Rak anusa i rektuma – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenje

rak anusa i rektuma

Rak anusa je rijetka vrsta raka koji se javlja u analnom kanalu. Analni kanal je kratka cijev na kraju rektuma kroz koju stolica napušta tijelo.

Rak anusa može uzrokovati znakove i simptome kao što su rektalno krvarenje i analna bol. Simptomi raka anusa mogu sličiti simptomima drugih bolesti, poput hemoroida. Iz tog razloga, osobe s rakom anusa često ne odlaze odmah liječniku.

Izraslina na anusu ali i svaka kvržica na anusu trebale bi biti povod za odlazak k liječniku koji će najbolje znati je li sve u redu. U većini slučajeva rak anusa se dijagnosticira u ranoj fazi, kada su šanse za izlječenje najveće. Većina osoba liječi se kombinacijom kemoterapije i zračenja.

Simptomi raka anusa i rektuma

Rak anusa i rektuma obično uključuje sljedeće simptome:

Kada posjetiti liječnika?

Znakovi i simptomi raka anusa i rektuma nisu specifični te ih neke osobe često pogrešno pripisuju drugim bolestima, poput hemoroida. Posjetite vašeg liječnika u slučaju bilo kakvih simptoma koji vam smetaju, osobito u slučaju čimbenika koji povećavaju rizik od raka anusa.

Liječenje ove bolesti je vrlo učinkovito ako se rak otkrije u ranoj fazi.

Faktori rizika kod raka anusa i rektuma

Za nekoliko čimbenika je utvrđeno da povećavaju rizik od raka anusa, uključujući:

 • Starija dob – većina slučajeva raka anusa se pojavljuje kod osoba starijih od 50 godina.
 • Veliki broj seksualnih partnera – kod muškaraca i žena koji imaju mnogo seksualnih partnera postoji povećan rizik od raka anusa.
 • Analni seks – muškarci i žene koji prakticiraju analni seks imaju povećan rizik od raka anusa.
 • Pušenje – pušenje cigareta može povećati rizik od raka anusa. Bivši pušači imaju samo blago povišen rizik od raka anusa.
 • Humani papiloma virus (HPV) – HPV infekcija povećava rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak anusa i rak vrata maternice. HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koja također može uzrokovati i genitalne bradavice. HPV infekcija može uzrokovati javljanje abnormalnih stanica u analnom kanalu. Te abnormalne stanice nisu rak, ali se mogu razviti u rak anusa.
 • Lijekovi ili stanja koja potiskuju imunološki sustav – osobe koje uzimaju lijekove za suzbijanje imunološkog sustava (imunosupresivni lijekovi), uključujući i osobe koje su primile transplantirani organ, imaju povećan rizik od raka anusa. Dugotrajna primjena kortikosteroida, kao što su oni propisani za kontrolu autoimunih poremećaja, također može povećati rizik od raka anusa. HIV virus, koji uzrokuje AIDS, potiskuje imunološki sustav i povećava rizik od raka anusa. Dugotrajna primjena kortikosteroida je općenito opasna te se dugotrajne terapije izbjegavaju. 

Uzroci raka anusa i rektuma

Rak anusa formira se kada genetska mutacija pretvara normalne, zdrave stanice u abnormalne stanice. Zdrave stanice rastu i množe se te na kraju umiru, dok abnormalne stanice rastu i množe se izvan kontrole i ne umiru. Međutim, uzrok raka ne mora biti isključivo mutacija. Postoje i određeni nasljedni oblici tumora u kojima se primjećuje nepravilan izražaj gena ili prekobrojne regije DNA. 

Rak može nastati kada se jedna jedina stanica otme kontroli i počne nekontrolirano dijeliti. U tom slučaju nastaje abnormalan klon stanica koje imaju specifična svojstva – prekomjerno se množe, ne umiru te su otpornije na nedostatak kisika i slično. 

Jedan od mehanizama nastanka raka je i insercija virusnog genoma u ljudski, čime se mijenja sadržaj DNA, posebno dijelova DNA uključenih u staničnu smrt. 

Akumulacija abnormalnih stanica oblikuje tumor. Stanice raka zahvaćaju okolno tkivo i mogu se odvojiti od početnog tumora i proširiti tijelom (metastazirati).

Rak anusa je usko vezan uz spolno prenosive infekcije humanog papiloma virusa (HPV). Prisutnost HPV-a je otkrivena u velikom broju slučajeva raka anusa. Smatra se da je HPV najčešći uzrok raka anusa.

Komplikacije kod raka anusa i rektuma

Rak anusa i rektuma  se rijetko širi (metastazira) na udaljene dijelove tijela. Samo mali postotak tumora će se proširiti, a njih je posebno teško liječiti. Rak anusa koji metastazira najčešće se širi na jetra i pluća.

Testovi i dijagnoza raka anusa i rektuma

Pretrage i postupci koji se koriste za dijagnosticiranje raka anusa i rektuma su:

 • Pregled analnog kanala i rektuma zbog utvrđivanja abnormalnosti – tijekom ovog ispitivanja, liječnik će prstom pregledati rektum i analni kanal kako bi utvrdio postojanje abnormalnosti, poput izraslina. Ova metoda se ne koristi za dijagnosticiranje raka, no može vašem liječniku dati naznaku bolesti, koja se dijagnosticira dodatnim testiranjima.
 • Vizualni uvid u analni kanal i rektum – vaš liječnik može koristiti osvijetljenu cijev kako bi pregledao analni kanal i rektum te utvrdio abnormalnosti.
 • Ultrazvuk analnog kanala – emitiranjem visoko energetskih zvučnih valova, koji se odbijaju od tkivo i organe, te tako stvaraju sliku unutrašnjosti tijela, mogu se utvrditi abnormalnosti.
 • Uzimanje uzorka tkiva za laboratorijska ispitivanja – ako vaš liječnik otkrije bilo kakve abnormalnosti, može mali uzorak zahvaćenog tkiva poslati u laboratorij na analizu. Pregledom stanica pod mikroskopom liječnici mogu utvrditi postojanje stanica raka.

Određivanje stadija raka anusa i rektuma

Nakon što je potvrđeno da imate rak anusa, vaš liječnik će poduzeti postupke za određivanje veličine raka i je li se proširio, što pomaže liječniku da odredi najbolji pristup liječenju vaše bolesti.

Ispitivanja i postupci koji se koriste kod određivanja stadija raka mogu uključivati:

 • Slike zdjelice i trbuha – vaš liječnik može koristiti kompjuteriziranu tomografiju (CT), magnetsku rezonanciju (MR) i pozitronsku emisijsku tomografiju (PET) kako bi skenirao vašu zdjelicu i trbuh te procijenio razmjere raka.
 • Rendgen prsa – može otkriti je li se rak proširio na pluća i kosti u prsima.

Liječnik koristi ove pretrage kako bi odredio stadij raka anusa.

Faze raka anusa su:

 • Stadij I – rak je veličine od 2 cm ili manji (tj. otprilike veličine kikirikija ili manji).
 • Stadij II – rak je veći od 2 cm, ali se nije proširio izvan analnog kanala.
 • Stadij III A – rak je bilo koje veličine i proširio se na limfne čvorove u blizini rektuma ili oko obližnjih područja, poput mjehura, uretre ili vagine.
 • Stadij III B – rak je bilo koje veličine i proširio se do obližnjih područja i limfnih čvorova ili se proširio na druge limfne čvorove u zdjelici.
 • Stadij IV – rak se proširio na dijelove tijela koji se nalaze dalje od zdjelice.

Liječenje raka anusa i rektuma

Liječenje ovisi o stadiju raka, sveukupnom zdravlju i osobnim preferencijama.

Kombinirana kemoterapija i zračenja

Liječnici obično liječe rak anusa kombinacijom kemoterapije i zračenja. U kombinaciji, ova dva tretmana poboljšavaju šanse za izlječenje.

 • Kemoterapija – lijekovi za kemoterapiju se ubrizgavaju u venu ili uzimaju u obliku tableta. Lijekovi putuju kroz tijelo i ubijaju brzorastuće stanice, kao što su stanice raka. Nažalost, oni također oštećuju i zdrave stanice koje rastu brzo, uključujući i one u probavnom traktu i folikulu kose. Uzrokuje nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i gubitak kose.
 • Zračenje – koristi se za ubijanje stanica raka. Zračenje može oštetiti zdravo tkivo u blizini mjesta zračenja. Nuspojave mogu uključivati crvenilo kože i čireve oko anusa, kao i otvrdnuće i smanjenje analnog otvora.

Obično zračenje za rak anusa traje pet ili šest tjedana. Kemoterapija se obično provodi tijekom prvog tjedna i peti tjedan. Vaš liječnik će odrediti terapiju na temelju karakteristika raka i cjelokupnog zdravlja.

Iako kombinacija ovih terapija povećava njihovu učinkovitost, ona također čini nuspojave češćima. Razgovarajte s vašim liječnikom o nuspojavama koje vas očekuju.

Osobe s HIV-om imaju veću vjerojatnost da dožive nuspojave kemoterapije i zračenja, budući da tretmani mogu oslabiti njihov već ugrožen imunološki sustav. Nuspojave mogu otežati liječenje te iz tog razloga, liječnik može preporučiti niže doze kemoterapije i zračenja, ako je prisutan HIV.

Kirurško liječenje

Liječnici obično koriste različite postupke za uklanjanje raka anusa.

 • Operacija za uklanjanje ranog stadija raka anusa – koristi se kod vrlo malog raka anusa koji se nije proširio izvan analnog kanala i može biti uklonjen operacijom. Tijekom ovog postupka, kirurg uklanja tumor i malu količinu zdravog tkiva koje ga okružuje. Budući da su tumori mali, u ranoj fazi raka ponekad se mogu ukloniti bez oštećenja analnog sfinktera, tj. mišića koji okružuju analni kanal i koji kontroliraju stolicu. Ovisno o raku, liječnik može preporučiti kemoterapiju i zračenje nakon operacije.
 • Ako rak ne može biti uklonjen bez oštećenja analnog sfinktera, liječnik može preporučiti kombinaciju kemoterapije i zračenja. Kombinirani tretman može smanjiti rak na veličinu koja omogućuje kirurgu da izvede operaciju bez utjecaja na sfinkter.
 • Abdominalna resekcija – ako rak nije reagirao na kemoterapiju i zračenje, ili ako je brzo napredovao, liječnik može preporučiti opsežniju operaciju koja se zove abdominoperinealna resekcija. Tijekom ovog postupka kirurg uklanja analni kanal, rektum i dio debelog crijeva. Kirurg tada preostali dio debelog crijeva spaja na otvor (stomu) na trbuhu, kroz koji će otpadne tvari napustiti tijelo.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.41 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak anusa, rak rektuma, izraslina na anusu, karcinom rektuma, kvrzica na anusu, izraslina na anusu slike, bolesti anusa, rak anusa simptomi, rak rektuma simptomi, krvarenja iz anusa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu