5 razloga zašto vaša koža izgleda starije

5 razloga zašto vaša koža izgleda starije

Jeste li se ikada pogledali u ogledalo i pomislili kako izgledate staro za svoje godine? Mi jesmo. Postoje brojni krivci za brzo starenje kože, a mi vam donosimo nekoliko mogućih.

Stres

Stres je prirodni dio života, ali previše vas lišava hranjivih tvari koje su neophodne za zdravu kožu. Kada smo pod stresom, tijelo koristi razne hranjive tvari, uključujući magnezij i vitamin C za stvaranje hormona stresa kortizola. No, magnezij i vitamin C su od vitalnog značaja za sintezu kolagena.

Prirodno rješenje

Ako ste pod stresom, uzmite 1.000 do 2.000 mg vitamina C, 400 mg magnezija i B kompleksa vitamina dnevno.

Pročitajte članak “Stres – kako ga prepoznati i smanjiti?“.

Hormoni
FOTO: Shutterstock

Hormoni

Stalno se hranite rafiniranim ugljikohidratima i šećerom da biste podigli raspoloženje? Zapravo ćete se osjećati još gore i uz to ćete poremetiti razine hormona inzulina. Slatkiši u tijelu pokreću upale i proizvodnju enzima koji razgrađuju kolagen i elastin, što dovodi do stvaranja bora na koži.

Ova prehrana također može poremetiti razine estrogena i testosterona.

Prirodno rješenje

Izbacivanje šećera i škroba trebao bi biti vaš prvi potez ako želite vratiti hormonalnu ravnotežu. Napravite prostora u svojoj prehrani za svježe cjelovite namirnice koje istinski njeguju kožu.

Nekvalitetan san
FOTO: Shutterstock

Nekvalitetan san

Kada nedovoljno spavate ili san nije dubok, možete poremetiti opravak tijela, a s time i proces pomlađivanja kože. Loš san također povećava proizvodnju grelina, hormona gladi. Ako ne spavate više od šest sati, grelin će se povećati, a vi ćete se probuditi gladniji. Grelin aktivira želju za ugljikohidratima.

Prirodno rješenje

Prije spavanja meditirajte 10 minuta da smirite svoj um i uzmite 400 mg magnezija. Jedno istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da uzimanje dnevne doze magnezija poboljšava kvalitetu sna.

Pročitajte članak “Psihološke posljedice dugotrajnog nespavanja – što može poći po zlu?“.

Alkohol

Na raznim druženjima, proslavama i za vrijeme blagdana uvijek ima alkohola. Imajte na umu da alkohol dehidrira tijelo i iscrpljuje zalihe vitamina B i magnezija, koji su vam potrebni za lijepu kožu.

Prirodno rješenje

Na sljedećem tulumu prestanite piti nakon drugog ili trećeg pića i nastavite piti vodu. Prije nego što odete u krevet, uzmite vitamin B koji će pomoći da se alkohol razgradi, plus magnezij.

Alkohol
FOTO: Shutterstock

Premalo masnoća u prehrani

Ako je vaša koža vrlo suha i pahuljasta, možda vam nedostaje masnoća u prehrani. Naše stanične membrane, uključujući i naše stanice kože, izrađene su od zasićenih masti, a znamo da su omega-6 masne kiseline i omega-3 masne kiseline vrlo bitne.

Prirodno rješenje

Koristite kokosovo ulje te chia i konopljine sjemenke. Ubacite čajnu žličicu kokosovog ulja u svoj jutarnji smoothie, sjemenke konoplje u salatu, a chia sjemenke u puding.

Pročitajte članak “Osam ukusnih načina da jedemo zdrave sjemenke“.

Članak objavljen:
  1. Lawler, M. (2021). 8 Habits That May Contribute to Premature Skin Aging. Everyday Health.
  2. Wrinkles. (2021). Mayo Clinic.
  3. Watson, K. (2019). Everything You Need to Know About Premature Aging. Healthline.
  4. 5 Things You’re Doing That Make Your Skin Look Older Than It Is. Manhattan Dermatology.

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o zreloj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu