Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Bol u anusu – uzroci, simptomi i liječenje

bol u anusu

Analna bol je vrsta boli koja se javlja u i oko anusa ili rektuma. Većina potencijalnih uzroka analne boli je bezopasna. Međutim, bol koja se javlja može biti intenzivna te kod većine pacijenata izaziva strah i nelagodu. Bol je vrlo intenzivna zbog brojnih živčanih završetaka u perianalnoj regiji. 

Mnoga stanja koja uzrokuju bol u anusu mogu uzrokovati i rektalna krvarenja, što je obično više zastrašujuće nego ozbiljno. U rijetkim slučajevima bol u anusu može biti i znak ozbiljnog problema, npr. raka.

Premda se o ovoj temi govori vrlo malo, bitno je napomenuti kako se s problemima u predjelu završnog dijela debelog crijeva suočava velik broj ljudi. 

Analna bol se obično tretira s bezreceptnim lijekovima protiv bolova i toplim kupkama.

bol u anusu

Bol u anusu – uzroci

Bolovi u anusu nisu neuobičajena pojava. Gotovo svaka osoba će najmanje jednom doživjeti svrbež, bol ili krvarenje rektuma. Svrbež anusa većinom ne predstavlja značajan problem za zdravlje. Na samom početku koža može biti crvena, a dodatna iritacija može dovesti do zadebljanja. 

Svrbež se većinom javlja kao posljedica loše higijene analnog područja. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati bolove i peckanje u rektumu. Čišćenje anusa uz pomoć agresivnog sapuna koji nije namijenjen njezi analnog područja, također može uzrokovati peckanje u anusu.

Neki uzroci boli u anusu su:

Određene namirnice kao što su primjerice: kava, čaj, gazirani napitci, alkoholna pića, čokolada, rajčica, začinjena hrana te velike količine vitamina C – mogu uzrokovati peckanje i bol u anusu

Upala anusa – simptomi

Upala anusa (proktitis) uglavnom traje sve dok se ne počne s tretmanom liječenja. Simptomi se većinom pogoršavaju i ometaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Upala anusa je većinom praćena bezbolnim krvarenjima ili pojavom sluzi koja kasnije prolazi kroz rektum. U slučaju da je uzročnik upale anusa neka spolno prenosiva bolest, simptomi mogu biti intenzivni.

Proktitis – uzroci, simptomi i liječenje!

Kada je riječ o upali anusa, najbolje je obratiti se liječniku kada simptomi potraju neko vrijeme. Tako ćete se najbrže riješiti upale i nelagode, a liječenje će trajati znatno kraće nego je to slučaj kod razvijenih infekcija.

Liječnik će pregledati zahvaćeno područje te uzeti uzorak tkiva rektalne sluznice kako bi otkrio što je točno uzrok upale anusa. Ako se stanje ne popravi uz lokalnu primjenu antibiotika ili se upala anusa ne povuče liječenjem, pristupa se kolonoskopiji.

Simptomi upale anusa:

 • bol tijekom obavljanja velike nužde,
 • proljev
 • bol u lijevoj strani trbuha, 
 • krvarenje, 
 • sluz, 
 • osjećaj da trebate obaviti veliku nuždu.

Pritisak u rektumu

Na pritisak u rektumu se većinom žale muškarci. On često ukazuje na problem s prostatom, a ne rektumom konkretno. Međutim, kao i kod drugih bolova unutarnjih organa, reflektira se na okolna područja.

Neki muškarci se žale kako pritisak u rektumu osjećaju tijekom stajanja i hodanja te isti popušta kada sjednu ili legnu.

Uzrok ovakvim simptomima je većinom upala prostate. Kronična upala dovodi do uvećanja prostate koja tada počinje vršiti pritisak na okolne organe.

U takvim situacijama potrebno je potražiti pomoć urologa.

upala anusa

Bolovi u anusu nakon stolice

Bol u anusu nakon stolice, obično je naznaka problema sa stolicom, odnosno zatvora ili proljeva. Bolovi u anusu su većinom prisutni kod problema zatvora. Zatvor se većinom javlja kod osoba čija se prehrana pretežito sastoji od velikih količina ugljikohidrata.

Bolovi prilikom vršenja velike nužde javljaju se kao posljedica tvrde stolice ili neredovitog obavljanja velike nužde. Pravilo kada je riječ o obavljanju velike nužde ne postoji, a ovisi i o nizu čimbenika. Poželjno je nuždu obavljati barem jednom dnevno. Međutim, neke osobe imaju stolicu i nekoliko puta dnevno, druge tek jednom u tri dana.

Ako se Vaš ritam obavljanja nužde iznenada promijeni te se javlja popratni vidljivi gubitak težine – vrijeme je za hitan pregled kod liječnika. Posebnu pažnju obratite ako je prisutna potpuno crna stolica. 

Bol u anusu se može pojaviti ako su prisutni hemoroidi. Hemoroide je vrlo lako prepoznati zbog blagog krvarenja. Međutim, krvarenje mogu izazvati i analne fisure, analne fistule, razne infekcije ili čirevi.

Bolovi u anusu tokom menstruacije javljaju se kao posljedica grčeva, oticanja maternice te popratne nadutosti. Bolovi u anusu kod djece, većinom su posljedica tvrde stolice ili zatvora. 

Bolovi u trtici i debelom crijevu

Bol u trtici je bol u najnižem dijelu kralježnice. Ona može uzrokovati bolove u ostatku kralježnice. Većinom je uzrokovana dugotrajnim i nepravilnim sjedenjem, padom na stražnjicu i sl.

Bol u trtici može biti konstantna ili povremena. Bol između anusa i spolnog organa većina pacijenata karakterizira kao najgoru zbog činjenice da se može proširiti u ostatak kralježnice i kukove.

Kokcigodinija (bol u trtici) uzrokuje razne simptome:

 • bol i nelagodu na području trtice, 
 • bolove tijekom spavanja te nemogućnost da se osoba smjesti u odgovarajući položaj, 
 • zatvor stolice, 
 • utrnulost u donjem dijelu kralježnice,
 • menstrualne bolove, 
 • bolove tijekom spolnog odnosa, 
 • bolove kod prirodnog kretanja crijeva, 
 • bolove u vrijeme trudnoće,
 • neplodnost
 • nedostatak libida,
 • erektilnu disfunkciju.
bol u anusu

Bol u anusu – liječenje

Kao što smo već spomenuli, uzroci boli u anusu su brojni. Neki od uzroka su povezani s genetskim predispozicijama, stilom života, prehrambenim navikama te stresom.

Neke bolesti će manifestacijom prvih simptoma biti prepoznate i lako liječene, međutim neke će se početi manifestirati tek kada je potencijalno prekasno. Upravo zbog toga je potrebno posjetiti liječnika kod pojave prvih simptoma, odnosno odstupanja na koja niste naviknuti. Osobama koje su starije od 40 godina preporučuje se kolonoskopija.

Liječnici nisu čarobnjaci, stoga bi bilo najbolje kada biste svoje simptome zapamtili ili ih napisali na papir. Svega nekoliko simptoma za koje mislite da su nebitni može u potpunosti promijeniti tijek dijagnostike i liječenja. Uvijek svojem liječniku recite sve što Vas muči, a vezano je uz problem koji imate. 

Liječenje ovisi o simptomima te rezultatima dijagnostičkih pretraga. Kod gastrointestinalnih bolesti bit će potrebno promijeniti životne navike i način prehrane. Lijekovi u suštini neće pomoći ako ne budete vodili brigu o drugim stvarima.

Bitno je spomenuti kako su prejedanje, loš izbor namirnica te neujednačen ritam pražnjenja jedni od glavnih uzroka gastrointestinalnih poremećaja. 

Liječenje u nekim slučajevima jednostavno neće biti moguće te će liječnik propisivati lijekove za kontroliranje neugodnih simptoma

Ako je u pitanju liječenje malignih bolesti, većinom se primjenjuje kirurško i kemoterapijsko liječenje, a u nekim slučajevima i radioterapija.

Liječniku se bez odgađanja trebate javiti ako:

 • imate bolove u perianalnoj regiji, 
 • se bolovi manifestiraju tijekom obavljanja nužde neovisno o konzistenciji stolice, 
 • se bolovi manifestiraju na lijevoj ili desnoj strani abdomena bez obzira na kretanje ili mirovanje, 
 • se bolovi pojavljuju kao posljedica dugotrajnog sjedenja, 
 • imate jako rektalno krvarenje koje je praćeno vrtoglavicom,
 • imate analni iscjedak,
 • osjetite neizdrživu bol koja se širi i koja je praćena groznicom
 • osjetite potrebu za čestim obavljanjem velike nužde, a takvo stanje nije kod vas uobičajeno.

Dijagnostiku kao i proces liječenja prepustite liječnicima i stručnjacima. Liječenje nemojte provoditi na svoju ruku jer ono može samo dodatno pogoršati stvari.

Izraslina na anusu

Budući da smo tijekom nekoliko prethodnih mjeseci zaprimili velik broj upita koji su vezani uz analne tegobe, ako imate bilo kakvu izraslinu u perianalnoj regiji, obratite se svom liječniku koji će poduzeti potrebne korake kako bi se otkrio karakter izrasline. Izrasline nikada, ali baš nikada nemojte zanemariti jer mogu biti znak maligne bolesti te u konačnici ugroziti Vaš život.

Više o izraslini na anusu pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.97 / 5   67

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u cmaru, bol u anusu, bolovi u anusu, bol u rektumu, bolovi u cmaru, bol anusa, bolovi u rektumu, bolovi u anusu kod sjedenja, bol oko anusa, probadanje u anusu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu