5 razloga zašto vaša koža izgleda starije

koža lica

Jeste li se ikada pogledali u ogledalo i pomislili kako izgledate staro za svoje godine? Mi jesmo. Postoje brojni krivci za brzo starenje kože, a mi vam donosimo nekoliko mogućih:

Stres

Stres je prirodni dio života, ali previše vas lišava hranjivih tvari koje su neophodne za zdravu kožu. Kada smo pod stresom, tijelo koristi razne hranjive tvari, uključujući magnezij i vitamin C za stvaranje hormona stresa kortizola. No, magnezij i vitamin C su od vitalnog značaja za sintezu kolagena.

Prirodno rješenje: Ako ste pod stresom, uzmite 1.000 do 2,0000 mg vitamina C, 400 mg magnezija i B kompleksa vitamina dnevno.

Hormoni

Stalno se hranite rafiniranim ugljikohidratima i šećerom da bi podigli raspoloženje? Zapravo ćete se osjećati još gore i uz to ćete poremetiti razine hormona inzulina. Slatkiši u tijelu pokreću upale i proizvodnju enzima koji razgrađuju kolagen i elastin, što dovodi do stvaranja bora na koži.

Ova prehrana također može poremetiti razine estrogena i testosterone.

Prirodno rješenje: Izbacivanje šećera i škroba trebao bi biti vaš prvi potez ako želite vratiti hormonalnu ravnotežu. Napravite prostora u svojoj prehrani za svježe cjelovite namirnice koje istinski njeguju kožu.

Nekvalitetan san

Kada nedovoljno spavate ili san nije dubok, možete poremetiti opravak tijela, a s time i proces pomlađivanja kože.  Loš san također povećava proizvodnju grelina, hormona gladi. Ako ne spavate više od šest sati, grelin će se povećati, a vi ćete se probuditi gladniji. Grelin aktivira želju za ugljikohidratima.

Prirodno rješenje: Prije spavanja meditirajte 10 minuta da smirite svoj um i uzmite 400 mg magnezija. Jedno istraživanje iz 2012. je pokazalo da uzimanje dnevne doze magnezija poboljšava kvalitetu sna.

San za lijepšu kožu

Alkohol

Stiže blagdanska sezona s kojom dolaze i proslave na kojima uvijek ima alkohola. Imajte na umu da alkohol dehidrira tijelo i iscrpljuje zalihe vitamina B i magnezija, koji su vam potrebni za lijepu kožu.

Prirodno rješenje: Na sljedećem tulumu prestanite piti nakon drugog ili trećeg pića i nastavite piti vodu. Prije nego što odete u krevet, uzmite vitamin B koji će pomoći da se alkohol razgradi, plus magnezij.

Premalo masnoća u prehrani

Ako je vaša koža vrlo suha i pahuljasta, možda vam nedostaje masnoća u prehrani. Naše stanične membrane, uključujući i naše stanice kože, su izrađene od zasićenih masti, a znamo da su omega-6 masne kiseline i omega-3 masne kiseline vrlo bitne.

Prirodno rješenje: Koristite kokosovo ulje te chia i konopljine sjemenke. Ubacite žličicu kokosovog ulja u svoj jutarnji smoothie, sjemenke konoplje u salatu, a chia sjemenke u puding.

Članak uređen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o zreloj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

5 razloga zašto vaša koža izgleda starije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.