Fenomenalno dobar namaz od slanutka – veganska “linolada”
- 1 komentara
- 4 min čitanja

Odmah da vam pojasnim potencijalno najbitniju informaciju. Iako je slanutak glavni sastojak ovog namaza, on se kao takav ne osjeti u okusu. Nimalo. To mi je i bio cilj, ali ne zato jer slanutak ne volim – jer volim, već zato jer me zanimalo mogu li dobiti potpuno novi okus koristeći slanutak u tako značajnom omjeru.
Možda su neki od vas čuli ili čak i probali čokoladni humus, a jeste li čuli ili probali maslac od slanutka? Ovo nije ni jedno, a ni drugo, ali kombinira elemente iz oba.
Objasnit ću vam ukratko kako. Čokoladni humus se radi slično kao i klasični humus, ali se osim tahinija i kuhanog slanutka dodaje slatki sirup poput javorovog ili od datulje i zatim kakao. To bi bio nekakav bazni, a onda možete mašti na volju svašta još dodati. Umjesto tahinija neki od orašastih maslaca poput bademovog, lješnjakovog ili od kikirikija.
Maslinovo ulje i začini za ugodno iznenađenje
Moj “problem” s takvim humusom je taj što se osjeti slanutak. Da se razumijemo, to nije problem ako vam se to sviđa, no na mene nije ostavilo najjači utisak u toj slatkoj varijanti ili možda nisam isprobala dobar recept i prerano sam odustala.
Što se maslaca od slanutka tiče, on se radi od pečenog slanutka, a kako slanutak sam po sebi nema dovoljno masnoće da se pretvori u maslac, dodaje mu se neka od masnoća. Tako dobiveni maslac, priznajem, puno mi se više svidio, ali ovog sam se puta baš zainatila da želim napraviti nešto drukčije.
Kako ćete dalje u samom receptu vidjeti, kuhani slanutak sam začinila i prelila sirupima, pa tako zapekla u pećnici, a tek onda sam, sukladno okusu koji sam htjela, dodavala ostale sastojke. Nemojte se bojati maslinovog ulja ili začina koje navodim u sastojcima. Ništa od toga se samo po sebi ne osjeti, osim laganog čili peckanja u tamnom dijelu, ali sve zajedno baš u tim omjerima je neutraliziralo okus slanutka.
Rezultat me jako, ali jako ugodno iznenadio, a kako sam tako ushićena oko dva sata poslije ponoći banula sestri u sobu da isproba, od milja sam taj namaz nazvala njezinim nadimkom, Pepe. Njezina reakcija, nakon prve žlice bila je: “Mislim da će mi krenuti suzice!”. I ne, nije se referirala na čili.

Od navedenih sastojaka dobit ćete više od 800 g namaza u dvije boje i dva okusa, a u dobro zatvorenim staklenkama možete ga čuvati u hladnjaku bez problema do tjedan dana. Vjerojatno i više, ali jedva sam se suzdržala i tih tjedan dana, i to upravo za potrebe ovog recepta.

Sastojci za smeđi namaz:
- 240 g kuhanog slanutka
- 80 g tamne čokolade
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 100 – 150 ml rižinog mlijeka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 jušne žlice sirupa od agave
- 2 jušne žlice sirupa od datulja
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice cimeta
- pola čajne žličice čilija u prahu.
Sastojci za bijeli namaz:
- 240 g kuhanog slanutka
- 80 g bijele veganske čokolade
- 20 g mljevenih lješnjaka (može i bez)
- 100 – 150 ml rižinog mlijeka
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja
- 3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice sirupa od agave
- 2 jušne žlice sirupa od datulja
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice đumbira u prahu
- pola čajne žličice limunske trave u prahu.

Priprema
- Slanutak za oba namaza dobro isperite pod mlazom hladne vode, prosušite i rasprostranite po limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Razdvojite polovice svaku na jednu stranu lima da se ne bi izmiješale. Svaku prelijte s po tri jušne žlice sirupa od agave i posolite, jednu polovicu začinite cimetom i čilijem, a drugu đumbirom i limunskom travom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
- Svaku polovicu zasebno usitnite u procesoru za hranu ili blenderu. Dobit ćete brašnastu teksturu u koju onda dodajete preostale sastojke.
- Za tamni namaz, u samljevenu smjesu od slanutka s čilijem i cimetom dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckanu ili naribanu tamnu čokoladu, kakao u prahu, rižino mlijeko na način da najprije dodate 100 ml, pa po potrebi još, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
- Za bijeli namaz, u smjesu od slanutka s đumbirom i limunskom travom dodajte suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije, nasjeckanu ili naribanu bijelu vegansku čokoladu, mljevene lješnjake po želji, rižino mlijeko po jednakom principu kao u 3. koraku, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
- Dobivene namaze prebacite u staklene posudice i čuvajte u hladnjaku.

Napomene
- Standardne konzerve slanutka od 400 g sadrže 240 g ocijeđene mase, a omjer suhog slanutka i kuhanog iznosi između 2 i 2,5 naprema 1. Dakle, od 100 g suhog kuhanjem ćete dobiti između 200 i 250 g, ovisno o slanutku. Vodu (aquafabu) nemojte baciti, nego je iskoristite za neki od recepata. U hladnjaku može stajati svega par dana, ali je možete zalediti, pa vaditi po potrebi.
- Možete koristiti cijele lješnjake koje prethodno kratko tostirajte u tavi, ogulite im opnu, pa ih sameljite sa slanutkom.
- Limunsku travu u prahu možete zamijeniti anisom, kimom, klinčićem ili nekim od začina koje volite u slatkim kombinacijama.
- Ako ne želite lješnjake, slobodno ih izostavite, okus je i dalje jako fin, a ja čak nisam ni sigurna je li mi bolje s lješnjacima ili bez.
- Želite li rižino mlijeko napraviti sami, slobodno se poslužite ovim receptom.
Navalite žlicom! 🙂
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.