Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Proktitis – uzroci, simptomi i liječenje

upala anusa

Proktitis je upala sluznice rektuma. Rektum je krajnji dio probavne cijevi, tj. debelog crijeva. Proktitis može uzrokovati rektalnu bol i kontinuirani osjećaj da morate obaviti veliku nuždu. Simptomi proktitisa mogu biti kratkog vijeka, ali mogu biti i kronični.

Proktitis može zahvatiti 2 – 10 centimetara donjeg dijela rektuma. Ponekad oboljeli od proktitisa dobro reagiraju na terapiju, dok se kod drugih simptomi opetovano pojavljuju te zahtijevaju produljeno liječenje. Neki slučajevi proktitisa prelaze u ulcerozni kolitis

Proktitis je čest kod ljudi koji imaju upalne bolesti crijeva. Kod spolno prenosivih bolesti poput gonoreje, sifilisa i klamidije, AIDS-a su još jedan čest simptom. Također, može biti nuspojava zračenja kod liječenja određenih vrsta tumora.

proktitis

Proktitis – uzroci

Uzroka proktitisa je mnogo, upravo zbog toga je potrebno u slučaju bilo kakvog peckanja u području anusa posjetiti liječnika. Proktitis se neće povući ako je njegov uzrok određena bolest koja se zasebno ne tretira lijekovima.

Ulcerozni kolitis – uzroci, simptomi i liječenje!

Gotovo trećina osoba koje pate od proktitisa imaju upalnu bolest crijeva. Uzrokom proktitisa mogu biti i spolno prenosive bolesti (sifilis, gonoreja, klamidija, genitalni herpes, AIDS) posebno kod osoba koje preferiraju analni seks.

Radioterapija koja se provodi u području rektuma ili okolnog područja također može biti uzrokom iritacije sluznice rektuma

Ostali potencijalni uzroci proktitisa su:

Kao što smo već napomenuli, ako se bilo koja od ovih bolesti ne tretira, a uzrokom je proktitisa – liječenje neće imati gotovo nikakav učinak, a proktitis će se nastaviti javljati. 

Liječenje proktitisa

Proktitis – simptomi

Simptomi se obično razlikuju od osobe do osobe. Tegobe će u pravilu trajati sve dok ne počnete liječiti primarnu bolest. U međuvremenu se simptomi mogu pogoršavati i ometati svakodnevne aktivnosti. 

Proktitis uglavnom uzrokuje bezbolna krvarenja ili sluz koja kasnije prolazi kroz rektum. Ako je uzrok proktitisa neka spolna bolest – simptomi mogu biti vrlo izraženi.

Crohnova (Kronova) bolest – simptomi, prehrana i liječenje!

Liječnik će Vam u slučaju bolova i peckanja pregledati oboljelo područje te uzeti uzorak tkiva rektalne sluznice kako bi se utvrdilo što je točan uzrok proktitisa, točnije, radi li se o gljivicama, virusu ili bakterijama.

Kolonoskopijom ili rendgenskim pregledom moguće je ispitati stanje ostatka crijeva te isključiti neke druge potencijalne uzroke proktitisa.

Znakovi i simptomi proktitisa mogu uključivati:

  • česti ili kontinuirani osjećaj da morate obaviti veliku nuždu,
  • rektalno krvarenje,
  • rektalna bol,
  • bol u lijevom dijelu trbuha,
  • osjećaj punoće u rektumu,
  • proljev,
  • bol pri obavljanju velike nužde.

Proktitis – liječenje

Liječenje proktitisa ovisi o uzroku upale. Za liječenje proktitisa uzrokovanog infekcijom liječnik će Vam propisati lijekove za eliminaciju uzroka infekcije, a to su najčešće antibiotici ili pak antivirusni lijekovi kod spolno prenosivih bolesti. 

U liječenju proktitisa mogu se koristiti i kortikosteroidi

Blagi slučajevi proktitisa uzrokovanog zračenjem često ne zahtijevaju liječenje, no kod onih kojima je posljedica bol i krvarenje liječnik će propisati protuupalne lijekove kako bi se upala smanjila te kako bi se daljnje krvarenje spriječilo.

Liječenje proktitisa vezanog uz Chronovu bolest ili ulcerozni kolitis se bazira na smanjenju upale u rektumu. Liječnik Vam može propisati antiupalne lijekove koji su dostupni u obliku pilula ili čepića.

Također, ispiranje crijeva može ublažiti upalu rektuma. Kod osoba koje boluju od Chronove bolesti liječenje često zahtijeva lijekove koji potiskuju imunološki sustav. Ako terapija lijekovima ne ublažava znakove i simptome, liječnik će Vam preporučiti operaciju kojoj je cilj uklanjanje oštećenog dijela probavnog trakta.

Proktitis – prevencija

Preventivno na proktitis možete utjecati odgovarajućom prehranom i ranim otkrivanjem upalnih stanja, odnosno bolesti, te tretiranjem istih adekvatnom terapijom.

Suzdržavajte se od masne, prezačinjene i vlaknima siromašne hrane. Ako pušite ili pijete, pokušajte prestati jer su te navika rizični faktori koji mogu otežati tegobe vezane uz proktitis. Vrlo je važno već kod prvih problema javiti se liječniku s obzirom na to da je broj malignih oboljenja u velikom porastu.

Isto tako ako već znate osnovni uzrok proktitisabitno je redovito se javljati na kontrole kod liječnika jer se stanje može nepredvidljivo pogoršati. 

Ako patite od proktitisa, vodite računa o higijeni anusa i genitalnog područja. Tijekom spolnog odnosa koristite zaštitu kako ne biste dobili proktitis.

Ako želite doznati više o potencijalnim uzrocima svrbeža u analnom području, savjetujemo Vam čitanje sljedećeg članka – Svrbež anusa – je li opasan i kako si pomoći?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.14 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proktitis, upala rektuma, proktitis simptomi, upala rektuma simptomi, ulcerozni proktitis, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu