Kokosovo ulje – prednosti i kako ga odabrati?

kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje je svakim danom sve popularnije, a njegova ljekovita svojstva su većinom još uvijek nepoznata. Osim u prehrani, koristi se za liječenje nekih zdravstvenih stanja te njegu kože i kose. 

Zašto je kokosovo ulje toliko poznato, koji su znanstveni dokazi o dobrobitima kokosovog ulja te kako ga uopće koristiti, možete saznati  u nastavku.

kokosovo-ulje-tekuce
Foto: Photospin

Kokosovo ulje u prehrani – prednosti

Kokosovo ulje se pravi hladnim prešanjem kokosove pulpe, a pri sobnoj temperaturi je u čvrstom agregatnom stanju. Zagrijavanjem se rastapa te ima blagi miris i okus po kokosu. 

Kokosovo ulje se sastoji od zasićenih masnih kiselina srednje dugih lanaca. 100 grama kokosovog ulja ima 819 kalorija, tj. da žlica kokosovog ulja ima 121.5 kalorija.

Kokosovo ulje nosi visok udio zasićenih masnih kiselina zbog čega ga treba umjereno konzumirati kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila. Maksimalan unos zasićenih masti dnevno iznosi od 16 do 22 g, što odgovara količini kokosovog ulja od oko 3 jušne žlice.

Neka istraživanja pokazuju da bi se zbog visoke koncentracije laurinske kiseline, koja je jedna od zasićenih masnih kiselina u kokosovom maslacu, čak mogla smanjiti koncentracija “lošeg” kolesterola u krvi, ističe liječnik Walter C. Willett za medicinski portal Harvard Health. Ipak, ova istraživanja nisu potpuna i nema ih mnogo. 

Ipak, srednje dugi lanci triglicerida od kojih se kokosovo ulje sastoji mogu povećati razinu kalorija koje ćete potrošiti, u odnosu na jednaku količinu drugih ulja.

Jedna studija je pokazala da se svakodnevnim unosom 15-30 grama trgilicerida sa srednje dugim lancima, povećava količina svakodnevno potrošene energije za 5% i to samo putem 120 kalorija.

kokosovo-ulje-u-prehrani
Foto: Photospin

Uz to, moguće je da kokosovo ulje potiče osjećaj sitosti što je dokazano kroz nekoliko istraživanja. U jednoj studiji istraživači su hranili 6 zdravih muškaraca s različitim tipovima ulja. Ulja su se razlikovala u duljini lanaca masnih kiselina triglicerida. Ustanovljeno je da su oni muškarci, koji su konzumirali ulja s više masnih kiselina sa srednjom duljinom lanaca dnevno unosili prosječno 256 kalorija manje.

Uzimajući u obzir sve dosad navedeno, kokosovo ulje bi svakako moglo djelovati dobrotvorno na organizam, ali to uvelike ovisi i o postojećim prehrambenim navikama te ostaloj hrani konzumirate. Zasad ga je bolje konzumirati u manjim količinama. 

Kokosovo ulje – ljekovita svojstva

Osim prednosti koje kokosovo ulje može pružiti u procesu mršavljenja ili očuvanju zdravlja srca, stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode i njegova druga dokazana ljekovita svojstva:

  • kokosovo ulje ima antimikrobni učinak kojeg pružaju laurinska kiselina i njen metabolit monolaurin,
  • razgradnjom kokosovog ulja u jetri mogu nastati ketoni, što pogoduje keto dijeti koju učestalo koriste pacijenti oboljeli od epilepsije,
  • zbog antimikrobnog učinka kokosovo ulje može pomoći u sprječavanju razvoja infekcija usne šupljine

Prije korištenja kokosovog ulja u zdravstvene svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom. 

Kokosovo ulje u kozmetici – prednosti

Kokosovo ulje se lako nanosi i razmazuje, a baš zato se najčešće koristi u kozmetici. Može se koristiti na mnogo načina:

  • losion za tijelo,
  • pripravak za masiranje,
  • uklanjač šminke,
  • smirujući tretman za upaljenu kožu. 

Ne postoji mnogo znanstvenih dokaza koji bi podupirali sve zdravstvene tvrdnje koje se vežu uz upotrebu kokosovog ulja u kozmetici, poput tretiranja strija, akni i sličnog.

Pozitivna iskustva su stečena većinom iskustveno, ali kokosov maslac zasigurno djeluje njegujuće i omekšava kožu zbog visokog udjela masnih kiselina. Pazite kod upotrebe kokosovog ulja za njegu kože lica jer može djelovati komedogeno i začepiti pore. 

Kokosovo ulje se može koristiti i za njegu kose, primjerice za nanošenje na ispucane vrhove ili na cijelu kosu jednom tjedno. Kosa će ostati mekana i nahranjena, a kokosovo ulje će joj pružiti lijepi sjaj. 

Više o upotrebi kokosovog ulja u njezi kose pročitajte ovdje.

kokosovo-ulje-za-kozu
Foto: Photospin

Kokosovo ulje – kako odabrati?

Postoje razlike između tipova kokosovog ulja. Različiti tipovi nastaju zbog različitih načina dobivanja ulja. Osnovne kategorije su rafinirano i nerafinirano kokosovo ulje. 

Osnovnu informaciju koju je potrebno imati na umu prilikom odabira ulja, je da nisu sva kokosova ulja pogodna za kozmetiku, niti kuhanje.

Djevičansko nerafinirano kokosovo ulje

Čisto ili djevičansko nerafinirano kokosovo ulje rađeno je od svježeg ploda kokosa. Najbolje ga je koristiti u kozmetici ili kao dodatak prehrani.

Rafinirano kokosovo ulje

Rafinirano kokosovo ulje nema boje ni mirisa, a poznato je i pod nazivom RBD (Refined, Bleached, Deodorized). Ovaj tip ulja rađen je isključivo od osušenog mesa kokosovog oraha. Pogodno je za kuhanje, prženje i pečenje. Ako je ulje označeno samo kao „kokosovo ulje“, najvjerojatnije je riječ o rafiniranom tipu ulja.

U takvo ulje se smiju dodavati razni konzervansi, dok se u djevičanska ulja ne smiju dodavati. 

Uz naziv organskog kokosovog ulja uvijek treba stajati i oznaka certifikata o organskom podrijetlu kokosa. Tako ćete biti potpuno sigurni da prilikom prerade ulja nisu korištena kemijska sredstva te da je kokosov orah uzgojen organski.

Proizvođač može navesti u nazivu „organski“ i bez oznake certifikata – tada se ne radi o organskom kokosovom ulju.

Više o organskom uzgoju namirnica pročitajte ovdje

Video: kako još koristiti kokosovo ulje?

U videu iznad možete saznati kako još koristiti kokosovo ulje. 

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu