Pire od cvjetače: Vjerujte nam, oduševit ćete se! Klasični pire zamijenite ovim neodoljivo bogatog okusa
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Stvarno vjerujem da bi svatko u životu trebao probati pire od cvjetače, a kladim se da bi mnogima okus bio veliko iznenađenje. Naime, od cvjetače nikad ne biste očekivali tako kremastu teksturu i okus toliko sličan najnježnijem pireu od krumpira. Ovisno o dodacima u obliku svježih ili suhih začina, možete dobiti jako raznoliku paletu okusa.
Uz jedan mali trik koji sam pokupila od chefova pire od cvjetače mi uvijek ima neodoljivo bogati okus.
Radi se o tome da cvjetaču ne kuhate nego parite, ali ne na vodi, već na povrtnom temeljcu. Isparavanje temeljca dat će još bogatiji okus cvjetači koja super dobro upija razne okuse.
Svjesna sam da je pire u kategoriji priloga, ali meni je teško suzdržati se da mi ne bude glavno jelo, pa si po njemu natrpam svašta finog. No, o tim detaljima na kraju, a sada recept.
Sastojci:
- 1 glava cvjetače
- 1 jušna žlica veganskog maslaca ili margarina ili maslinovog ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- prstohvat soli i papra
- kopar, timijan, pržena kadulja ili neki od začina po želji.
Priprema
- Cvjetaču operite i narežite na manje komadiće. Ovisno o njihovoj veličini varirat će vrijeme koje će provesti na pari.
- Povrtni temeljac zakuhajte (ili pogledajte prijedlog iz uvoda) te u posudu za parenje postavite komadiće cvjetače. Pokrijte i parite dok skroz ne omekšaju, 10 – 15 minuta najčešće je dovoljno.
- Zatim prebacite u posudu u kojoj možete usitniti štapnim mikserom ili u procesor za hranu, dodajte veganski maslac ili masnoću po vašem izboru, sol i papar te usitnite do kremaste teksture.
- Traje kratko, a dobit ćete nježnu kremastu teksturu koju, ovisno o vašim preferencijama, začinite dodatno nekim od svježih ili suhih začina. U mojem slučaju ovaj je put to bio svježi kopar, ali timijan ili kratko prepržena kadulja možda su mi i draže opcije.
Prijedlog za serviranje
Po želji, po pireu možete dodati razne dodatke. Primjerice, češnjak izrežete na tanke listiće i kratko pržite u maslinovom ulju kao čips. Prokulice skuhajte na pari i pokapajte reduciranim balzamičnim octom ili nekom kiselinom poput limuna ili grejpa. Kiselica, rukola ili neka lagana salatica poput matovilca su također odlična ideja, a šaka borovnica i posip poput crnog sezama ili pistacije će divno zaokružiti jelo.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja