Orahovo ulje za sunčanje – kako napraviti ulje za brzo tamnjenje, gdje kupiti i cijena

Orahovo ulje za sunčanje

S približavanjem toplijih i sunčanijih dana želimo saznati što je najbolje za našu kožu. Orahovo ulje za sunčanje dobar je izbor za brzo tamnjenje i njegu kože. Osim za sunčanje, orahovo ulje se koristi za kožu, kosu i u prehrani. Orahovo ulje za sunčanje možete pripremiti i sami.

Više o ljekovitom djelovanju orahovog ulja za sunčanje pročitajte u nastavku ovog članka. 

Ulje za sunčanje za brzo tamnjenje

Prirodna ulja su uvijek bolji izbor za poticanje tamnjenja kože bez invazivnih UV zraka u solarijima ili umjetnih proizvoda za samotamnjenje. Ulja njeguju kožu i štite je od isušivanja, posebno nakon sunčanja. Također, u praksi su već poznata neka ulja koja sadrže karotene, prirodne pigmente, a koriste se za sintezu melanina u našoj koži. To su:

U nastavku članka donosimo pregled ljekovitosti orahovog ulja i njegovu korist za sunčanje i prirodno tamnjenje kože

Orahovo ulje za brzo tamnjenje

Orahovo ulje za brzo tamnjenje

Ulje za sunčanje djeluje tako da ubrzava i pospješuje sintezu pigmenta melanina u našoj koži. Melanin je odgovoran za obranu kože od UV zraka, a što ga više imamo, tamnija nam je koža i zaštićeniji smo od Sunčevih zraka. Orahovo ulje samo po sebi nema visok SPF (sun protection factor ili faktor za zaštitu od Sunca) pa se treba kombinirati s kremama za sunčanje s većim SPF faktorom. 

Ako želite postići brzo tamnjenje nogu bez pretjeranog izlaganju Sunčevim zrakama, koristite orahovo ulje za sunčanje. Nanesite ga prije izlaganja Suncu uz prirodnu kremu za sunčanje sa SPF faktorom. Ako se oznojite ili okupate, zaštitu i orahovo ulje nanesite ponovno. 

Uz orahovo ulje možete kombinirati ulje od mrkve ili maslinovo ulje, još dva prirodna ulja poznata po dobrom učinku na brzo tamnjenje i njegu kože tijekom sunčanja. Nemojte koristiti bilo koje od ovih ulja ako ste alergični ili imate problema sa žlijezdama za izlučivanje znoja. 

Orahovo ulje kao lijek

Plod drveta oraha, odnosno sami orah, je od davnina poznat kao iznimno zdrava i ljekovita namirnica. Ovaj orašasti plod bogat je:

 • kalijem,
 • kalcijem,
 • magnezijem,
 • vitaminima B i C skupine,
 • bjelančevinama.

Stoga uljna pogača, odnosno direktni produkt koji se dobiva nakon prešanja oraha sadrži visoki udio bjelančevina i minerala. Sto grama pročišćenog hladno prešanog orahovog ulja sadrži:

 • 63 grama polinezasićenih masnih kiselina,
 • 23 grama mononezasićenih masnih kiselina,
 • 9 grama zasićenih masnih kiselina. 

Veliki udio nezasićenih masnih kiselina u orahovom ulju su omega – 3 masne kiseline koje su dobre za zdravlje srca i krvnih žila, kao i za kožu i kosu. Osim toga, orasi i ulje od oraha ljekovito djeluju na:

Orahovo ulje za jelo

Orahovo ulje je jestivo, a sadrži bogatu aromu i donekle gorak okus. Orahovo ulje se koristi u prehrani, a možete ga upotrijebiti za:

 • začinjavanje svježih salata,
 • pripremu slatkih jela kao što su kolači ili palačinke,
 • pripremu umaka i preljeva,
 • začinjavanje voćnih salata i jela s voćem.

Orahovo ulje je najbolje upotrebljavati za pripremu hladnih jela ili smjesa jer se s njim može pržiti tek kratko. Ulje od oraha nije jako termostabilno, a počne se dimiti već na 160 stupnjeva Celzijevih. Stoga ako već želite pržiti ili peći na orahovom ulju, možete, ali kratko. 

Orahovo ulje se može koristiti i za mršavljenjeako njim zamijenite maslac ili svinjsku mast. Orahovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama i dobra je alternativa zasićenim mastima.

Orahovo ulje

Orahovo ulje za kosu

Orahovo ulje se često ističe kao ulje za tamnu kosu jer je i samo ulje tamnožute boje. Smeđoj i kestenjastoj kosi vraća prirodni sjaj i punoću boje. Osim za tamnjenje kose, orahovo ulje se koristi:

Primjer jednostavnog tretmana kose orahovim uljem jest taj da tjeme obilno namažete, ostavite 15 minuta te zatim uobičajeno isperete. To možete obavljati jednom tjedno, a već nakon prve upotrebe ćete primijetiti novi sjaj i mekoću kose. 

Orahovo ulje za lice

Kao i mnoga druga ulja, orahovo ulje se često koristi za njegu lica i kože tijela. Ulja pomažu kod obnove jako suhe kože, a orahovo ima i prednost da je prirodna zaštita od UV zraka. Ostavlja kožu mekanom i zaglađenom, a zbog toga se od davnina koristilo u prevenciji nastanka bora.

Možete ga koristiti tako da na očišćenu kožu lica lagano umasirate manju količinu orahovog ulja, posebno na izražena suha mjesta. Nemojte pretjerivati jer se na licu nalazi puno pora i žlijezda koje bi se preučestalim korištenjem mogle začepiti. 

Kako napraviti orahovo ulje?

Proizvodnja orahovog ulja kod kuće nije zahtjevna, ali će trajati nešto duže dok traje postupak maceracije. Radi se o pripremi macerata od maslinovog ulja kao baze i ploda oraha koji u maslinovo ulje ispušta svoje ljekovite sastojke. Trebat ćete:

 • staklene tegle,
 • maslinovo ulje,
 • orahe u ljusci.

Recept za orahovo ulje za sunčanje je:

 1. Orahe očistite od ljuske i narežite na manje komadiće.
 2. Narezane orahe i njihove ljuske stavite u staklene teglice.
 3. Sadržaj u teglicama u potpunosti prekrijte maslinovim uljem.
 4. Teglice dobro zatvorite i ostavite na toplom mjestu kroz period od najmanje 50 dana.
 5. Povremeno protresite teglice i sadržaj u njima kako bi potaknuli bržu reakciju ispuštanja ljekovitih sastojaka iz oraha.

Dobiveni macerat oraha i maslinovog ulja bit će tamno žute do smeđe boje, a možete ga čuvati u hladnjaku do 4 mjeseca. Pazite da ga ne čuvati na direktnom svjetlu jer je ulje fotoreaktivno i moglo mi se pokvariti oksidacijom. Također, ulje oraha će se pokvariti ako ga čuvate u blizini toplinskog izvora jer je relativno termolabilno. 

Orasi

Orahovo ulje – gdje kupiti?

Orahovo ulje možete kupiti u:

 • trgovinama zdrave hrane,
 • trgovinama s namirnicama koje imaju bio kutak,
 • specijaliziranim trgovinama koje imaju asortiman za njegu tijela,
 • ljekarnama.

 Cijena za orahovo ulje za sunčanje je:

 • orahovo ulje DM – cijena za 100 mL je oko 30 kuna,
 • Terra Organica ulje oraha – 100 mL je oko 88 kuna,
 • bio&bio ulje oraha – 100 mL za 60 kuna,

Prije nego kupite bočicu orahovog ulja, pročitajte naljepnicu sa sadržajem. Pazite da ulje ne sadrži parafine i da je dobiveno postupkom hladnog prešanja. Također postoji razlika između pravog orahovog ulja i macerata koji se radi od maslinovog ulja kao baze i ploda oraha.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu