbjegla nadutost. 
 2. Ovisno o vrsti, grah kuhajte 1-3 sata (tj. dok ne postane mekan), a 30 minuta prije kraja dodajte očišćenu i na kolute narezanu mrkvu, celer i čitav korijen peršina s lišćem. Peršin na kraju kuhanja možete izvaditi ako želite.
 3. U posebnoj posudi pripremite zapršku tako da luk prodinstate na ulju, kada on požuti dodate brašno i crvenu papriku te polako dodajete vodu. Miješajte sve dok se zaprška ne zgusne.
 4. Ulijte zapršku u grah i prokuhajte u češće miješanje sljedećih 10-15 minuta. Ukoliko želite gušće varivo, prije ulijevanja zaprške izlijte višak vode iz graha dok on ne ostane ravno pokriven. Sada dodajte i željenu količinu začina.
 5. Po završetku kuhanja, u grah također možete dodati zelje (kiseli kupus) koji ste prethodno kuhali 20-ak minuta.

Grah varivo

Priprema variva s grahom iz konzerve

Grah iz konzerve nije potrebno kuhati te vam je vrijeme pripreme uvelike skraćeno. Nažalost, ovaj grah nije toliko zdrav te se preporučuje priprema svježeg (suhog).

 1. Ipak, za pripremu variva s grahom iz konzerve, preskočite korake u kojima smo kuhali grah već kuhanje započnite obradom mrkve, peršina i celera ili kiselog zelja ako ste se za njega odlučili.
 2. Nakon 30-ak minuta kuhanja povrća u nižoj razini vode, napravite zapršku u drugoj posudi po prethodnim koracima.
 3. U prvi lonac dodajte grah, a zatim ulijte pripremljenu zapršku i kuhajte sve još 15-ak minuta.

Ukoliko konzumirate meso, recept za varivo od graha s mesom možete pronaći ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: grah varivo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu