Kako pravilno i brzo skuhati mahunarke?
- 3 komentara
- 5 min čitanja
Mahunarke kao što su slanutak, leća i grah, značajan su izvor proteina i željeza u prehrani, a posebno za vegetarijance. Premda bi se kuhane mahunarke trebale biti na svakodnevnom meniju, u našim krajevima jednostavno nisu popularne u prehrani, osim kada je riječ o grahu.
Mahunarke su značajan i vrijedan izvor biljnih proteina i vlakana. Mineralno bogatstvo mahunarki se sastoji do željeza, kalcija i magnezija. Mahunarke su najbolji izvor vitamina B.
U Indiji se priprema obroka bez juhe od leće ili variva od slanutka, ne može niti zamisliti. Osim toga, u Indiji je dostupno i više vrsta mahunarki.
Kako kuhati slanutak?
Slanutak koji možemo pronaći u našim trgovinama, u Indiji je poznat kao ”bijeli slanutak”. Popularne vrste slanutka u Indiji su crni, zeleni-sirovi, zeleni-sušeni, te Channa od koje se dobiva zdravo bezglutensko brašno-besan.
Slanutak je prije upotrebe potrebno potopiti u vodu najmanje 6 sati (najbolje preko dana ili tijekom noći), te ga po mogućnosti izložiti sunčevoj svjetlosti. Potopljeni slanutak možete iznijeti na balkon ili staviti na prozor.
U vodu u kojoj ste natopili slanutak potrebno je dodati jednu žličicu soli. Kada se slanutak natopi, slana voda se baci i stavi se nova voda u koju se ne dodaje sol.
Tijekom kuhanja je poželjno dodati 1 ili 2 lovorova lista te prstohvat soli, kako bi se slanutak lakše kuhao. Lovorov list je odličan izbor za lakše probavljanje žitarica.
Kuhani slanutak možete čuvati u vodi u kojoj se kuhao ili u posoljenoj vodi u hladnjaku, najduže 7 dana. Uvijek je dobro napraviti veću količinu slanutka ili ga pohraniti, tako da ga u svakom trenutku imate u slučaju da ga želite dodati varivu i salati ili ga upotrijebiti u izradi hummusa (super zdravog vegetarijanskog namaza).
Slanutak možete nakratko popržiti s ostalim začinima, uz basmati rižu. Obrok će biti spreman za 10 minuta.
Mahunarke recepti – doznajte više!
Potapanje u vodu je važan dio procesa kuhanja mahunarki, budući da se tim procesom značajno smanjuje vrijeme kuhanja mahunarki. Kuhanje slanutka u ekspres loncu se preporučuje zbog uštede vremena ali i struje/plina.
U običnom loncu se slanutak kuha i do 2 sata. Investicija u dobar ekspres lonac se isplati. Dugoročno će vam ekspres lonac poslužiti za pripremu raznih drugih jela. Osim toga, uštedjet ćete novac za plin ili struju. O uštedi vremena je bespotrebno govoriti.
U Indiji su ekspres lonci nevjerojatno brzi. Crvenoj leći je potrebno 5 minuta da se skuha, a grahu i slanutku do 20 minuta.
Podijelit ću s vama jednu anegdotu. Indijska koja je živjela u Tuzli bila je pozvana kod jedne prijateljice Bosanke na grah. Na pitanje ima li ekspres lonac, prijateljica je izjavila da ima. Indijska je k njoj otišla gladna, misleći da će grah biti gotov za 20-ak minuta.
Naravno, kuhanje graha je potrajalo, a Indijka je na kraju izjavila: ”Ovo nije ekspres lonac, ovo je samo lonac.”:)
Kako kuhati leću?
Leća je odličan prilog uz svako jelo, a u Indiji se jede često i sama za ručak ili uz basmati rižu. Leća se može skuhati sama, sa začinima, ili s povrćem. Za početak savjetujem da probate crvenu leću, budući da je ona vrlo ukusna i brzo kuhana (potrebno je do pola sata u običnom loncu) i ne treba je prethodno namakati u vodi.
Za dobro probavljanje leće i slanutka, kao i graha, poželjno je na žlici maslaca ili ulja propržiti prstohvat kumina. Ovako proprženi kumin potrebno je usuti u skuhanu leću (ili slanutak) i zatvoriti poklopac, kako bi kumin otpustio aromatičan miris. Kumin olakšava probavu mahunarki, daje aromatičan okus i miris.
Zelena leća za kuhanje (zelena leća varivo)
Zelena leća u obliku plosnatih diskova, najpoznatija kod nas, ponešto je teža za pripremu. Potrebno ju je kuhati i do jedan sat, te prethodno potopiti u vodi (zelena leća namakanje), a isto vrijedi i za crnu leću. Crna leće je manja i ima tamnosmeđa zrna.
Zelena leća nutritivne vrijednosti (Podravka pakovanje):
- Energetska vrijednost – 54 kcal/227 kJ,
- Masti – 0.3 g,
- Ugljikohidrati – 6.8 g,
- Šećeri – 2.8 g,
- Bjelančevine – 4 g,
- Sol – 0.55 g.
Nutritivni sastojci pakiranja od 500 grama.
Žuta leća je manje zahtjevna za kuhanje, ne treba je prethodno namakati, ali kod nas nije dostupna.
Mung-leća (odnosno, prepolovljena zrna sušenog mung-graha) je odličnog okusa i nju također nije potrebno namakati. Kod nas je rijetko dostupna. Na tržištu postoji mješavina mahunarki (“juha fantazija” ili “mornarska juha”) koja sadrži crvenu, zelenu, žutu leću, mung grah, lobiju (mali bijeli grah s crnom točkicom u sredini).
Ova mješavina pripremljena na indijski način vrlo je ukusna, odličan je izvor minerala i proteina, te možete uživati u različitim vrstama mahunarki odjednom. Cijena je također vrlo pristupačna.
Kako kuhati grah?
Grah je tradicionalna mahunarka u našim krajevima i za njega nije potrebno uputstvo za kuhanje, no može se koristiti na mnogo maštovitih načina, osim kao varivo. Kuhani grah odličan je dodatak salatama, a meni je posebno omiljeni namaz od bijelog graha (pava), koji su naše bake pravile za predbožićni post.
Osim bijelog graha, za pavu se može koristiti bilo koja vrsta graha. Ja sam za prošlogodišnji Božić pripremila pola kilograma bijelog graha (što je koštalo 2 KM ili 8 kuna), od polovice sam napravila pavu, a drugu polovicu sam naredna dva dana koristila u salatama, te sam napravila i šnicle od graha kao prilog (grah je potrebno izgnječiti, dodati začine i kuhani krumpir, uvaljati u kukuruzno brašno ili krušne mrvice, od smjese oblikovati šnicle, te nakratko propržiti na maslinovom ulju). Tko kaže da vegetarijanska prehrana mora biti skupa?
Mahunarke su obavezan dio zdrave i kompletne prehrane, kako za vegetarijance, tako i za nevegetarijance. Moja obitelj je zavoljela leću i sada je kuhaju gotovo svaki dan. Iznenadili su se činjenicom da varivo bez mesa može biti ukusno, a potom i tim kako je leća jeftina.
Za hummusom i pavom nastala je prava “pomama”, što je rezultiralo (još malo pa potpunim) izbacivanjem mesnih pašteta svih vrsta iz jelovnika. Za cijenu jedne paštete (koja je nezdrava s velikim N), može se skuhati pola kilograma graha, i napraviti toliko pave da je cijela obitelj može jesti danima za doručak. Dodatna prednost – domaće je i bez konzervansa!
Više o mahunarkama možete doznati u našem tekstu – Saznajte zašto svi vole mahunarke!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja