Pistacija – nutritivna i ljekovita svojstva

pistacio

Pistacije su kod nas poznate kao egzotičan snack (propržene sa soli), a danas se u trgovinama zdrave hrane mogu nabaviti i sirove pistacije, koje se mogu dodavati u salate i deserte. Usitnjene pistacije daju predivnu zelenu dekoraciju svakom desertu te zanimljivu teksturu i okus.

Više o nutritivnim i ljekovitim svojstvima pistacija pročitajte u nastavku članka. 

pistacije
Foto: Unsplash

Pistacije – nutritivna svojstva

Pistacije su plod niskog grma ili drveta (lat. Pistacia vera), podrijetlom iz jugozapadne Azije. Zapisi o njihovoj upotrebi sežu još od 9000. godine prije Krista. 

Raste u toplijim područjima, a kod nas može uspjeti u primorju, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.

Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode da 28 grama pistacija sadrži:

  • 159 kalorija,
  • 5.72 grama proteina,
  • 12.85 grama masti,
  • 7.7 grama ugljikohidrata,
  • 3 grama dijetalnih vlakana,
  • 2.17 grama šećera,
  • 34 miligrama magnezija,
  • 291 miligram kalija,
  • 139 miligrama fosfora,
  • 0.48 miligrama vitamina B6,
  • 0.25 miligrama vitamina B1.

Količina vitamina B1 sadržana u 28 grama pistacija sadrži otprilike 37% od preporučene dnevne doze unosa tog vitamina za odrasle osobe. Također su bogate na mineralu kaliju, koji je veoma bitan za pravilan rad srca i zgrušavanje krvi. 

Osim toga, pistacije sadrže i veće koncentracije pojedinih antioksidansa, spojeva koji mogu spriječiti oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. To su:

  • pigmenti lutein i zeaksantin,
  • fitosteroli,
  • tokoferoli.

Pistacije – zdravstvene prednosti

Zbog svog bogatog nutritivnog profila pistacije mogu pružiti određene zdravstvene prednosti koje navode stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. To su:

Pistacije su također bogate proteinima, a posebno aminokiselinom L-argininom. Ona se u tijelu metabolizira u dušikov (II) oksid, koji sudjeluje u vazodilataciji krvnih žila. 

Zbog svojstva da snize koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi te krvni tlak, pistacije mogu biti odlične za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. 

Zanimljivo je da konzumacija pistacije može promovirati rast “dobrih” bakterija u crijevima. Dijetalna vlakna čovjek ne može probaviti, ali služe kao prebiotička hrana bakterijama u crijevima. To može rezultirati smanjenjem probavnih problema i boljim metabolizmom. 

Studija iz 2014. godine, objavljena u časopisu The British Journal of Nutrition, je dokazala da učestala konzumacija pistacija bolje utječe na rast “dobrih” bakterija nego konzumacija badema. 

Više o prebioticima pročitajte ovdje

Pistacije – upotreba

Pistacije su prije svega veoma ukusne i stoga nailaze na šaroliku primjenu u kulinarstvu. Mogu se koristiti za pripremu:

  • umaka,
  • kolača i slatkiša,
  • sladoleda,
  • maslaca,
  • slanih jela. 

Grm ili nisko drvo pistacija je lijepo i često se koristi kao ukrasna kultura. 

kolac-od-pistacija
Foto: Unsplash

Pistacije – nuspojave

Pistacije su generalno sigurne za upotrebu i obično se konzumiraju u manjim količinama. Međutim, postoji mogućnost alergije na pistacije pa pripazite ako ih niste nikad jeli. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Benediktsdottir, A. (2017) 9 Health Benefits of Pistachios. Healthline.
  2. Leonard, J. (2018) What are the benefits of pistachios? Medical News Today.
  3. Pistacio. (2014) Agroklub.
  4. Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D.J., Novotny, J.A., Fredborg, M., Mai, V. (2014) Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. Br. J. Nutr. 111, 2146-52

Ocijenite članak

4.24 / 5   21

Foto: Visual Hunt, Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pistacije, pistacija, pistacija zdravlje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu