Prevencija i tretiranje bolesti usne šupljine

Cista-u-ustima

Zdravlje usne šupljine izuzetno je važno za opće zdravlje i kvalitetu života. Bolesti usne šupljine predstavljaju jedan od najznačajnijih zdravstvenih problema u Europi i svijetu.

Pokvareni zubi, zubni implanti pa čak i nedostatak jednog ili više zuba još su uvijek više pravilo nego iznimka. Zubni karijesi i parodontne bolesti najčešće su bolesti usne šupljine, no one se mogu spriječiti ukoliko se prakticira pravilna samostalna njega.

Glavni uzročnik karijesa je bakterijska fermentacija karbohidrata koja se javlja na površini zuba nakon jela što dovodi do demineralizacije tvrdog tkiva. Slina u ustima popravlja štetu remineralizacijom, ali ukoliko često jedete smanjuje se njen učinak.

Rizični faktori koji mogu dovesti do oralnih oboljenja, osim načina prehrane, alkohola i cigareta, uključuju i različite bolesti kao što su pretilost, bolesti srca, moždani udar, rak i dijabetes.

Troškovi liječenja oralnih bolesti penju se gotovo do 79 milijardi eura u Europskoj uniji, a ukoliko se takav trend nastavi, stručnjaci procjenjuju kako će se troškovi do 2020. godine popeti do nevjerojatnih 93 milijardi eura.

O veličini ovog problema govore i sljedeće činjenice:

  • Više od 50 posto ljudi u Europi boluje od neke vrste parodontitisa, od čega njih 10 posto pati od ozbiljnijih bolesti
  • Rak usne šupljine osma je najčešća vrsta raka u svijetu
  • Oralne bolesti najčešće pogađaju osobe starosti između 60 i 65 godina
  • 90% svjetske populacije će tijekom života bolovati od neke vrste oralne bolesti, uključujući karijes, parodontna oboljenja i rak usne šupljine

Pravilni obroci i izbjegavanje kontinuiranog grickanja proizvoda koji sadrže šećer, najbolji su način za sprečavanje stvaranja karijesa. Prevencija oralnih bolesti uključuje redovito pranje zubi, zdravu prehranu, izbjegavanje grickanja proizvoda koji sadrže velike količine šećera i redovitu oralnu njegu, a desni se mogu zaštititi svakodnevnim dobrim higijenskim navikama poput pranja prostora između zubi. Zube je potrebno prati dvaput u danu i pritom koristiti fluoridnu zubnu pastu kako bi se izbjegao karijes i druga parodontna oboljenja

Istraživanja su pokazala kako žvakanje žvakaćih guma također može pomoći u zaštiti zubi i smanjenju učestalosti pojave zubnog karijesa. Osobe koje imaju manje sline u ustima imaju veći rizik za razvoj truljenja zubi.

Žvakaće gume potiču stvaranje sline i tako mogu pomoći u zaštiti zubi. Također, žvakanje žvakaćih guma je povezano sa smanjenjem u količini zubnog plaka te njegovim razvojem. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je nalaze istraživanja koja su otkrila da postoji pozitivna veza između česte konzumacije žvakaćih guma bez šećera i neutralizacije plaka, što dovodi do smanjenja pojave zubnih oboljenja.

To je također potvrdila i Međunarodna udruga žvakaćih guma (ICGA) i uvršteno je u EU Registar prehrane i zdravlja. Međunarodna udruga žvakaćih guma tvrdi da žvakanje žvakaćih guma bez šećera smanjuje suhoću usta, neutralizira plak i pomaže u održavanju mineralizacije zubi. Smanjenju rizika od razvoja karijesa mogu pridonijeti i niskokalorična sladila.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu