Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Kolostoma i ileostoma – operacija, izgled, stoma vrećice, njega stome, komplikacije i prehrana

Bol u trbuhu

Riječ stoma je grčkog podrijetla i znači otvor. Radi se o skraćenoj riječi koju svi najčešće koriste, no bitno je znati da postoje urostome, ileostome, kolostome.

Određeni sustavi tijela (probavni, mokraćni) su izvedeni na površinu tijela jer zbog određenih razloga protok i izlaz stolice/urina nije moguć normalnim putem te tako neugodni sadržaj izlazi van na nefiziološkim mjestima (trbušna stijenka).

Nov način života kod pacijenata često izaziva strah, no izvođenje stome je uglavnom jedini način da se prevlada neko teško stanje ili bolest.

U članku ćemo vam dati osnove informacije o izvođenju stome, kao i o njenoj njezi i zbrinjavanju. Fokus je stavljen na stome vezane za probavni sustav: ileostomu i kolostomu.

Stoma – vrste

Ovisno o vremenu korištenja, stoma može biti:

 • privremena stoma – protok stolice zbog određenih razloga nije moguć te se crijevo privremeno izvodi na trbušnu stijenku. Po poboljšanju stanja, stoma se odstrani i omogući se normalan, prirodan tok probavne cijevi i obavljanja nužde..
 • trajna stoma – kad je zbog bolesti ili njenog liječenja veći dio crijeva uklonjen te se kontinuitet probavne cijevi ne može ponovno uspostaviti. Uglavnom je riječ o tumorima te komplikacijama akutnih ili kroničnih stanja (npr. upalne bolesti crijeva).

Ovisno o organu koji se izvodi na trbušnu stijenku, stome se dijele na:

 • ileostome: na trbušnu stijenku se izvodi dio tankog crijeva (ileum, završni dio tankog crijeva);
 • kolostome: na trbušnu stijenku se izvodi dio debelog crijeva (kolona). Kolon je dio crijeva koji se nalazi između tankog crijeva i rektuma te usmjerava stolicu preko rektuma prema anusu i van.
Kolostoma

Kolostoma – operacija, kako izgleda, uzroci

Kolostoma je veza između kolona i trbušne stijenke. Uglavnom se nalazi na lijevom donjem dijelu trbuha ispod razine pupka, rjeđe na desnom ili nekom drugom dijelu, ovisno o tome koji je dio crijeva uklonjen. Izbočena je 0.5 – 1 cm iznad razine kože.

Otvor stome je okrugao ili ovalan, vlažan, crvenkaste boje, nalik unutarnjoj strani usana.

Nakon operacije stoma će biti natečena te će se vidjeti šavovi. S vremenom to nestaje. Stoma nema živčane završetke te nije osjetljiva na bol.

Stolica koja izlazi na stomu je slična onoj koja izlazi prirodnim putem. Pojava plinova je normalna, kao i gusta bijela sluz koju stoma izlučuje. 

Indikacije za postavljanje stome su različite. Najčešći uzroci su:

 • tumori,
 • komplikacije nekih akutnih ili kroničnih stanja (ozljede, posljedice zračenja ili upalnih bolesti crijeva, itd). 

O razlogu operacije, kao i njenom tijeku, te s pomagalima koja ćete koristiti nakon zahvata (stoma podloge i vrećice) upoznat će vas vaš kirurg.

Ileostoma – operacija, kako izgleda, uzroci

Nakon što se kirurški ukloni bolesni dio crijeva, zdravi se dio, obično ileum (završni dio tankog crijeva), izvodi na kožu i pričvršćuje šavovima. Može uključivati uklanjanje cijelog ili dijela debelog crijeva.

Kroz navedeni otvor izlazi stolica koja je u slučaju ileostome tekuća jer se većina vode apsorbira u debelom crijevu koji se ovom stomom zaobilazi. Takva stolica je iritirajuća za kožu, mnogo više u odnosu na stolicu kolostome.

Ileostoma je crvenkaste boje, poput kolostome, no za razliku od nje više strši van trbušne stijenke (3 – 4 cm iznad razine kože). Najčešće se nalazi na desnoj strani trbuha.

Ileostoma se postavlja u slučaju:

Kolostoma i ileostoma – operacija i oporavak

Bez obzira o kojoj je stomi i operaciji riječ, kirurg mora pacijentu objasniti tijek zahvata i upoznati ga sa stoma vrećicama i podlogama koje će kasnije koristiti. Kada se pacijent probudi nakon operacije, primjetit će nekoliko cjevčica “prikačenih” na svoje tijelo. To su:

 • intravenozna kanila u veni – daje organizmu sve potrebne nutrijente,
 • tanka cjevčica u nosu – vodi do želuca kako bi ostao prazan te sprječava mučnine i povraćanje,
 • urinarni kateter – odvodi mokraću,
 • abdominalni dren – riječ je o gumenoj cjevčici koja pomaže da rana brže i čišće zaraste.

Navedene se cjevčice uklanjaju nakon nekoliko dana. Pošto je riječ o velikom kirurškom zahvatu, naknadni osjećaj neugode, umora i slabosti sasvim je normalan. Kirurg i medicinske sestre pomažu pacijentu da se navikne na novo stanje i daju lijekove koji ublažavaju bol.

Ako oporavak teče kako treba, pacijent može izaći iz bolnice već nakon nekoliko dana. Prije će se upoznati sa stomom i brigom o njoj. Također, zadatak je patronažne sestre da posjeti pacijenta kod kuće i provjeri snalazi li se oko stome.

Stoma vrećica

Operacija – zatvaranje stome

Kad se preostali dio crijeva oporavi, a ako je moguće ponovno uspostaviti tijek probavne cijevi, nekoliko mjeseci radi se operacija zatvaranja stome, tj. spajanje crijeva nakon stome i uspostava normalnog kontinuiteta, a nužda se obavlja na normalan način.

Kolostoma i ileostoma – stoma vrećice, cijena, HZZO

Što se tiče pomagala koja su nužna za pravilnu njegu stome, to su prvenstveno stoma vrećice.

Razlikuje se nekoliko vrsta vrećica:

 • jednodijelne – u jednom komadu imaju vrećicu (spremnik za stolicu) i vanjsku samoljepljivu pločicu. Prikladnije su kod sjedilačkog načina života ili čestog sagibanja jer su savitljivije i mekše.
 • dvodijelne – imaju odvojenu vrećicu koja se učvršćuje na pločicu koja se lijepi oko stome i ostaje tako 3 – 5 dana. Izmjenjuju se samo vrećice, prikladnije su kad je koža osjetljiva jer ih je dovoljno mijenjati tek nakon nekoliko dana.
 • mini vrećice – pogodne su za kratkotrajne aktivnosti, npr. bavljenje sportom.
 • stoma kapa (čep) – pokriva stomu, ali nema spremnika za stolicu, npr. kod kupanja u moru.

Pomagala se izdaju na doznake HZZO-a pa je važno konzultirati se s liječnikom opće prakse. Što se dvodijelnih vrećica tiče, odjednom se može izdati količina za tri mjeseca, tj. 180 vrećica čija je cijena oko 8 kuna. Na svakih 30 vrećica se isporučuje 10 pločica koje koštaju oko 17 kuna.

Njega stome

Kolostoma i ileostoma – njega stome

Iako će se pacijentu možda u početku postavljanje stoma vrećica činiti strašno, postavljanje će brzo izvježbati. Važno je da pacijent uvijek sa sobom ima pribor za njegu stome:

 • novu stoma vrećicu i odgovarajuću podlogu;
 • mjerilo za promjer stome – potrebno je odrezati rupu iste veličine i oblika stome;
 • mali mekani ručnik;
 • rupčiće za skidanje ljepila ili nečistoće od paste ili pudera – služe za čišćenje kože oko stome, štite i ne isušuju kožu;
 • pastu – omogućuje točno namještanje stome, popunjava neravnine zbog ožiljaka, nabora ili udubina, stavlja se na kožu, zagladi i kad se stvrdne, može se nalijepiti pločica;
 • puder – ima sposobnost upijanja vlage, održava kožu oko stome suhom i ublažava nadraženost;
 • škarice;
 • ogledalo.

Dodatna pomagala uključuju remen (sredstvo dodatne sigurnosti pri nošenju pomagala) i trbušni pojas za postoperativnu trbušnu kompresiju. Na putovanje se mora ponijeti sve što uključuje njega stome.

Kupaonica je, zbog blizine ogledala i vode, idealno mjesto za promjenu stoma vrećice. Njega stome ne zahtijeva sterilnost, već čistoću, pa je prije primjene stoma vrećica važno temeljito oprati ruke sapunom i vodom.

Kolostoma i ileostoma – pražnjenje

Stolica će se spontano prazniti u stoma vrećicu, dakle svjesnog nadzora nad pražnjenjem stome nema jer ona nije povezana s mišićnim i živčanim sustavom kao analni otvor. Učestalost i količina stolice ovisit će o prvenstveno o prehrani i stolici kakva je bila prije operacije

Vrećica ne propušta mirise. Moderne vrećice imaju ugrađeni filtar za mirise koji ima otvor kroz koji mogu izaći neutralizirani plinovi iz crijeva.

Što se tiče pražnjenja, jednodijelne vrećice se mijenjaju kad se napune dopola ili kad se pojavi neugodan osjećaj. Često i nepotrebno skidanje se ne preporučuje jer se tako oštećuje koža oko stome.

Kad su dvodijelne vrećice u pitanju, pločica ostaje oko stome 3 – 5 dana, a vrećica se mijenja kad je potrebno. Kod vrećice na ispust s kvačicom (prikladnije kod ileostome jer je stolica tekuća, a prazni se 6 – 10 puta dnevno) vrećica se prazni tako da se skine kvačica i stolica ispusti.

Ileostoma – veća osjetljivost i njega

Kod ileostome, zbog veće izbočenosti, tekuće stolice i mogućeg naglog odvajanja vrećice, češće se pojavljuju sljedeće pojave:

 • crvenilo,
 • krvarenje,
 • svrbež,
 • bol,
 • pečenje.

U njezi ileostome zabranjeno je koristiti eter, alkohol, hidrogen i sl. jer oštećuju kožu i peku. Ako se blizu podloge nalaze dlake, potrebno je nasapunati kožu i obrijati britvicom za jednokratnu upotrebu.

Kolostoma i ileostoma – aktivnosti

Osoba sa stomom može se normalno tuširati i kupati. Ako vrećica ima filter, treba ga zatvoriti priloženim naljepnicama koje će spriječiti ulazak vode. Poslije kupanja ili tuširanja vrećicu treba isto obrisati. Ispod kupaćeg kostima može se staviti mini vrećicu ili stoma kapa (čep).

Što se odnosa tiče, stoma ne bi trebala predstavljati problem. U najtežim slučajevima, što ovisi o osnovnoj bolesti i načinu operacije radi kojeg se stoma radi, muškarci ne mogu postići erekciju. Žene mogu osjetiti nelagodu zbog smanjenja vlažnosti i suženja vaginalnog otvora.

Ostale aktivnosti koje uključuju bavljenje bilo kakvim sportom i hobijima također su dopuštene. Potrebno je samo paziti da se izbjegnu ozljede ili nehotične povrede stome.

Stoma – komplikacije

Kod svake vrste stome mogu se javiti sljedeće komplikacije:

 • lokalna iritacija kože (dermatitis, folikulitis, gljivična infekcija itd.) – tretira se lijekovima;
 • reverzija stome – uvlačenje otvora stome ispod razine okolne kože zbog tehnički loše izvedenog operativnog zahvata ili kod pretilosti kad otvor stome nije adekvatno pozicioniran, glavni problem je nemogućnost postavljanja pločice;
 • stenoza stome – suženje otvora i fibroza onemogućavaju normalan prolazak (pasaža) crijevnog sadržaja pa dolazi do opstipacije, češće kod Crohnove bolesti;
 • prolaps stome – stoma viri više nego inače; kod najtežih slučajeva zahtijeva kirurški zahvat;
 • debljanje i mršavljenje mogu utjecati na funkciju stome,
 • krvarenje sluznice – tijekom čišćenja stome ili zamjene vrećice,
 • kila ili hernija – ako je trbušna stijenka oko stome slaba nastaje hernija, kod najtežih slučajeva zahtijeva kirurški zahvat,
 • vrlo uzak otvor stome koji se uvlači u trbušnu stijenku.

Navedeni stoma problemi nisu učestali. Ako se primijete bilo kakve promjene stome i područja oko stome, važno je obratiti se liječniku.

Stoma – prehrana

Prehrana pacijenata sa stomom treba biti zdrava, raznolika, uravnotežena, s dovoljno hranjivih tvari. Preporučuje se voditi dnevnik prehrane kako bi se lakše određene namirnice dovele u vezu s eventualnim popratnim tegobama (nadutost, neugodni mirisi, velik broj mekih, rijetkih stolica)

Nakon operacije svaki pacijent sa stomom dobiva pismene upute o prehrani koje uključuju sljedeće dijetetske mjere:

 • obroci se ne smiju preskakati te trebaju biti umjereni,
 • dnevna količina hrane se dijeli u 3 obroka od kojih su 2 u isto vrijeme,
 • hranu treba dobro, polagano žvakati zatvorenih usta kako bi se spriječilo gutanje zraka,
 • izbjegavati hranu koja izaziva nadutost (gazirana pića, fermentirani ili svježi sirevi, mlijeko, mahunarke, kelj, jaja, majoneza),
 • kod opstipacije ili zatvora (nema stolice na stomu) treba promijeniti način prehrane u dogovoru s liječnikom,
 • uzimati dosta tekućine,
 • izbjegavati hranu koja utječe na razvoj neugodnih mirisa (grah, luk, češnjak, gljive, riba, dimljene mesne prerađevine),
 • izbjegavati hranu koja povećava broj stolica i izaziva mekšu stolicu (svježe povrće, mahunarke, smokve, suhe šljive, biljne čajeve, lanene sjemenke). Ova hrana pomaže kod opstipacije.
Prehrana kod proljeva

Kolostoma – prehrana

Uz već navedene mjere koje vrijede za ljude sa stomom, slijedi nekoliko pravila specifičnih za pacijente s kolostomom:

 • ne piti gazirano i jako hladno,
 • uzimati puno tekućine (voda, planinski čaj),
 • izbjegavati tešku i masnu hranu,
 • izbjegavati hranu koja uzrokuje napuhnutost (mahunarke, gazirana pića, kruh, fermentirani i svježi sirevi),
 • izbjegavati hranu koja može ubrzati probavu (mlijeko, bijela kava, šljive, med, špinat),
 • izbjegavati hranu za koju ste primjetili da vodi do neugodnih mirisa stolice. Za neutralizaciju neugodnih mirisa postoje tzv. “Pellete” koje se mogu ubaciti u kolostomnu vrećicu. 

Ileostoma – prehrana

Ileostoma je specifična po tome što je stolica neformirana, skoro tekuća, jer se većina vode apsorbira u debelom crijevu koje se ovom stomom zaobilazi.

Sastojci koje je potrebno izbjegavati ili umjereno konzumirati da bi stolica bila manje tekuća su:

 • kreme, masti, marmelade,
 • pržena hrana,
 • kuhana jaja,
 • suhomesnati proizvodi bogati mastima,
 • gazirana, hladna pića.

Također, bitno je unositi više vode nego ranije (2 – 3 litre), upravo zbog velikih gubitaka. Isto vrijedi i za natrij, kalij, kalcij, magnezij, vitamin B12 te folnu kiselinu. Preporučuje se konzumacija oralnih rehidracijskih otopina i namirnica s više soli.

Potrebno je izbjegavati voćne sokove i sportske izotoničke napitke te slične pripravke jer sadrže velike količine šećera koje mogu pogoršati simptome.

U slučaju slabosti, suhog jezika, grčeva i koncentriranog urina treba odmah pojesti nešto slano i popiti nešto što nije voda (npr. juha)

Kolostoma i ileostoma – psihološka podrška

Nakon operacije teško je pomiriti se s novim stanjem pa pacijenti nerijetko budu depresivni, razdražljivi i tjeskobni. Zato je izuzetno važna podrška obitelji, prijatelja, kolega i medicinskog osoblja.

Postoje brojne udruge pacijenata sa stomom gdje si članovi međusobno pomažu savjetima i podrškom što im omogućava da unatoč invalidnosti žive aktivan i ispunjen život. Također, može se potražiti i individualna psihološka pomoć.

Zadnju subotu u svibnju obilježava se Dan plavih irisa sa ciljem podupiranja udruge osoba sa stomom te informiranja javnosti o problemima i dijagnozama ovih osoba.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: colostoma, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu