Proljev – uzroci, simptomi i liječenje

proljev

Proljev je česta smetnja i uglavnom nije opasan po zdravlje. Mnogi dobiju proljev jednom do dva puta godišnje, uglavnom ne traje više od 2 do 3 dana i tretira se ciljanom prehranom i bezreceptnim lijekovima.

Postoji akutni i kronični proljev. Akutni traje do nekoliko dana, a kronični najmanje 3 tjedna. Ovdje se bavimo kratkotrajnim, akutnim proljevom.

Što uzrokuje proljev?

Više je mogućih uzroka proljeva. Najčešći je virusna zaraza, a ako nije to onda je nešto od ovoga:

 • bakterijska infekcija koja je posljedica trovanja hranom,
 • infekcije uzrokovane stranim organizmima – parazitima,
 • stres, strah i ostali psihosomatski uzročnici,
 • jedenje hrane koja ne odgovara probavi,
 • alergija na pojedinu hranu,
 • uzimanje lijekova kojima je to nus-djelovanje,
 • bolesti probavnog sustava (Kronova bolest),
 • alkoholna pića.

U poznatoj knjizi Lincolna Chena pod nazivom Diarrhea and Malnutrition: Interactions, Mechanisms, and Interventions, proljev se označava kao stanje koje je prije nekoliko stotina godina bilo vodeći uzrok smrti u siromašnim predjelima svijeta. Kontrola prehrane, pijenje dovoljno tekućine te izbjegavanje unošenja štetnih tvari u organizam su glavne značajke sprječavanja nastanka proljeva.

Putnički proljev

Kod putovanja, pogotovo u mjesta gdje su niži higijenski standardi, mogući je putnički proljev. On traje prvih nekoliko dana i obično ga uzrokuje bakterija Escherichia coli.

Nakon par dana crijevna flora se normalizira. Mjesta na kojima turisti često dobivaju proljev su Indija, Južna Amerika i Afrika.

Kolera

Kolera je bolest čiji je glavni simptom obilni vodenasti proljev koji čak može završiti smrću. Karakteristična je za siromašne zemlje s lošim sanitarnim uvjetima, posebno onečišćenom vodom.

Stoga obavezno pripazite prilikom putovanja u zemlje s lošim higijenskim uvjetima.

Simptomi proljeva

Simptome dijelimo na one lakše i teže. Teži simptomi mogu biti znak ozbiljne bolesti pa zahtijevaju liječnički pregled.

Lakši simptomi su:

 • grčevi i nadutost,
 • mekana i vodenasta stolica,
 • mučnina i povraćanje,
 • nagla potreba da se ide na WC,
 • razne turbulencije u području trbuha i crijeva,
 • suha usta i glavobolja – posljedice dehidracije.

Teški simptomi:

 • krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici,
 • gubitak težine,
 • groznica popraćena visokom temperaturom.
proljev
Foto: Photospin

Kako zaustaviti proljev?

Što jesti i piti kod proljeva?

Ako imate blagi proljev, možete jednostavno pričekati da on prođe bez da uzimate ikakve lijekove. Ono što je najbitnije je uzimati puno tekućine. Što ćete piti nije toliko bitno kao sama činjenica da pijete jer proljevom gubite tekućinu. Izbjegavajte mlijeko jer se teško probavlja.

Poželjna tekućina su čajevi (čaj dunjinog lista), mineralna voda koja sadrži i nadoknađuje i minerale, voda s limunom jer limun stišće crijeva (isto kako stisne i lice dok ga pijemo). Mnogi preporučuju Coca-colu, a mogu poslužiti i drugi gazirani napitci s time da treba izbjegavati previše slatkog.

U težim slučajevima proljeva kada je došlo do dehidracije, daje se infuzija.

Uz tekućinu, potrebno je nadoknaditi i izgubljene soli i minerale.

Što se hrane tiče, trebate jesti stoga nemojte postiti kada imate proljev. Hrana ne smije biti premasna ili preslatka (npr. suho voće). Dvopek, tost, banane i riža se preporučuju. Za nadoknađivanje soli mogu poslužiti slani štapići.

Nikako nemojte piti alkoholna pića za vrijeme i neko vrijeme poslije bolesti.

Lijekovi za ublažavanje proljeva

S obzirom na to da je virus najčešći uzročnik, kod proljeva se ne piju antibiotici. Antibiotici čak mogu i pogoršati tegobe uzrokovane bakterijskom zarazom, što je slučaj kod zaraze Escherichia coli bakterijom.

Lijekovi koji mogu ubrzati ozdravljenje su:

 • aktivni/ medicinski ugljen – koji na sebe veže nečistoće u crijevima, a izlučuje se neprobavljen, boji stolicu u crno,
 • probiotici,
 • liofilizirane mliječno kisele bakterije (kod nas se takav lijek zove Linex) – one nadoknađuju “dobre” bakterije koje potpomažu probavu, a izgubljene su zbog proljeva.

Uz navedeno, izlječenje može ubrzati i acidofil jogurt jer on pospješuje crijevnu mikrofloru.

Znanstvena studija provedena 2012. godine i objavljena u časopisu JAMA ukazuje na važnost konzumiranja probiotika koji daju učinkovitu zdravstvenu korist i zaštitu kod pacijenata s proljevom. Zahvaljujući probioticima, uspijevaju se izbjeći štetni učinci antibiotika koji značajno ometaju gastrointestinalnu floru zbog čega se kod čak 30% pacijenata pogoršava zdravstveno stanje pojavom dugotrajnijih i bolnih proljeva.

Probiotici se sve češće koriste za prevenciju i liječenje proljeva kod djece. Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Gastroenterology se fokusiralo na širok spektar različitih vrsta proljeva kao što su akutni gastroenteritis, proljev povezan s antibioticima (AAD) i nekrotizirajući enterokolitis (NEC).

Konačni rezultati studije su pokazali da su probiotici smanjili i ublažili simptome ovih vrsta proljeva zbog čega znanstvenici naglašavaju veliku potrebu za detaljnijim proučavanjem ove teme kako bi se učinkovitost probiotika mogla bolje uključiti u medicinske tretmane liječenja proljeva.

Prirodni recept protiv proljeva – kava s limunom

Ovaj stari recept koristio se puno prije modernih lijekova, a neki ga koriste i danas te kažu da je učinkovitiji od bilo kojeg lijeka.

Upute za pripremu:

Pomiješajte:

 • 3 žličice mljevene kave,
 • 2 žlice limunovog soka.

Sastojke miješajte žlicom dok ne dobijete kašu, te ju potom pojedite.

Upozorenje: Okus je gorko – kiseo i vrlo neukusan, ali je recept efikasan i pomaže. Nemojte dodavati šećer ili bilo što drugo da ublažite okus.  Kava će iz vas izaći uglavnom u nepromijenjenom obliku. Nemojte koristiti instant kavu jer će se ona razgraditi u tijelu čime ćete unijeti veliku količinu kofeina, a nećete liječiti proljev.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Chen, L. (2012). Diarrhea and Malnutrition: Interactions, Mechanisms, and Interventions. Germany: Springer Science & Business Media.
 2. Guarino, A., Guandalini, S. i Lo Vecchio, A. (2015). Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. Journal of Clinical Gastroenterology, 49, 37-45.
 3. Hempel, S., Newberry, S. J. i Maher, A. R. (2012). Probiotics for the Prevention and Treatment of Antibiotic-Associated Diarrhea. JAMA, 307(18), 1959-1969.

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   189

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proljev, kako zaustaviti proljev, proljev kod odraslih, protiv proljeva, kako se riješiti proljeva, sta je dobro za proljev, kako spriječiti proljev, čaj protiv proljeva, što jesti kod proljeva, proljev što jesti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu