Rak kože – uzroci, simptomi i liječenje

karcinom koze

Rak kože odnosno abnormalan rast stanica kože, najčešće se razvija na koži izloženoj suncu, no može se pojaviti i na područjima kože koja obično nije izložena suncu. Razlikujemo tri glavne vrste raka kože – karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica i melanom. Rak kože pogađa ljude svih rasa podjednako.

Ako se javlja u osoba koje su tamnije puti, veća je vjerojatnost da će se formirati na području koje obično nije izloženo sunčevoj svjetlosti. 

Dijelovi kože na kojima se rak kože najčešće razvija su vlasište, lice, usne, uši, vrat, prsa, ruke, šake i noge (najčešće kod žena). No, rak kože se može formirati i na područjima kože koja su rijetko izložena sunčevoj svjetlosti, primjerice dlanovi i genitalno područje

Rizik obolijevanja od raka kože možete smanjiti ograničavanjem ili izbjegavanje izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju. Pregled kod liječnika nakon uočavanja sumnjivih promjena na koži može pomoći u otkrivanju raka kože u najranijoj fazi. Rano otkrivanje raka kože vam daje najveće šanse za uspješno liječenje. 

Izrasline na koži – slike (rak kože slike)

Nisu sve promjene koje se javljaju na koži uzrokovane rakom kože, upravo zbog toga je potreban pregled liječnika. U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira oko 500 novih slučajeva. Gotovo 75% ljudi ne zna prepoznati neobičnu izraslinu. Budući da su brojna, kada je u pitanju rak kože forum iskustva idu u prilog medicinskoj statistici

Na prikazu ispod možete vidjeti kako izgledaju uobičajene i neuobičajene promjene na koži koje mogu upućivati na razvoj karcinoma

melanom

Rak kože – uzroci 

Rak kože nastaje kada dođe do pogreške (mutacije) u DNA stanicama kože. Mutacije uzrokuju nekontroliran rast stanica, te tako dolazi do stvaranja stanica raka. 

Rak kože se počinje manifestirati na gornjem sloju kože odnosno epidermi. Područje na kojem se rak pojavi određuje vrstu, a samim time i mogućnosti liječenja. Velik dio oštećenja DNA u stanicama kože rezultat je ultraljubičastog (U V) zračenja.

No, izlaganje suncu ne objašnjava rak kože koji nastaje na koži koja inače nije izložena suncu. Upravo to dokazuje da i neki drugi čimbenici mogu pridonijeti povećanju rizika obolijevanja od raka kože, primjerice izlaganje otrovnim tvarima ili slabljenje imunološkog sustava. 

Rak kože se najčešće pojavljuje kod osoba koje rade na otvorenom, aktivnih sportaša i osoba koje se često sunčaju. Melaninskoj pigmentaciji su najpodložnije osobe svijetle kože.

Također, rak kože se može razviti godinama nakon terapijskog zračenja kože ili izlaganja karcinogenima. Faktori rizika obolijevanja od melanoma

 • izlaganje kože jakom sunčevom svjetlu, 
 • obiteljska povijest bolesti koja uključuje rak kože, 
 • osjetljivost kože na sunce, 
 • atipičnost madeža, 
 • 50 ili više običnih madeža.

rak koze

Rak kože – simptomi

Karcinom bazalnih stanica je rak stanica koje se nalaze na donjem dijelu najvišeg sloja kože, epiderme. Obično se javlja na suncu izloženim dijelovima tijela kao što su vrat i lice. Kancerozne promjene uzrokuju pojavu mrlja ili kvržica koje su bezbolne te se najčešće ne šire na ostala područja.

Karcinom pločastih stanica je rak stanica najvišeg sloja kože, pojavljuje se na suncu izloženim dijelovima tijela, kao što su lice, ruke i uši. Karcinom pločastih stanica je agresivniji od raka bazalnih stanica i najčešće se javlja u obliku čireva koji ne zacjeljuju.

Melanom je bolest kože kod koje se stanice raka nalaze u stanicama koje daju boju koži te se samim time može razviti bilo gdje na tijelu. Najčešći simptomi melanoma su pigmentirane mrlje ili madeži koji mijenjaju boju ili oblik ili oboje, te upalu kože koja počinje okruživati već postojeći madež. Ne pojavljuje se uvijek na madežu, već se može pojaviti i na koži normalnog izgleda.

Rak kože prvi simptomi: 

 • nesimetrični madež,
 • madeži koji imaju nepravilne rubove, 
 • madeži koji postaju tamniji ili mijenjaju boju, 
 • madeži koji rastu, krvare ili bole, 
 • prištići koji se zacjeljuju, a posebno na dijelovima kože koji su izloženi suncu
 • masnice na stopalima koje ne prolaze, 
 • HPV virus
 • ranice u ustima koje ne zacjeljuju, 
 • crne ili smeđe mrlje ispod noktiju, 
 • guljenje kože.

Bazocelularni karcinom kože – slike

Bazocelularni karcinom odnosno karcinom bazalnih stanica je rak onih stanica koje se nalaze na donjem dijelu epiderme. Riječ je o vrsti raka koja obuhvaća više od tri četvrtine svih vrsta raka kože. Bazocelularni karcinomi se većinom sporo razvijaju i gotovo se nikada ne šire. 

U slučaju uklanjanja, bazocelularni karcinom može nagristi kožu i uzrokovati stvaranje čira (ulcus rodens). Bazocelularni karcinom se većinom pojavljuje na površinama kože koje su izložene ultraljubičastom zračenju, a mogu se pojaviti i na dijelovima glave koji su obrasli kosom. Karcinom bazalnih stanica se obično javlja nakon 40. godine života. 

Premda se tumor ne širi u druge dijelove tijela, može nastaviti rasti te može zahvatiti susjedne strukture i tkiva, uključujući živce, kosti i mozak. 

bazocelularni karcinom

bazocelularni karcinom

Planocelularni karcinom kože – slike

Planocelularni karcinom odnosno karcinom pločastih stanica je rak stanica najvišeg sloja kože. Riječ je o drugoj najčešćoj vrsti raka kože. Karcinom pločastih stanica je agresivniji od karcinoma bazalnih stanica, no svejedno može rasti relativno sporo. Ako se ne liječi, karcinom pločastih stanica se može proširiti na druge dijelove tijela.

Najveći postotak izlječenja se bilježi se nakon jednostavnog kirurškog zahvata. Planocelularni karcinom kože nastati i na normalnoj koži, na opeklini, ozljedi, mjestu kronične upale ili ožiljku. Planocelularni karcinom se većinom pojavljuje nakon dobi od 50 godina.

karcinom plocastih stanica

Rak kože – dijagnoza

Ako sumnjate na postojanje neuobičajene izrasline, obratite se liječniku opće prakse koji će vas pregledati i odlučiti treba li vas uputiti dermatologu. Liječnik opće prakse vas može uputiti kirurgu ili plastičnom kirurgu. Benigne promjene na koži, bez obzira na iskustvo specijalista nije uvijek jednostavno razlikovati. U tom slučaju liječnik može zatražiti biopsiju.

Biopsija se obično provodi uz korištenje lokalnog anestetika. Liječnik tijekom anestezije obično uklanja cijelu kvržicu ili samo dio, potom uzorak šalje u laboratorij na mikroskopsku analizu. Uz fizikalni pregled, liječnik će vas vjerojatno uputiti i na druge pretrage kako bi bio siguran da ne postoji indikacija za daljnje liječenje.

Pretrage su posebno važne ako ste se već liječili od karcinoma kože. Liječnik će vam tijekom fizikalnog pregleda opipati limfne čvorove. CT, MRI i rendgenske zrake mogu ukazati na potencijalne metastaze karcinoma. 

Rak kože – liječenje

Rak kože je moguće uspješno izliječiti. Prije početka provođenja terapije liječnik će uzeti u obzir faktore kao što su životna dob, opće zdravstveno stanje, veličina i tip tumora te mjesto na kojem se karcinom nalazi. Mogućnosti liječenja od karcinoma variraju, ovisno o navedenim faktorima. U praksi se primjenjuju 4 načina liječenja: 

 • Kirurško liječenje – kirurško liječenje uključuje uklanjanje raka operacijom, ponekad je potrebno ukloniti i okolne dijelove kože koji nisu zahvaćeni promjenom. U nekim slučajevima je potrebno otkloniti i obližnje limfne čvorove.
 • Biološka terapija – biološki tretmani stimuliraju imunološki sustav kako bi se uništile stanice raka.
 • Kemoterapija – uključuje korištenje lijekova za ubijanje stanica raka. Kemoterapija se može uzimati u obliku tableta ili intravenozno/putem mišića. Kemoterapija je jedna od najuspješnijih metoda liječenja jer omogućuje da najveći dio lijeka dođe izravno do tumora.
 • Terapija zračenjem – uključuje korištenje visokih doza rendgenskih zraka ili drugih zraka visoke energije za ubijanje stanica raka. Terapija zračenjem je većinom opcija kad se rak ne može u potpunosti ukloniti prilikom kirurškog zahvata.

rak koze lijecenje

Navedene metode se najčešće koriste u liječenju melanoma. Karcinom bazalnih stanica se najčešće liječi nekim od sljedećih postupaka: 

 • struganje,
 • kriokirurgija ili smrzavanje, 
 • kirurško uklanjanje (mikroskopsko brijanje), 
 • kauterizacija ili spaljivanje,
 • zračenje.

Alternativa kirurškom zahvatu je radioterapija, koja može se koristiti u liječenju karcinoma bazalnih stanica i karcinoma pločastih stanica. Radioterapija se koristiti primjerice za liječenje karcinoma na dijelovima lica na kojima bi nakon kirurškog zahvata mogao ostati ožiljak. Radioterapija može biti učinkovita metoda u liječenju tumora koji su urasli dublje u kožu.

Rak kože – smrtnost

Jedan od glavnih problema vezanih uz karcinom kože je neprepoznavanje neuobičajenih izraslina na koži u ranim stadijima bolesti. Primjerice, smrtnost od melanoma u Hrvatskoj je 50% veća nego u drugim dijelovima EU. Stručnjaci upozoravaju i na to da se oboljeli u našoj zemlji ne liječe u skladu sa svjetskom praksom.

U Hrvatskoj se ne primjenjuje imunoterapija koja oboljelima od karcinoma kože može produljiti život za više od četiri godine. Prognoza liječenja ovisi o sljedećim faktorima: 

 • starosti pacijenta, 
 • općem zdravstvenom stanju, 
 • povijesti bolesti,
 • tipu i veličini karcinoma, 
 • stadiju u kojem je karcinom otkriven,
 • metodama liječenja koje su pacijentu dostupne, 
 • reakciji pacijenta na terapiju.

U Hrvatskoj 50% oboljelih od melanoma umire zahvaljujući kasnom otkrivanju bolesti ali i neadekvatnim uvjetima liječenja. Kako spriječiti rak kože? Naša koža ”pamti” štetne učinke, te nakon nekog vremena počinje davati signale da nešto nije u redu. Budući da je najviše slučajeva raka kože uzrokovano izlaganjem kože štetnom UV zračenju, bitno je obratiti pozornost na adekvatnu zaštitu od sunca.

Rizik obolijevanja od karcinoma kože ćete najlakše smanjiti poštujući ova 4 pravila

 1. Tijekom izlaganja suncu uvijek koristite kremu s najvećim faktorom zaštite
 2. Tijekom ljetnih mjeseci poštujte upozorenja stručnjaka vezana uz vremenske uvjete (npr. nemojte ići na sunce između 10 i 17 sati, ako ne morate).
 3. Redovito pregledavajte madeže i promjene na vašoj koži. 
 4. Izbjegavajte solarij!

Više o karcinomu kože možete doznati u sljedećim člancima: 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.08 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak kože, rak kože simptomi, karcinom kože, simptomi raka kože, rak koze simptomi i slike, rak kože slike, rak koze prvi simptomi, rak kože simptomi slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu