Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Analna fisura – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

analna fisura

Analna fisura je izdužena raspuklina ili jajoliki čir koji se pojavljuje u analnom kanalu, najčešće kao posljedica prolaska tvrde i/ili obilne stolice. Dominatni simptom je bol za vrijeme ili nakon obavljanja velike nužde. Krvarenje ne mora, ali može biti prisutno.

Analna fisura se češće javlja u mlađoj i srednjoj životnoj dobi, podjednako u oba spola.

Razlikujemo akutnu i kroničnu analnu fisuru. Akutna se definira kao površinski, plići rascjep koji traje do 8 tjedana, dok je kronična dublja pukotina koja nastaje ako akutna ne zacijeli unutar 8 do 12 tjedana. Na donjem kraju kronične fisure može se nalaziti hemoroid.

Analna fisura se može izliječiti spontano ili konzervativno (promjena prehrambenih navika, reguliranje stolice), uključujući farmakološki pristup lijekovima, a u slučaju njegovog neuspjeha i kirurški tretman.

Ponovna pojava fisura ovisi o životnim navikama i načinu liječenja.

Anorektalna fistula (analna fistula)

Anorektalna (analna) fistula i apsces nisu isto što i analna fisura, no mogu se pojaviti u kroničnom obliku analne fisure ili kao komplikacija kirurškog liječenja.

Analna fistula je nenormalna komunikacija između analnog kanala i kože u blizini anusa. Pacijenti se najčešće žale na pojavu gnojnog, krvavog ili sluzavog iscjetka, ponekad i stolice, kroz otvor na koži uz svrbež i crvenilo tog područja. U nekim slučajevima može se javiti i bol.

Više o analnoj fistuli možete pročitati ovdje.

Anorektalni apsces je ograničena nakupina gnoja u anorektalnom području. Glavni simptom je bol koja se pojača za vrijeme sjedenja ili obavljanja velike nužde. U blizini anusa se stvara crvena, na dodir bolna oteklina. Tjelesna temperatura može biti povišena.

Analna fisura – uzroci

Točan uzrok nastanka analne fisure nije poznat, no smatra se da glavni faktori u njenom nastanku mogu biti:

 • Obilne i/ili tvrde stolice, prehrana siromašna vlaknima.
 • Zatvor (promjena uobičajenog ritma defekacije, u trajanju najmanje tjedan dana ili dulje ako se neprestano ponavlja unazad zadnjih par mjeseci).
 • Naprezanje tijekom obavljanja velike nužde.
 • Kronični proljev (trajanje proljeva više od 2 tjedna) – postoji povezanost s dijagnozom Crohnove bolesti i drugim upalnim crijevnim bolestima, smanjena prokrvljenost sluznice probavnog kanala.
 • Pojačan tonus unutarnjeg analnog sfinktera – pojačana stegnutost glatkog mišića na izlazu iz analnog kanala koji nije pod utjecajem naše volje. Takav mišić se teško opušta, što dovodi do rastezanja osjetljive kože i sluznice analnog područja i posljedično do njihovog pucanja, čak i kod normalne stolice. Postoji puno faktora koji mogu dovesti do pojačanog tonusa unutarnjeg sfinktera, kao što su prekomjerna tjelesna težina, dugo sjedenje, nekvalitetna prehrana te brojna stanja koja također otežavaju pražnjenje crijeva i smanjuju prokrvljenost analnog područja.

Potencijalni, manje česti uzroci analne fisure su:

 • analni spolni odnos,
 • guranje prstiju ili predmeta u analni otvor,
 • posljedica naprezanja tijekom porođaja,
 • zloćudni tumori debelog crijeva,
 • infekcija HIV-om, sifilisom, tuberkulozom.

Analna fisura – simptomi

Simptomi analne fisure su:

 • Bol tijekom pražnjenja crijeva.
 • Bol nakon pražnjenja crijeva koja može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Jačina boli nije povezana s veličinom fisura: mala fisura može boljeti jako i obrnuto – velika fisura može izazivati slabiju bol.
 • Svijetlocrvena, svježa krv, obično u manjim količinama na površini stolice ili na toaletnom papiru nakon brisanja.
 • Svrbež ili iritacija oko anusa, koji su često posljedica analnog iscjetka koji vlaži donje rublje.
 • Vidljive pukotine ili ranice na koži oko anusa.
 • Kvržice u blizini fisure, obično veličine zrna graška ili malo veće, bolne na dodir, predstavlja hemoroid.

Ako primjetite neke od navedenih simptoma, posavjetujte se s liječnikom.

Analna fisura – dijagnoza

Nakon razgovora s liječnikom, na red dolazi fizikalni pregled koji započinje inspekcijom, običnim pogledom na analno područje. Potom slijedi digitorektalni pregled: liječnik kažiprstom, u rukavicama, s malo vazelina, uđe u završni dio debelog crijeva. U slučajnu analne fisure digitorektalni pregled može biti bolan i neugodan.  

Nužna je i anoskopija. Radi se o pregledu kratkom fleksibilnom cijevi debljine kažiprsta koja se uvodi u analni kanal u svrhu njegove bolje vizualizacije. Za ovaj pregled nije potrebna prethodna priprema.

Ako Vaši simptomi odgovaraju Crohnovoj bolesti ili tumoru debelog crijeva, liječnik će Vas uputiti na daljnju obradu koja obavezno uključuje pregled ostatka probavne cijevi.

bol u anusu

Liječenje analne fisure

Većina akutnih analnih fisura zacijeli spontano ili uz konzervativno liječenje tijekom nekoliko tjedana.

Konzervativno liječenje obuhvaća:

 • Prehranu bogatu vlaknima koja će omekšati stolicu i regulirati probavu. Neke od namirnica koje su bogate vlaknima su: lanene i chia sjemenke, psyllium (mljevene sjemenke indijskog trputca), bademi, zobene žitarice, grašak, leća, slanutak, avokado, maline, banane, kruške, jabuke, prokulice, brokula, artičoke, mrkva, cikla.
 • Uporabu laksativa.
 • Unos dovoljne količine vode.
 • Vježbanje i smanjenje sjedilačkog načina života.
 • Tople, ali ne vruće, sjedeće kupke (na primjer kupke od kamilice) u trajanju od 15 do 20 minuta. Kupke ublažavaju nelagodu, pružaju privremeno olakšanje i povećavaju protok krvi što ubrzava cijeljenje.
 • Izbjegavanje naprezanja tijekom obavljanja velike nužde.
 • Održavanje higijene analnog područja.
 • Ne potiskujte prirodni nagon za obavljanjem velike nužde. Nemojte zanemariti taj signal jer je moguće s učestalim ignoriranjem ulijeniti crijeva te pogodovati nastanku zatvora, a samim time povećati rizik razvoja analne fisure.

Ove metode poželjno je uključiti u životni stil i nakon prestanka simptoma, tj. zacjeljenja fisure kako bi se spriječila njena ponovna pojava.

Farmakološko liječenje se zasniva uglavnom na upotrebi krema ili masti čija je svrha omekšavanje i podmazivanje donjeg dijela rektuma te oslobađanje od nelagode.

Najčešće se koristi nitroglicerinska mast.

Na hrvatskom tržištu poznatije su: Hemero Protect, HemoClin gel, Faktu 50mg/10mg mast (na recept).

U upotrebi su i lokalni anestetici (lidokain) koji smanjuju bol.

Blokatori kalcijskih kanala (diltiazem, nifedipin) u oralnom obliku ili u obliku gela za analno područje, kao i injekcije botulinum toksina u analni sfinkter, koriste se u svrhu smanjivanja njegove napetosti što, uz olakšavanje simptoma, ubrzava i cijeljenje. Mana botulinum toksina je visoka cijena i učestalost ponovne pojave fisure.

Kirurško liječenje

U slučaju da prethodni postupci nisu bili uspješni i ako se radi o dijagnozi kronične analne fisure, zlatni standard je kirurško liječenje: lateralna interna sfinkterotomija.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i uključuje presijecanje dijela unutarnjeg analnog sfinktera. Oporavak je brz.

Postoperacijske komplikacije su:

Do ponovne pojave fisure nakon operacije dolazi u 1 – 6% slučajeva.

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Manookian, C.M., Fleshner, P., Moore, B., Teng, F., Cooperman, H., Sokol, T. (1998). Topical nitroglycerin in the management of anal fissure: an explosive outcome! US National Library of Medicine National Institutes of Health.
 2. Analne fisure. MSD Priručnik dijagnostike i terapije.
 3. Anal fissure. Mayo Clinic
 4. Mužek, N, Hemoroidi i hemoroidalna bolest. (rujan 2016.) 
 5. Popović, D., Alempijević, T. i sur. (listopad, 2015.). Colorectal cancer screening methods.

Ocijenite članak

4.11 / 5   104

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: analna fisura, fisura, analna fisura simptomi, fisura anusa, analne fisure, analna fistula, analna fisura lecenje, analna fistula simptomi, fisura ani, fisure na anusu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu