Prolaps rektuma – uzroci, simptomi i liječenje

prolaps rektuma naslovna

Prolaps rektuma jest stanje u kojem se rektum (donji dio debelog crijeva, nalazi se odmah iznad anusa) rastegne i viri iz anusa. Oslabljen sfinkter anusa često se javlja uz prolaps rektuma, a rezultira istjecanjem stolice ili sluzi. To stanje se javlja kod oba spola, ali je mnogo češće kod muškaraca.

Rektum je završni dio debelog crijeva dugačak 15 centimetara

Prolaps rektuma se može javiti i kod normalne male djece prilikom naprezanja tijekom obavljanja velike nužde, rijetko kada se radi o ozbiljnom stanju. Kod odraslih je prolaps rektuma trajnog postojanja, a stanje se često pogoršava tako da se sluznica rektuma još više izbočuje prema van.

Potpuni prolaps rektuma najčešće se javlja kod žena iznad 60 godina. Veličina prolapsa se određuje dok osoba stoji ili čuči za vrijeme naprezanja. Pipajući analni sfinkter prstom, liječnik često primjećuje smanjenu mišićnu napetost. 

Što uzrokuje prolaps rektuma?

Nekoliko čimbenika može pridonijeti razvoju prolapsa rektuma. Može se pojaviti zbog cjeloživotne navike naprezanja ili kao posljedica procesa teškog poroda. Rijetko, kod nekih osoba postoji genetska predispozicija.

Proces starenja također može biti odgovoran za tu pojavu kao i slabljenje analnog sfinkterskog mišića. Ponekad je prolaps rektuma rezultat disfunkcije dna zdjelice u suradnji s urinarnom inkontinencijom, a može biti uzrokovan i neurološkim problemima, poput transekcije ili presijecanja i bolesti leđne moždine.

Međutim, u većini slučajeva ne može se izdvojiti jedan uzrok.

Simptomi rektalnog prolapsa

Neki od simptoma mogu biti isti: krv u stolici ili tkivo koje strši iz anusa. Prolaps rektuma, međutim, uključuje i segment crijeva, dok se hemoroidi razvijaju kod analnog otvora.

U nekim situacijama rektalni prolaps može biti skriven ili unutarnji, što dijagnostiku čini težom. Simptomi prolapsa rektuma su:

  • Osjećaj boli u području anusa
  • Curenje krvi i sluzi iz mase koja viri
  • Fekalna inkontinencija odnosno nemogućnost zadržavanja stolice
  • Često postojanje potrebe za pražnjenjem
  • Osjećaj stranog tijela

Do prolapsa u ranim stadijima dolazi tijekom pražnjenja i naprezanja, te se nakon toga rektum vraća na mjesto. Do prolapsa može doći i tijekom kašljanja odnosno kihanja. U kasnijim stadijima je potrebno kirurško liječenje

Kako se prolaps rektuma liječi?

Iako zatvor i naprezanje mogu doprinijeti razvoju prolapsa rektuma, ispravljanje tih problema ne mogu pomoći kod prolapsa rektuma koji se već razvio. Postoji mnogo različitih načina kirurškog rješavanja tog problema.

Kirurški zahvat se može učiniti ili rektalnim ili abdominalnim putem, odnosno laparoskopski kod nekih bolesnika. Odluka da li pristupiti zahvatu abdominalnim putem ili rektalno ovisi o mnogo faktora, uključujući godine, opće stanje bolesnika, opsežnost prolapsa i rezultate različitih medicinskih pretraga.

Rak anusa i rektuma – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenje!

Tijekom jednog zahvata se rektum podigne, povuče natrag i pričvrsti za trtičnu kost, dok se drugom operacijom dio rektuma uklanja

Kako bi se daljnje napredovanje prolapsa spriječilo, liječnik će vam vjerojatno propisati sredstvo za omekšavanje stolice

Koliko je liječenje uspješno?

Kod velike većine bolesnika mogu se ublažiti simptomi ili im se značajno može pomoći ako se odabere odgovarajući kirurški postupak. Uspjeh liječenja ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući stanje analnog sfinktera prije operacije, je li prolaps vanjski ili unutarnji te kakvo je opće fizičko stanje bolesnika.

Ako je analni sfinkter oslabljen, bilo zbog prolapsa rektuma ili zbog nekih drugih razloga, postoji mogućnost da se njegova funkcija i snaga popravi nakon što se korigira kirurški. Može proći i do godina dana kako bi se mogao procijeniti učinak kirurškog zahvata na funkciju crijeva.

Potrebno je izbjegavati pojavu zatvora i naprezanje nakon kirurškog zahvata. U početnim stadijima će vam liječnik savjetovati promjenu prehrambenih navika. 

Za liječenje problema s debelim crijevom, poput raka, te problema s rektumom zaduženi su stručnjaci specijalizirani za kirurško i nekirurško liječenje bolesti debelog crijeva, rektuma i anusa.

Oni su završili naprednu kiruršku specijalizaciju te su odlično upućeni u liječenje benignih i malignih bolesti navedenih organa, a samim time obavljaju rutinske kontrolne preglede, kao i kirurške zahvate ako je to potrebno u procesu liječenja.

prolaps rektuma primjer

Prolaps rektuma kod djece

Prolaps rektuma kod djece se očituje pojavom ružičastog jastučića uz rubove anusa. Do prolapsa rektuma kod djece dolazi tijekom obavljanja nužde, plača, vikanja ili kašljanja. Prolaps rektuma se većinom povlači kada se dijete opusti, no ponekad ga je potrebno vratiti prstom. 

Prolaps se kod djece pojavljuje zbog slabosti mišića međice koja je u dojenčadi povezana sa zatvorom. U slučaju prolapsa rektuma kod djeteta, vrlo rijetko je potreban kirurški zahvat. Prolaps se većinom povlači kada se izliječi problem zatvora i kada dijete poraste.

Hemoroidi – liječenje i prevencija!

Ponekada stolica kod djece može biti takva da dijete tjera na napor prilikom pražnjenja. U slučaju takvog problema potrebno je obratiti se liječniku koji će djetetu propisati sredstvo za omekšavanje stolice ali i sastaviti poseban prehrambeni plan.

Prolaps rektuma nakon poroda

Do prolapsa rektuma može doći tijekom vrlo teškog i dugotrajnog poroda. Do prolapsa rektuma nakon poroda dolazi ako se žene forsiraju, vježbaju i nedovoljno odmaraju. Tijekom trudnoće do prolapsa rektuma rijetko dolazi.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.05 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Prolaps rektuma, sfinkter anusa, prolaps debelog crijeva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu