Kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom

Kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom

Nekada je kupiti kremu za sunčanje bilo jednostavnije. Kreme su se razlikovale samo po faktoru. I ne samo to, faktor 10 smatrao se jakim faktorom i vladalo je mišljenje da onaj tko se dobro namazao kremom s faktorom 10 može biti na suncu koliko ga volja. Danas znamo više o tome kako sunce djeluje na kožu. Nažalost, saznali smo da joj jako šteti ako mu se izlažemo bez zaštite. Ovaj članak smo posvetili zaštiti kože od sunca i ispravnom odabiru zaštitne kreme.

U jednom istraživanju utjecaja sunca na kožu koje je provedeno u Engleskoj ustanovljeno je da žene srednje i kasnije dobi koje su muslimanske vjere izgledaju puno mlađe od svojih vršnjakinja bilo koje druge vjere. Razlog tome su feredže koje nose i koje su ih tijekom života štitile od sunca.

UVA i UVB zrake
FOTO: Shutterstock

UVA i UVB zrake

Dvije vrste zraka dolaze sa sunca i obasjavaju nas dok uživamo na plaži – UVA i UVB zrake. UVB zrake prodiru samo do epidermisa (najvišeg sloja kože). One su zaslužne za tamnjenje kože, ali isto tako i za opekline koje obično dobijemo početkom ljetovanja.

Pročitajte članak “Plikovi od sunca (opekline od sunca) – simptomi, komplikacije i liječenje“.

UVA zrake opasnije su za zdravlje kože jer one prodiru dublje u kožu, sve do dermisa. Posljedice izlaganja UVA zrakama nisu bolne, pa ih stoga ne primjećujemo. One ubrzavaju starenje kože i mogu uzrokovati reakcije (polimorfna svjetlosna erupcija i hiperpigmentacija, tj. melasma tijekom trudnoće, sunčane pjege).

I UVA i UVB zrake mogu uzrokovati nevidljiva oštećenja na nivou stanica i oštetiti njihov DNA te dugoročno uzrokovati nastanak raka kože.

Zaštitni faktori
FOTO: Shutterstock

Zaštitni faktori

Kao što postoje dvije vrste sunčanih zraka, tako postoje i dvije vrste zaštitnih faktora od istih:

  • SPF (Sun Protector Factor) je zaštitni faktor koji štiti od sunčanih opeklina (eritema) koje uzrokuju uglavnom UVB zrake
  • PPD (Persistent Pigment Darkening) je zaštitni faktor koji štiti od UVA zraka.

Kreme za sunčanje

Kod odabira kreme za sunčanje nemojte štedjeti. Pazite da krema ima i UVA i UVB zaštitu. UVB zaštitu imaju sve kreme, zaštita je time jača što je faktor veći (faktor 10 znači da na suncu možete biti 10 puta dulje nego bez kreme). Ono na što treba paziti je da krema ima UVA zaštitu. One kreme koje je imaju ističu to na pakiranju – ne piše uvijek “PPD“, ponekad piše samo “UVA +“.

U drogerijama u koje najčešće odlazimo po kremu nije tako dobar izbor kvalitetnih krema kao u ljekarnama. Obično je dobro imati kremu za lice, kremu za tijelo i stick za usne jer one su vrlo osjetljive.

Kreme za sunčanje
FOTO: Shutterstock

Za kraj još jedan savjet

Bez obzira kakvu kremu imali, ljeti se između 11 i 16 sati držite hlada.

Dodatne informacije možete pronaći na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Strauss, R. (2021). Every Sunscreen Question You Have, Answered. Healthline.
  2. UV Radiation & Your Skin. (2021). The Skin Cancer Foundation.
  3. What’s the Difference Between UVA and UVB Rays? (2021). WebMD.
  4. Vandergriendt, C. (2019). What’s the Difference Between UVA and UVB Rays? Healthline.
  5. Sredstva za zaštitu od sunca. (2017). HZJZ.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu