Kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom

kreme za suncanje

Nekada je kupiti kremu za sunčanje bilo jednostavnije. Kreme su se razlikovale samo po faktoru. I ne samo to nego se faktor 10 smatrao jakim faktorom i vladalo je mišljenje da onaj koji se namazao dobro kremom s faktorom 10 može biti na suncu koliko ga volja. Danas znamo više o tome kako sunce djeluje na kožu. Nažalost, saznali smo da joj jako šteti ako mu se izlažemo bez zaštite. Ovaj članak smo posvetili zaštiti kože od sunca te pogotovo ispravnom odabiru zaštitne kreme.

U jednom istraživanju utjecaja sunca na kožu koje je provedeno u Engleskoj ustanovljeno je da žene srednje i kasnije dobi koje su muslimanske vjere izgledaju puno mlađe od svojih vršnjakinja bilo koje druge vjere. Ustanovljeno je da to mogu zahvaliti feredžama koje nose i koje su ih tijekom života štitile od sunca.

Krema za sunčanje
Foto: Unsplash

UVA i UVB zrake

Dvije vrste zraka dolaze sa sunca i obasjavaju nas dok lješkarimo na plaži, UVA i UVB zrake. UVB zrake prodiru samo do epidermisa (najvišeg sloja kože). One su zaslužne za tamnjenje kože, ali isto tako i za opekline koje obično dobijemo početkom ljetovanja.

UVA zrake opasnije su za zdravlje kože jer one prodiru dublje u kožu, sve do dermisa. Posljedice izlaganja UVA zrakama nisu bolne pa ih stoga ne primjećujemo. One ubrzavaju starenje kože i mogu uzrokovati reakcije (polimorfna svjetlosna erupcija i hiperpigmentacija (melasa tijekom trudnoće, sunčane pjege).

I UVA i UVB mogu uzrokovati nevidljiva oštećenja na nivou stanica i oštetiti njihov DNA te dugoročno mogu uzrokovati nastanak raka kože.

Krema za sunčanje
Foto: Unsplash

Zaštitni faktori

SPF (Sun Protector Factor): zaštitni je faktor koji predstavlja zaštitu od sunčanih opeklina (eritema) koje uzrokuju uglavnom UVB zrake.

PPD (Persistent Pigment Darkening): je zaštitni faktor koji predstavlja zaštitu od UVA zraka.

Kreme za sunčanje

Kod odabira kreme za sunčanje nemojte štedjeti. Pazite da krema ima i UVA i UVB zaštitu. UVB zaštitu imaju sve kreme, zaštita je time jača što je faktor veći (faktor 10 znači da na suncu možete biti 10 puta dulje nego bez kreme). Ono na što treba paziti je da krema ima UVA zaštitu. One kreme koje ju imaju ističu to na pakiranju – ne piše uvijek PPD, ponekad piše samo UVA +.

U drogerijama gdje najčešće odlazimo po kremu nije tako dobar izbor kvalitetnih krema kao u ljekarnama. Obično je dobro imati kremu za lice, za tijelo i stick za usne jer one su vrlo osjetljive.

Za kraj još  jedan savjet

Bez obzira kakvu kremu imali, po ljetu između 11 i 15 sati držite se hlada.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Korištenje kreme sa spf zaštitom je veoma važno i za zdravlje i za izgled. Dobro je znati da:
    SPF 15 blokira 93% UV zraka
    SPF 30 blokira oko 97% UV zraka
    SPF 50 blokira oko 98% UV zraka