Prehrana kod bolesti crijeva: Važna je za držanje bolesti pod kontrolom i normalno funkcioniranje! Evo kako je prilagoditi ovisno o vašoj bolesti

Prehrana kod bolesti crijeva

Bolesti probavnog sustava, odnosno bolesti crijeva vrlo su neugodne za one koji pate od njih. Ovakva stanja zahtijevaju prilagodbu prehrane, ali i životnog stila. Zbog različitih popratnih tegoba bolesti crijeva itekako utječu na svakodnevicu i normalno funkcioniranje. 

Prehrana kod bolesti crijeva vrlo je važna za držanje bolesti pod kontrolom. Naime, o prehrani ovisi učestalost pojave simptoma. U bolesti crijeva ubrajaju se Chronova bolest i ulcerozni kolitis

Pročitajte članak “Upalne bolesti crijeva – uzroci, simptomi i liječenje“.

Iako postoji definirana prehrana kod upale crijeva, uzmite u obzir da svaka osoba, posebice kod upala crijeva, treba individualni pristup. Najbolje je da prehrana oboljelih od upalnih bolesti crijeva bude pod nadzorom stručnjaka. 

Sve informacije koje pronađete na internetu uzmite kao smjernicu i osvještavanje kako bi prehrana otprilike trebala izgledati. Vrlo je važno biti pažljiv kako biste iz hrane dobili što je moguće više nutrijenata.

Prehrana kod ulceroznog kolitisa
FOTO: Shutterstock

Prehrana kod ulceroznog kolitisa 

Ulcerozni kolitis se odnosi na kroničnu bolest sluznice debelog crijeva koju karakteriziraju krvavi i sluzavi proljevi. Ova bolest prvi je put otkrivena početkom 20. stoljeća. Iako hrana nije uzrok ovakve bolesti, neke namirnice mogu pogoršati stanje. 

Uslijed čestih proljeva osobe oboljele od ulceroznog kolitisa gube puno soli, ali i kalija. Kod liječenja ulceroznog kolitisa koriste se lijekovi poput kortikosteroida i imunosupresivnih lijekova

U ovom slučaju dijetalna prehrana kod bolesti crijeva uglavnom se odnosi na izbjegavanje namirnica koje pogoršavaju stanje, a najčešće su to:

Drugim riječima, osobe oboljele od ulceroznog kolitisa vjerojatno će biti intolerantne na određene namirnice. To se najčešće prepoznaje pogoršanjem stanja nakon konzumiranja takvih namirnica.

Zbog upale tijelo nije u stanju razgraditi ili probaviti određene komponente hrane. 
Dijetalna prehrana kod bolesti crijeva
FOTO: Shutterstock

Ako je bolest došla u akutnu fazu, odnosno simptomi postaju nepodnošljivi, vjerojatno će biti potrebna suplementacija ili prehrana bogata proteinima te namirnicama koje sadrže ove nutrijente:

O suplementaciji je vrlo važno savjetovati se sa stručnjakom kako bi vam pomogao izabrati onaj kemijski oblik suplementa koji ćete moći apsorbirati i koji neće pogoršati stanje. 

Dakle, prehrana kod upale debelog crijeva treba biti što sličnija normalnoj, zdravoj i uravnoteženoj prehrani kao i kod zdravih ljudi. No, dodatno se prilagođava s obzirom na moguće intolerancije, nutritivne deficite i faze bolesti. 

Osim toga, treba voditi računa i o stresu i izbjegavanju štetnih navika poput pušenja. Stres utječe na probavu i probavni sustav kod zdravih ljudi, a kod oboljelih od ulceroznog kolitisa lako može pogoršati simptome. 

Prehrana kod upale debelog crijeva
FOTO: Shutterstock

Pravilna prehrana bazira se na tri ključne riječi:

 • uravnoteženost
 • umjerenost
 • raznolikost. 

Uravnoteženost se odnosi na izbalansirane makronutrijente, odnosno proteine, ugljikohidrate i masti. Dijetalna prehrana kod bolesti crijeva zahtijevat će veći unos proteina, oko 100 g na dan. Taj unos izračunava se prema težini osobe i drugim parametrima. 

Umjerenost se odnosi na unos energije ili kalorija u skladu s ciljem, ali i zdravstvenim stanjem. Raznolikost znači unos različitih skupina i vrsta namirnica kako bi dobili sve potrebne makronutrijente poput vitamina i minerala. 

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“. 

Kada to stanje bolesti dopušta, u prehranu se postupno uvode vlakna pri čemu je dobro dati prednost vlaknima topivim u vodi. Naime, takva vlakna imaju sposobnost bubrenja i zadržavanja vode. Namirnice bogate topivim vlaknima su:

Kako bi se nadoknadio vitamin A, birajte narančasto i žuto povrće pripremljeno na maslinovom ulju ili maslacu kako biste pospješili njegovu apsorpciju. Odličan izvor vitamina A su i jetrica koja se mogu uvesti otprilike jednom tjedno. 

Vitamin D najbolje se dobiva izlaganjem umjerenoj sunčevoj svjetlosti, dok ga u hrani možemo dobiti iz ribe poput sardina ili lososa. Pritom je važno pripremati hranu na zdraviji način. Izbjegavajte prženje te radije ribu pripremite na žaru ili u pećnici. 

Prehrana oboljelih od upalnih bolesti crijeva
FOTO: Shutterstock

Namirnice životinjskog porijekla bogate su vitaminom B12 i njegov jedini izvor. Meso, jaja i divljač dobar su izbor. Vitamin B12 je važan za crvene krvne stanice i sprječavanje nastanka anemije

Nažalost, krvavi proljevi dovode do gubitka željeza. Željezo je općenito na svjetskoj razini najviše deficitaran mineral. Konzumirajte zeleno lisnato povrće u koje ćete iscijediti limunov sok kako bi vitamin C pospješio njegovu apsorpciju. 

Ako je potrebna suplementacija željezom, dobro je izabrati dodatak prehrani u spreju koji se prska ispod jezika i direktno apsorbira zaobilazeći probavni sustav. U svakom slučaju, najzdravija hrana za crijeva je cjelovita i neprerađena hrana, a njezine karakteristike su:

 • dolazi u izvornom obliku (npr. naranča u trgovini izgleda kao i naranča na drvetu)
 • najčešće ne posjeduje ambalažu 
 • nema popis sastojaka ili je riječ o minimalno poduzetim koracima u preradi kao što su fermentirani mliječni proizvodi
 • ima kraći rok trajanja (osim suhih mahunarki, žitarica, sjemenki i orašastih plodova).

Cjelovita hrana obiluje širokim spektrom nutrijenata koji najčešće dolaze u kombinaciji pomažući međusobnu apsorpciju. Primjerice, u obogaćenim mliječnim proizvodima nalaze se kalcij i vitamin D koji pomaže apsorpciju kalcija. 

Cjelovita hrana blagotvorno djeluje na probavu i dobar udio dobrih crijevnih bakterija. Imunitet uvelike ovisi u stanju probave i crijeva. Na to upućuje i naša anatomija jer su crijeva centralno smještena u tijelu. 

Prehrana kod Chronove bolesti
FOTO: Shutterstock

Prehrana kod Chronove bolesti 

Chronova bolest predstavlja kroničnu upalu tankog i debelog crijeva, a uzrok nije u potpunosti poznat. Iako bolest zahvaća središnji dio tankog crijeva te početni debelog crijeva, može zahvatiti i druge organe kao što su anus, usta, jednjak i želudac

Chronova bolest popraćena je granulomima i fistulama. Granulomi se odnose na izrasline, a fistule na otvor između dvaju organa. Chronova bolest, za razliku od ulceroznog kolitisa, zahvaća cijelu stijenku, a ne samo sluznicu

Nažalost, za ovu bolest je karakterističan gubitak apetita kao posljedica:

 • uzimanja lijekova koji smanjuju apetit
 • proljeva
 • deficita cinka koji utječe na okus. 

Stanje se pogoršava stresom, infekcijama i nutritivnim deficitima poput cinka i magnezija. Osobe koje pate od Chronove bolesti često su i psihički opterećene zbog svojeg stanja, a razvija se i strah od konzumiranja hrane zbog neugodnih simptoma

Uslijed Chronove bolesti pogoršava se apsorpcija masti te se gube proteini. Gubi se i vitamin B12 budući da se njegova apsorpcija odvija u ileumu, odnosno središnjem dijelu tankog crijeva. 

Zbog svega navedenog osobe oboljele od Crohnove bolesti gube na težini, nemaju apetit te trpe abdominalne bolove. Višednevni proljevi koji mogu biti krvavi i sluzavi zaista utječu na normalno funkcioniranje oboljelih. 

Prehrana kod upale crijeva
FOTO: Shutterstock

Prehrana kod Chronove bolesti je također individualna jer ovisi o trajanju i stanju bolesti. Općenito, Chronova bolest zahtijeva:

 • viši unos proteina 
 • hranu bogatu kalorijama, odnosno energijom
 • suplementaciju niza deficitarnih vitamina i minerala. 

Također, općenito kod Chronove bolesti dobro je ograničiti ove namirnice:

U ovaj popis ubrajaju se i lijekovi koji se apsorbiraju u tankom crijevu. Ako osoba puši, prestanak pušenja dovodi do poboljšanja stanja pa u obzir treba uzeti stil života i navike. Zato je odgovor na pitanje kako oporaviti crijeva upravo sagledavanje cjelokupnog životnog stila s naglaskom na prehranu i stres

Fokusirajte se na što veći unos neprerađenih i cjelovitih namirnica što će dovesti do toga da spontano smanjite unos prerađene hrane i one koja nepovoljno utječe na probavu i stanje crijevnih bakterija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: DA LI MLIJEKO KONZUMIRATI KOD BOLESTI CRIJEVA, DA LII JESTI MLIJEČNE PROIZVODE KOD BOLESTI CRIJEVA, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu