Solarij – sve što trebate znati za očuvanje zdravlja i boje

solarij

Solarij je poznato rješenje ako želite potamniti prije odlaska na plažu ili jednostavno održavati preplanulu boju kože, no poznato je da izlaganje UV zračenju može ozbiljno oštetiti kožu ili čak izazvati razvoj melanoma. S dolaskom ljeta ponovno se pokreću rasprave o štetnosti izlaganja suncu ili solariju, a mi vam donosimo najvažnije informacije.

Poznato je da pretjerano izlaganje suncu uzrokuje starenje kože i bore, a pogotovo da može dovesti do melanoma. Štoviše, dokazano je da čak 90% melanoma je uzrokovano UV zračenjem. Promjene na koži, posebice ako redovito odlazite u solarij ili se izlažete suncu tijekom ljeta, nikako ne smijete ignorirati

Je li solarij zaista štetan?

Pretpostavka da solarij nije štetan te da unutarnje izlaganje UV zrakama nije štetno je u potpunosti netočna. Osim toga, UV zrake ubrzavaju starenje kože jer smanjuju proizvodnju kolagena (vezivne tvari u koži) te isušuju kožu, što su jedni od glavnih utjecaja na pojavu bora i sitnih linija.

Zbog više negativnih posljedica, solarij se preporučuje u potpunosti izbjegavati, pogotovo za osobe svjetlije puti. Dokazano je da korištenje solarija prije 35. godine života povećava rizik za razvoj melanoma do 70%.

Ako baš ne možete bez solarija i voljni ste riskirati, koristite kremu sa SPF zaštitom, posebice ako prvi put odlazite u solarij (ili nakon dugog perioda). Krema će spriječiti oštećenje kože i stanica, a vi ćete polagano tamniti.

Savjeti za odlazak u solarij i kako brzo pocrniti

Ako se prvi put odlučujete na odlazak u solarij i zbilja nemate mogućnost potamniti s prirodnim izlaganjem suncu, imajte na umu nekoliko sljedećih savjeta:

 1.  Ne koristite solarij u kojemu osoblje nije profesionalno ili smatrate da nisu dovoljno informirani o svome poslu. Osoblje u solariju bi trebale znati procijeniti vaš tip kože i na temelju procjene vas savjetovati koliko dugo se možete koristiti solarijem bez da koža pocrveni.
 2.  Prije odlaska u solarij poželjno je istuširati se i napraviti piling kako biste uklonili odumrle stanice kože i ravnomjerno tamnili.
 3.  Koristite losion za tamnjenje visoke kvalitete, proizveden posebno za solarij (pročitajte više o losionima/kremama za solarij u nastavku).
 4.  Pobrinite se da ne izgorite, a prilikom prvih nekoliko odlazaka ne biste trebali koristiti solarij više od 6 do 8 minuta
 5.  Zaštite oči i nosite naočale za solarij jer zračenje može oštetiti vid.
 6.  Pričekajte minimalno 3 dana prije ponovnog odlaska u solarij. Kada postignete željenu boju, možete ju održavati odlaskom u solarij jednom tjedno.
 7.  Nakon solarija koristite kreme ili losione za produljenje boje.
 8. Izbjegavajte odlaske u solarij tijekom trudnoće, pogotovo jer zračenje može pridonijeti vidljivosti strija zbog dehidracije kože.
solarij-stetnost

Kreme i losioni za solarij

Prilikom odlaska u solarij, poželjno je korištenje losiona za tamnjenje, i to onih koji su formulirani posebno za tu svrhu. Oni moraju biti visoke kvalitete jer će vam pomoći da postignete preplanulu boju što prije i ravnomjernije

Štoviše, kreme za solarij pomažu ubrzati tamnjenje do 70%. Koža će nakon kvalitetne kreme za tamnjenje u solariju također biti mekša, ujednačenija i prije svega tamnija. Izbjegavajte jeftine losione za tamnjenje jer mogu uzrokovati više štete nego koristi, a nerijetko sadrže toksične sastojke.

Spray tan – špricanje tijela za preplanulu boju

Špricanje tijela pomoću spreja za tamniju boju kože odlično je za osobe koje ne mogu potamniti jer je njihova koža presvijetla ili samo pocrveni/izgori prilikom sunčanja. Također, sprej za tamniju boju je pravo rješenje ako nemate vremena za odlazak na plažu ili u solarij, a želite preplanulu boju kože.

Špricanje tijela za preplanulu boju traje vrlo kratko, a boja se nanosi na površinu kože pomoću spreja pod pritiskom. Prije odlaska na špricanje tijela, potrebno je napraviti temeljit piling cijelog tijela kako ne biste imali neujednačenih dijelova na koži. 

Prilikom odlaska na špricanje tijela, odjenite tamnu odjeću za koju vam neće biti stalo ako se zaprlja s eventualnim ostatcima spreja. Izbjegavajte tuširanje sljedećih nekoliko sati kako bi se boja razvila na vašoj koži te ukoliko primijetite tamnije dijelove, lagano ih istrljajte mokrim ručnikom kako biste uklonili višak proizvoda.

Boja postignuta sprejem trajat će 1-2 tjedna, dok će tuširanje ili piling kože brže ukloniti boju. Cijene špricanja i solarija razlikuju se od salona do salona, no preporučuje se odlazak u provjeren kozmetički salon ili solarij kako biste što sigurnije postigli preplanulu boju kože.

Imajte na umu da niti solarij niti špricanje tijela za preplanulu boju nisu najbolji izbor i poželjno je izbjegavati takav način tamnjenja kože. UV zračenje povećava rizik od melanoma, dok sprej koji se koristi tijekom špricanja za preplanulu boju vrlo vjerojatno sadrži štetne sastojke koji se kroz kožu apsorbiraju u organizam.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Solarij – sve što trebate znati za očuvanje zdravlja i boje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.