Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide

divlji-kesten

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum L) je dugovječno stablo koje može doživjeti i 500 godina. Obični divlji kesten možemo vidjeti u drvoredima u gradu, dok se onaj koji raste u divljini većinom nalazi uz grab i hrast. Divlji kesten stablo je koje nije potrebno detaljnije opisivati. Ono je poznato i djeci i odraslima. Divlji kesten nas razveseljuje čak tri puta godišnje.

U rano proljeće se počinju otvarati pupovi koji nagovještaju dolazak toplijih dana. U svibnju se kesten okiti cvatućim ”svijećama”, te konačno u jesen kada s drveta padaju sjajne sjemenke, omiljena dječja igračka. Divlji kesten može narasti i do 30 metara visine.

Divlji kesten stanište

Kao što smo već spomenuli, stabla kesten možemo vidjeti posvuda, uzgaja se uz kuće, vrtove, parkove ali i u drvoredima. Divlji kesten potječe iz središnjeg dijela Balkanskog poluotoka, odakle je pred kraj 16. stoljeća prenesen u gotovo sve dijelove Europe u kojima zbog klimatskih uvjeta može uspjeti. 

Sjemenke kestena (divlji kesten plod) su već od početka primjenjivane u razne svrhe, kao stočna i zimska hrana za divljač te kao sirovina za dobivanje škroba. Od davnina postoji i praznovjerje kako nošenje tri kestena u džepu štiti od raznih bolesti. Ljekoviti pripravci od kestena poznati su još od davnina, ali njegova prava vrijednost je prepoznata tek 1896. godine.

Ljekoviti dijelovi kestena su sjemenke, a ponekad cvjetovi (divlji kesten cvijet) i listovi (divlji kesten list). Je li divlji kesten jestiv? Divlji kesten se ne koristi u prehrani

divlji kesten

Divlji kesten ljekovita svojstva i primjena

Divlji kesten porodica: Sapindaceae, Sapindovke. Sapindovkama pripada 20 poznatih vrsta, među kojima je najpoznatiji obični divlji kesten. Ljekoviti dijelovi divljeg kestena su cvjetovi, kora i zreli plodovi. Divlji kesten se od davnina upotrebljava za izradu preparata namijenjenih liječenju sljedećih bolesti i stanja: 

Kesten sadrži ljekovite tvari kao što su: kumarini, flavonoidi, saponini, treslovini, glikozid eskulin i razne druga aktivne tvari. Najdjelotvorniji među svim sastojcima je escin. Sve navedene tvari su u znatnim količinama prisutne u cvjetovima i listovima. Sigurno je da u ljekovitom djelovanju sudjeluju i druge, brojne tvari, ali ih ovdje ne navodimo posebno. 

Escin je sastojak koji jača tonus venskih krvnih stijenki. Escin smanjuje propustljivost venskih krvnih stijenki te smanjuje nagomilavanje tekućine u tkivima. Escin djeluje protuupalno, ubrzava krvotok te sprječava zastoj krvi u venama. 

Spoznaje o ljekovitom djelovanju divljeg kestena, proširile su se njegovom upotrebom. Divlji kesten pomaže u izlučivanju vode iz oteklina te djeluje protuupalno. U liječenju vena, danas se koristi niz preparata od divljeg kestena u obliku masti, kapljica, tableta, kapsula, čepića i injekcija.

Brojne bolesti krvožilnog sustava nastaju zbog nedovoljnog kretanja, upravo zbog toga je u današnje vrijeme divlji kesten sveti gral svih osoba zaposlenih u uredima ili mjestima gdje se puno radno vrijeme sjedi. 

Divlji kesten u narodnoj medicini

Tinktura od cvjetova ili listova divljeg kestena kojoj je osnovica žitna rakija, rijetko se priređuje. Divlji kesten u rakiji za vene, upotrebljava se protiv tegoba uzrokovanih upaljenim venama i reumom.

U prošlosti se koristila i kaša od prženog i mljevenog kestena izmiješana s brašnom i octom. Kaša se koristili kao oblog za ukočene dijelove tijela. Danas se takvi pripravci više ne upotrebljavaju, budući da se u ljekarnama mogu kupiti brojni preparati kojima se navedene tegobe uspješno liječe.

divlji kesten plod

Divlji kesten nuspojave

Ekstrakt divljeg kestena se ne koristi oralno. Visoke doze escina mogu dovesti do toksične nefropatije. Također, oralnom upotrebom može doći do značajnog oštećenja jetre. 

Premda je siguran, ekstrakt divljeg kestena u vanjskoj upotrebi može dovesti do alergijske reakcije. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe, ekstrakt divljeg kestena najbolje je izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja.

Prilikom upotrebe bilo kojeg preparata na bazi divljeg kestena, pridržavajte se svih savjeta liječnika ili navoda priloženih u/na pakiranju. Štetnih posljedica tada ne bi trebalo biti. 

Gel od divljeg kestenadivlji kesten plod

Znanstvena klinička istraživanja dokazala su djelotvornost ekstrakta divljeg kestena kod problema proširenih vena, umornih i otečenih nogu, problema s cirkulacijom te ispucalim kapilarama. 

Primjenom gela se učinkovito umanjuju upale vena, oticanja, grčevi i osjećaj težine u nogama.

Gel od divljeg kestena za noge i vene cijena: 90,00 kuna.

Mast od divljeg kestena gdje kupiti? Mast od gline s divljim kestenom možete naći u specijaliziranim dućanima po cijeni od 143,00 kune

Krema od kestena

Doživite moć divljeg kestena i ekstrakta lišća vinove loze te osjetite blagostanje u svojim rukama i nogama.divlji-kesten-krema

Ulje klica žitarica, ulje jojobe, ulje avokada, med i prirodni ovlaživači štite i njeguju kožu, održavajući je svježom, glatkom i podatnom.

Divlji kesten i svježe ubrano crveno lišće vinove loze sadrže prirodne biološki aktivne tvari koje dokazano ublažavaju simptome umornih i napetih nogu, te pomažu pri održavanju zdravih vena i cirkulacije u svim krvnim žilama.

Osobe koje puno sjede ili stoje, opterećuju vene van uobičajenih granica.

Masaža našom dragocjenom kremom od divljeg kestena i lišća vinove loze osnažuje cirkulaciju te ima blagotvoran učinak na umorne i teške noge.

Krema divlji kesten cijena: oko 100 kuna.

Tinktura od divljeg kestena – recept

Budući da je bilo mnogo upita o tome kako pripremiti domaću tinkturu od divljeg kestena, pronašli smo odličan i jednostavan recept. Prije pripreme tinkture od divljeg kestena posavjetujte se sa stručnjakom, a ako niste sigurni potražite i kupite gotovu tinkturu od divljeg kestena. 

Za pripremu tinkture od divljeg kestena potrebni su vam sljedeći sastojci: 

  • 1/2 l rakije, 
  • sjemenke ili cvjetovi divljeg kestena. 

Priprema tinkture divljeg kestena:

  1. Sjemenke ili cvjetove divljeg kestena usitnite što je više moguće. 
  2. Potom sve stavite u bocu od 1 litre.
  3. Bocu napunite do pola, a potom prelijte jačom rakijom
  4. Ostavite mjesec dana na toplom, a nakon toga procijedite. 
  5. Tinkturom je potrebno masirati bolna i reumom zahvaćena mjesta.

Kakvo je vaše iskustvo liječenja s ekstraktom divljeg kestena? Pišite nam u komentaru! 🙂

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.44 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: divlji kesten, detralex tablete i hemoroidi, krema za vene od divljeg kestena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu