Solarij: Često se raspravlja o njegovoj štetnosti! Otkrivamo kako utječe na vašu kožu uz nekoliko savjeta za brzo tamnjenje ovom metodom

Solarij

Solarij je poznato rješenje ako želite potamnjeti prije odlaska na plažu ili jednostavno održavati preplanulu boju kože. No, poznato je da izlaganje UV zračenju može ozbiljno oštetiti kožu ili čak izazvati razvoj melanoma. S dolaskom ljeta ponovno se pokreću rasprave o štetnosti izlaganja suncu ili solariju, a mi vam donosimo najvažnije informacije.

Zna se da pretjerano izlaganje suncu uzrokuje starenje kože i bore, a pogotovo da može dovesti do melanoma. Štoviše, dokazano je da je čak 90 % melanoma uzrokovano UV zračenjem.

Promjene na koži, posebice ako redovito odlazite u solarij ili se izlažete suncu tijekom ljeta, nikako ne smijete ignorirati. 

Je li solarij zaista štetan?

Pretpostavka da solarij nije štetan te da unutarnje izlaganje UV zrakama nije štetno je u potpunosti netočna. Osim toga, UV zrake ubrzavaju starenje kože jer smanjuju proizvodnju kolagena (vezivne tvari u koži) te isušuju kožu, što su glavni inicijatori pojave bora i sitnih linija.

Zbog više negativnih posljedica, solarij se preporučuje u potpunosti izbjegavati, pogotovo za osobe svjetlije puti. Dokazano je da korištenje solarija prije 35. godine života povećava rizik za razvoj melanoma do 70 %.

Ako baš ne možete bez solarija i voljni ste riskirati, koristite kremu sa SPF zaštitom, posebice ako prvi put odlazite u solarij (ili nakon dugog perioda). Krema će spriječiti oštećenje kože i stanica, a vi ćete polagano tamnjeti.

Savjeti za odlazak u solarij i kako brzo pocrniti
FOTO: Shutterstock

Savjeti za odlazak u solarij i kako brzo potamnjeti u solariju

Ako se prvi put odlučujete na odlazak u solarij i zbilja nemate mogućnost potamnjeti s prirodnim izlaganjem suncu, imajte na umu nekoliko sljedećih savjeta.

  1. Ne koristite solarij u kojem osoblje nije profesionalno ili smatrate da nisu dovoljno informirani o svojem poslu. Osoblje u solariju trebalo bi znati procijeniti vaš tip kože i na temelju procjene vas savjetovati koliko dugo se možete koristiti solarijem bez da koža pocrveni.
  2. Prije odlaska u solarij poželjno je istuširati se i napraviti piling, kako biste uklonili odumrle stanice kože i ravnomjerno tamnjeli.
  3. Koristite losion za tamnjenje visoke kvalitete, proizveden posebno za solarij (pročitajte više o losionima/kremama za solarij u nastavku).
  4. Pobrinite se da ne “izgorite”, a prilikom prvih nekoliko odlazaka ne biste trebali koristiti solarij više od 6 – 8 minuta
  5. Zaštite oči i nosite naočale za solarij jer zračenje može oštetiti vid.
  6. Pričekajte minimalno tri dana prije ponovnog odlaska u solarij. Kada postignete željenu boju, možete je održavati odlaskom u solarij jednom tjedno.
  7. Nakon solarija koristite kreme ili losione za produljenje boje.
  8. Izbjegavajte odlaske u solarij tijekom trudnoće, pogotovo jer zračenje može pridonijeti vidljivosti strija zbog dehidracije kože.

Pročitajte članke:

Kreme i losioni za solarij
FOTO: Shutterstock

Kreme i losioni za solarij

Prilikom odlaska u solarij poželjno je korištenje losiona za tamnjenje, i to onih koji su formulirani posebno za tu svrhu. Oni moraju biti visoke kvalitete jer će vam pomoći da postignete preplanulu boju što prije i ravnomjernije

Štoviše, kreme za solarij pomažu ubrzati tamnjenje do 70 %. Koža će nakon kvalitetne kreme za tamnjenje u solariju također biti mekša, ujednačenija i, prije svega, tamnija. Izbjegavajte jeftine losione za tamnjenje jer mogu uzrokovati više štete nego koristi, a nerijetko sadrže toksične sastojke.

Spray tan – špricanje tijela za preplanulu boju

Špricanje tijela pomoću spreja za tamniju boju kože odlično je za osobe koje ne mogu potamnjeti jer je njihova koža presvijetla ili samo pocrveni/”izgori” prilikom sunčanja. Također, sprej za tamniju boju je pravo rješenje ako nemate vremena za odlazak na plažu ili u solarij, a želite preplanulu boju kože.

Špricanje tijela za preplanulu boju traje vrlo kratko, a boja se nanosi na površinu kože pomoću spreja pod pritiskom. Prije odlaska na špricanje tijela, potrebno je napraviti temeljiti piling cijelog tijela, kako ne biste imali neujednačenih dijelova na koži. 

Spray tan
FOTO: Shutterstock

Prilikom odlaska na špricanje tijela, odjenite tamnu odjeću za koju vam nije stalo ako se zaprlja eventualnim ostacima spreja. Izbjegavajte tuširanje sljedećih nekoliko sati kako bi se boja razvila na vašoj koži te, ako primijetite tamnije dijelove, lagano ih istrljajte mokrim ručnikom kako biste uklonili višak proizvoda.

Boja postignuta sprejem trajat će 1 – 2 tjedna, dok će tuširanje ili piling kože brže ukloniti boju. Cijene špricanja i solarija razlikuju se od salona do salona, no preporučuje se odlazak u provjereni kozmetički salon ili solarij, kako biste što sigurnije postigli preplanulu boju kože.

Imajte na umu da ni solarij ni špricanje tijela za preplanulu boju nisu najbolji izbor i poželjno je izbjegavati takav način tamnjenja kože. UV zračenje povećava rizik od melanoma, dok sprej koji se koristi tijekom špricanja za preplanulu boju vrlo vjerojatno sadrži štetne sastojke koji se kroz kožu apsorbiraju u organizam.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu