Veganska kajgana/fritaja – sočna kajgana bez jaja

Veganska kajgana

Govoreći o veganskim fritajama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo tofu kajganu ili omlet od slanutkovog brašna. Tofu se najčešće razmrvi i kombinira s kurkumom da bi dobilo jaču žutu boju, a slanutkovo brašno češće se upotrebljava za omlete jer se od njega može dobiti teksturu nalik deblje palačinke.

No, što kad bi kombinirali i tofu i slanutkovo brašno? Ako mene pitate, uz još par dodataka dobit ćete najsočniju i najukusniju vegansku kajganu koja se ponaša identično kao i prava i sukladno tome u nju možete kombinirati svašta. Tikvice, rajčice, luk, gljive ili trenutno aktualno samoniklo bilje.

Upravo na tu kombinaciju sam se i ja odlučila kada sam uslijed kratke šetnje po okolnim livadama nabrala samoniklog hmelja, mladih listova maslačka, jaglaca, pokoji divlji luk i mlade koprive. No, u ovom receptu nije naglasak na samoniklom bilju. Svjesna sam situacije u kojoj smo svi trenutno i da velik broj vas nema kuću na kraju selu s direktnim ulazom u šume i livade i da se svi snalazimo kako možemo da bi došli do namirnica. Ovdje je naglasak na kajganu koja je odlična i sama bez ičeg, a onda sukladno vašim mogućnostima i željama možete ju dodatno obogatiti.

Prije samog recepta samo ću još spomenuti koji je to „čarobni“ sastojak zbog kojeg su slanutkovo brašno i razmrvljeni tofu tako dobro „kliknuli“ u ovom receptu.

Radi se o aquafabi iliti vodi od slanutka koju možete koristiti ili iz konzerve, ali i ako ste sami kuhali slanutak. Upravu tu vodu ne bacite nego koristite u mnogim drugim receptima poput ovog. Isto tako, bitno je znati da ju možete čuvati i do nekoliko dana u frižideru, zatvorenu u staklenici pa koristiti za premaz kruščića ili peciva, kao vezivnu tekućinu za razne pljeskavice i na mnoge druge načine na koje biste koristili bjelanjak.

Veganska kajgana sa samoniklim biljem
Foto: Mare

Sastojci

  • 100 g svježeg tofua,
  • 100 ml aquafabe,
  • 30 g slanutkovog brašna,
  • 3 žlice maslinovog ulja ( 2 + 1 za premazivanje tave),
  • 50 ml biljnog mlijeka ( okus po želji, u receptu je korišteno zobeno),
  • ½ žličice soli (+ crna sol ako želite miris jaja),
  • ½ žličice kurkume,
  • ½ žlice prehrambenog kvasca ili ¼ povrtne kocke za temeljac ili ½ začina nalik vegeti.
  • Po želji šaka samoniklog bilja ili nekog povrća. U mom slučaju korišten je mix samoniklog i svježe naribana crna rotkvica.

Priprema

  1. Tofu dobro ocijedite i razmrvite.
  2. Tavu u kojoj mislite peći kajganu premažite jednom žlicom ulja i stavite da se zagrije.
  3. Sve ostale sastojke iz recepta dobro promiješajte. Dobit ćete srednje gustu smjesu u koju dodate razmrvljeni tofu.
  4. Kad se tava ugrijala, smanjite jačinu na srednje jako, ulijte kajganu i pecite  8 do 10 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Ako želite dodati u kajganu samoniklo bilje ili povrće, učinite to odmah na početku,a po potrebi i prije negoli ulijete kajganu. Samoniklo bilje nije potrebno prije kuhati ili pariti jer je vrijeme pečenja ove kajgane sasvim dovoljno da se sve dostatno termički obradi.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu