Fenomenalno dobar namaz od slanutka – veganska “linolada”

Slatki namaz od slanutka

Odmah da vam pojasnim potencijalno najbitniju informaciju. Iako je slanutak glavni sastojak ovog namaza, on se kao takav ne osjeti u okusu. Nimalo. To mi je i bio cilj, ali ne zato jer slanutak ne volim – jer volim, već zato jer me zanimalo mogu li dobiti potpuno novi okus koristeći slanutak u tako značajnom omjeru.

Možda su neki od vas čuli ili čak i probali čokoladni humus, a jeste li čuli ili probali maslac od slanutka? Ovo nije ni jedno, a ni drugo, ali kombinira elemente iz oba.

Objasnit ću vam ukratko kako. Čokoladni humus se radi slično kao i klasični humus, ali se osim tahinija i kuhanog slanutka dodaje slatki sirup poput javorovog ili od datulje i zatim kakao. To bi bio nekakav bazni, a onda možete mašti na volju svašta još dodati. Umjesto tahinija neki od orašastih maslaca poput bademovog, lješnjakovog ili od kikirikija.

Maslinovo ulje i začini za ugodno iznenađenje

Moj “problem” s takvim humusom je taj što se osjeti slanutak. Da se razumijemo, to nije problem ako vam se to sviđa, no na mene nije ostavilo najjači utisak u toj slatkoj varijanti ili možda nisam isprobala dobar recept i prerano sam odustala.

Što se maslaca od slanutka tiče, on se radi od pečenog slanutka, a kako slanutak sam po sebi nema dovoljno masnoće da se pretvori u maslac, dodaje mu se neka od masnoća. Tako dobiveni maslac, priznajem, puno mi se više svidio, ali ovog sam se puta baš zainatila da želim napraviti nešto drukčije.

Kako ćete dalje u samom receptu vidjeti, kuhani slanutak sam začinila i prelila sirupima, pa tako zapekla u pećnici, a tek onda sam, sukladno okusu koji sam htjela, dodavala ostale sastojke. Nemojte se bojati maslinovog ulja ili začina koje navodim u sastojcima. Ništa od toga se samo po sebi ne osjeti, osim laganog čili peckanja u tamnom dijelu, ali sve zajedno baš u tim omjerima je neutraliziralo okus slanutka.

Rezultat me jako, ali jako ugodno iznenadio, a kako sam tako ushićena oko dva sata poslije ponoći banula sestri u sobu da isproba, od milja sam taj namaz nazvala njezinim nadimkom, Pepe. Njezina reakcija, nakon prve žlice bila je: “Mislim da će mi krenuti suzice!”. I ne, nije se referirala na čili.

Veganska linolada
FOTO: Mare

Od navedenih sastojaka dobit ćete više od 800 g namaza u dvije boje i dva okusa, a u dobro zatvorenim staklenkama možete ga čuvati u hladnjaku bez problema do tjedan dana. Vjerojatno i više, ali jedva sam se suzdržala i tih tjedan dana, i to upravo za potrebe ovog recepta.

Sastojci - veganska linolada
FOTO: Mare

Sastojci za smeđi namaz:

Sastojci za bijeli namaz:

  • 240 g kuhanog slanutka
  • 80 g bijele veganske čokolade
  • 20 g mljevenih lješnjaka (može i bez)
  • 100 – 150 ml rižinog mlijeka
  • 2 jušne žlice suncokretovog ulja
  • 3 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 3 jušne žlice sirupa od agave
  • 2 jušne žlice sirupa od datulja
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice đumbira u prahu
  • pola čajne žličice limunske trave u prahu.
Mljeveni pečeni slanutak
FOTO: Mare

Priprema

  1. Slanutak za oba namaza dobro isperite pod mlazom hladne vode, prosušite i rasprostranite po limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Razdvojite polovice svaku na jednu stranu lima da se ne bi izmiješale. Svaku prelijte s po tri jušne žlice sirupa od agave i posolite, jednu polovicu začinite cimetom i čilijem, a drugu đumbirom i limunskom travom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
  2. Svaku polovicu zasebno usitnite u procesoru za hranu ili blenderu. Dobit ćete brašnastu teksturu u koju onda dodajete preostale sastojke.
  3. Za tamni namaz, u samljevenu smjesu od slanutka s čilijem i cimetom dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckanu ili naribanu tamnu čokoladu, kakao u prahu, rižino mlijeko na način da najprije dodate 100 ml, pa po potrebi još, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
  4. Za bijeli namaz, u smjesu od slanutka s đumbirom i limunskom travom dodajte suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije, nasjeckanu ili naribanu bijelu vegansku čokoladu, mljevene lješnjake po želji, rižino mlijeko po jednakom principu kao u 3. koraku, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
  5. Dobivene namaze prebacite u staklene posudice i čuvajte u hladnjaku.
Veganska linolada
FOTO: Mare

Napomene

  • Standardne konzerve slanutka od 400 g sadrže 240 g ocijeđene mase, a omjer suhog slanutka i kuhanog iznosi između 2 i 2,5 naprema 1. Dakle, od 100 g suhog kuhanjem ćete dobiti između 200 i 250 g, ovisno o slanutku. Vodu (aquafabu) nemojte baciti, nego je iskoristite za neki od recepata. U hladnjaku može stajati svega par dana, ali je možete zalediti, pa vaditi po potrebi.
  • Možete koristiti cijele lješnjake koje prethodno kratko tostirajte u tavi, ogulite im opnu, pa ih sameljite sa slanutkom.
  • Limunsku travu u prahu možete zamijeniti anisom, kimom, klinčićem ili nekim od začina koje volite u slatkim kombinacijama.
  • Ako ne želite lješnjake, slobodno ih izostavite, okus je i dalje jako fin, a ja čak nisam ni sigurna je li mi bolje s lješnjacima ili bez.
  • Želite li rižino mlijeko napraviti sami, slobodno se poslužite ovim receptom.

Navalite žlicom! 🙂

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   10

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu