Fenomenalno dobar namaz od slanutka: Jede vam se slatko, a želite izbjeći bijeli šećer? Napravite dvobojni namaz koji okusom konkurira kupovnima
- 1 komentara
- 4 min čitanja
Odmah ću vam prenijeti potencijalno najbitniju informaciju – iako je slanutak glavni sastojak ovog namaza, on se kao takav ne osjeti u okusu. Nimalo. To mi je i bio cilj, ali ne zato jer slanutak ne volim – jer volim, već zato jer me zanimalo mogu li dobiti potpuno novi okus koristeći slanutak u tako značajnom omjeru.
Objasnit ću vam ukratko kako. Čokoladni humus se radi slično kao i klasični humus, ali se, osim tahinija i kuhanog slanutka, dodaje slatki sirup poput javorovog ili od datulje te kakao. To bi bio nekakav bazni, a onda možete po želji dodati još svašta, npr. umjesto tahinija neki od orašastih maslaca poput bademovog, lješnjakovog ili od kikirikija.
Maslinovo ulje i začini za ugodno iznenađenje
Moj “problem” s takvim humusom je taj što se osjeti slanutak. Da se razumijemo, to nije problem ako vam se to sviđa, no na mene nije ostavilo najjači utisak u toj slatkoj varijanti ili možda nisam isprobala dobar recept i prerano sam odustala.
Što se maslaca od slanutka tiče, on se radi od pečenog slanutka, a kako slanutak sam po sebi nema dovoljno masnoće da se pretvori u maslac, dodaje mu se neka masnoća. Tako dobiveni maslac, priznajem, puno mi se više svidio, ali ovaj sam se put baš zainatila da napravim nešto drukčije.
Kako ćete dalje u samom receptu za fenomenalno dobar namaz od slanutka vidjeti, kuhani slanutak sam začinila i prelila sirupima pa tako zapekla u pećnici, a tek onda sam, sukladno okusu koji sam htjela, dodavala ostale sastojke. Nemojte se bojati maslinovog ulja ili začina koje navodim u sastojcima. Ništa od toga se samo po sebi ne osjeti, osim laganog čili peckanja u tamnom dijelu, ali sve je zajedno u tim omjerima neutraliziralo okus slanutka.
Rezultat me jako, ali jako ugodno iznenadio, a kako sam tako ushićena oko dva sata poslije ponoći banula sestri u sobu da isproba, od milja sam taj namaz nazvala njezinim nadimkom – Pepe. Njezina reakcija nakon prve žlice bila je: “Mislim da će mi krenuti suzice!”. I ne, nije se referirala na čili.
Od navedenih sastojaka dobit ćete više od 800 g namaza u dvije boje i dva okusa, a u dobro zatvorenim staklenkama možete ga čuvati u hladnjaku bez problema do tjedan dana. Vjerojatno i više, ali jedva sam se suzdržala i tih tjedan dana, i to upravo za potrebe ovog recepta.
Sastojci za smeđi namaz:
- 240 g kuhanog slanutka
- 80 g tamne čokolade
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 100 – 150 ml rižinog mlijeka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 jušne žlice sirupa od agave
- 2 jušne žlice sirupa od datulja
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice cimeta
- pola čajne žličice čilija u prahu.
Sastojci za bijeli namaz:
- 240 g kuhanog slanutka
- 80 g bijele veganske čokolade
- 20 g mljevenih lješnjaka (može i bez)
- 100 – 150 ml rižinog mlijeka
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja
- 3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice sirupa od agave
- 2 jušne žlice sirupa od datulja
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice đumbira u prahu
- pola čajne žličice limunske trave u prahu.
Priprema
- Slanutak za oba namaza dobro isperite pod mlazom hladne vode, prosušite i rasprostranite po limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Razdvojite polovice svaku na svoju stranu lima kako se ne bi izmiješale.
- Svaku prelijte s tri jušne žlice sirupa od agave i posolite, jednu polovicu začinite cimetom i čilijem, a drugu đumbirom i limunskom travom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta.
- Svaku polovicu zasebno usitnite u procesoru za hranu ili blenderu. Dobit ćete brašnastu teksturu u koju onda dodajete preostale sastojke.
- Za tamni namaz, u samljevenu smjesu od slanutka s čilijem i cimetom dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckanu ili naribanu tamnu čokoladu, kakao u prahu, rižino mlijeko na način da najprije dodate 100 ml pa po potrebi još, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
- Za bijeli namaz, u smjesu od slanutka s đumbirom i limunskom travom dodajte suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije, nasjeckanu ili naribanu bijelu vegansku čokoladu, mljevene lješnjake po želji, rižino mlijeko po jednakom principu kao u 5. koraku, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
- Dobivene namaze prebacite u staklene posudice i čuvajte u hladnjaku.
Napomene
- Standardne konzerve slanutka od 400 g sadrže 240 g ocijeđene mase, a omjer suhog slanutka i kuhanog iznosi između 2 i 2,5 naprema 1. Dakle, od 100 g suhog slanutka kuhanjem ćete dobiti između 200 i 250 g, ovisno o slanutku. Vodu (aquafabu) nemojte baciti, nego je iskoristite za neki od recepata. U hladnjaku može stajati svega par dana, ali je možete zalediti, pa vaditi po potrebi.
- Možete koristiti cijele lješnjake koje prethodno kratko tostirajte u tavi, ogulite im opnu pa ih sameljite sa slanutkom.
- Limunsku travu u prahu možete zamijeniti anisom, kimom, klinčićem ili nekim od začina koje volite u slatkim kombinacijama.
- Ako ne želite lješnjake, slobodno ih izostavite, okus je i dalje jako fin, a ja čak nisam ni sigurna je li mi bolje s lješnjacima ili bez.
- Želite li rižino mlijeko napraviti sami, poslužite se receptom u članku “Rižino mlijeko – domaće, jeftino i jednostavno“.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja